ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Αρθρίτιδα είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από καταστροφή / εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών του γόνατος.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Τα αίτια της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Εκφυλιστική αρθρίτιδα, φυσιολογική φθορά με την πάροδο της ηλικίας. Είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας.
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα ύστερα από κάποιο τραυματισμό, κάταγμα ή ρήξη χιαστού συνδέσμου / μηνίσκου
 • Φλεγμονώδης αρθρίτιδα που παρουσιάζεται σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα
 • Μεταλοιμώδης αρθρίτιδα, σαν αποτέλεσμα λοίμωξης του γόνατος

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

 • Έντονο πόνο σε όλη την επιφάνεια γόνατος, ειδικά προς το τέλος της ημέρας
 • Νυχτερινό πόνο που ξυπνάει τον ασθενή
 • Πρήξιμο γόνατος
 • Πόνος στο ανέβασμα ή κατέβασμα σκάλας
 • Αδυναμία κατά τη βάδιση
 • Περιορισμός της κίνησης το γόνατος
 • Αίσθημα κριγμού κατά την κίνηση

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο ασθενής με αρθρίτιδα του γόνατος χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο ιατρός θα πάρει το ιστορικό και θα  εξετάσει το γόνατο. Θα χρειαστεί μία ακτινογραφία του γόνατος σε όρθια θέση για την αξιολόγηση του βαθμού εκφύλισης των αρθρικών επιφανειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μία μαγνητική τομογραφία γόνατος.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η θεραπεία  στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία θεραπευτική επιλογή σε επιλεγμένους ασθενείς – κυρίως με ελαφρότερης μορφής αρθρίτιδας.  Η αρθροσκόπηση γόνατος περιλαμβάνει 2 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα αναγκαία εργαλεία. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου απελευθερώνονται συμφύσεις, αφαιρούνται ελεύθερα σωμάτια χόνδρου και ομαλοποιούνται οι εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες. Παράλληλα διορθώνονται οι όποιες άλλες παθήσεις του γόνατος υπάρχουν (όπως ρήξη μηνίσκου).

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροπλαστική γόνατος δίνει την οριστική λύση. Η αρθροπλαστική του γόνατος είναι η αντικατάσταση των επιφανειών των οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή και συνήθως είναι φθαρμένες. Οι επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τις προθέσεις. Τα υλικά που τοποθετούνται είναι από μέταλλο  και είναι απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλη όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ασφαλής τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση και η κίνηση του  γόνατος αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό. Οι ασθενείς ακολουθούν πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (fast track surgery) και εξέρχονται από το νοσοκομείο την επομένη του χειρουργείου.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται βαθμιαία. Μέσα σε λίγες ημέρες από την αρθροπλαστική ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί κάνοντας τις βασικές κινήσεις της καθημερινότητάς του.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε αρθρίτιδα του γόνατος, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στις παθήσεις του γόνατος.