Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

H αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος. Περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης του γόνατος  με μία κάμερα και μία πηγή ψυχρού φωτισμού μέσα από μία οπή 4 χιλιοστών και της ακόλουθης θεραπείας πιθανών βλαβών.

Είναι μία σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση συχνών παθήσεων του γόνατος.

Ανατομία γόνατος

Το γόνατο είναι από τις πιο σύνθετες αρθρώσεις του σώματος. Αποτελείται από το περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού, το κεντρικό τμήμα της κνήμης και την επιγονατίδα. Σημαντικές δομές γύρω από το γόνατο είναι οι εξής:

 • Μηνίσκοι (έσω και έξω): Είναι δύο ινοχόνδρινες ελαστικές δομές που δρουν σαν το αμορτισέρ της άρθρωσης. Απορροφούν τους κραδασμούς και συμβάλλουν στην ομαλή κίνηση και στην σταθερότητα του γόνατος.
 • Σύνδεσμοι: Οι σύνδεσμοι είναι ταινίες συνδετικού οστού που ενώνουν τα οστά μεταξύ τους. Στο γόνατο οι κύριοι σύνδεσμοι είναι οι πλάγιοι και οι χιαστοί. Οι πλάγιοι σύνδεσμοι βρίσκονται στην εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια του γόνατος και οι χιαστοί στο κέντρο. Ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός διασταυρώνονται στο κέντρο του γόνατος και συμβάλλουν στην σταθερότητα της άρθρωσης.
 • Χόνδρος: Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει την αρθρική επιφάνεια. Είναι λείος και επιτρέπει την ομαλή και απρόσκοπτη ολίσθηση των οστών.
 • Αρθρικός Υμένας: Είναι το περίβλημα της άρθρωσης που παράγει το αρθρικό υγρό συμβάλλοντας στην λίπανση του γόνατος.

 

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση του γόνατος

Οι πιο συχνές παθήσεις του γόνατος που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά είναι:

Ποια τα πλεονεκτήματα;

 • Βελτιωμένη ορατότητα της άρθρωσης
 • Πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με ανοικτές επεμβάσεις
 • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών και επομένως μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς
 • Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Δεν χρειάζεται νοσηλεία

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν το χειρουργείο – προεγχειρητικά;

Ο ασθενής θα ενημερωθεί για την προτεινόμενη αρθροσκοπική θεραπεία της παθήσεως του γόνατός του καθώς και την ακόλουθη αποθεραπεία. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή, θα λάβει αναλυτικό  ιστορικό και θα οργανώσει τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Η αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά καθώς και για το από πότε πρέπει να είναι νηστικός.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο – αναισθησία

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Σε συνεννόηση με την αναισθησιολόγο μπορεί να επιλέξει είτε ήπια γενική αναισθησία (μέθη)  είτε να είναι ξύπνιος (ραχιαία αναισθησία). Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος κ. Κούτρα χορηγεί επίσης περιοχική – τοπική αναισθησία που εγγυάται την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και την άμεσα κινητοποίηση του ασθενούς. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα καθώς δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Διαδικασία αρθροσκόπησης – Διάρκεια επέμβασης

Ο κ. Λεωνίδου θα πραγματοποιήσει 2 οπές (μήκους 4 χιλιοστών) στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του γόνατος. Θα εισάγει στο γόνατο μία κάμερα, το αρθροσκόπιο, το οποίο συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού σε ένα μόνιτορ. Στο μόνιτορ ο κ. Λεωνίδου επισκοπεί το εσωτερικό του γόνατος σε μεγέθυνση και με υψηλή ευκρίνεια (high definition – HD). Το γόνατο διατείνεται με τη βοήθεια μίας αντλίας φυσιολογικού ορού.  Από την άλλη οπή ο χειρουργός θα εισάγει όλα τα απαραίτητα αρθροσκοπικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας.

Στο τέλος της επέμβασης οι οπές του δέρματος καλύπτονται με απλά αυτοκόλλητα, χωρίς ράμματα και στο γόνατο εφαρμόζεται μία βαμβακοελαστική επίδεση. Η επέμβαση καταγράφεται σε DVD το οποίο δίνεται στον ασθενή πριν το εξιτήριο. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την πάθηση του γόνατος και συνήθως κυμαίνεται από 20 λεπτά έως μία ώρα.

Αποθεραπεία και αποκατάσταση μετά την αρθροσκόπηση

Με το πέρας του χειρουργείου ο ασθενής μπορεί να έχει πατερίτσες. Για τις πιο πολλές επεμβάσεις του γόνατος οι πατερίτσες είναι προαιρετικές και συνήθως εντός λίγων ημερών οι ασθενείς περπατούν ελεύθερα. Ο ασθενής θα φέρει μια επίδεση γύρω από το γόνατο ή οποία θα αφαιρεθεί 3 ημέρες μετά το χειρουργείο. Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες.Τις πρώτες ημέρες συνιστάται η ανύψωση του χειρουργημένου μέλους καθώς και επικουρική παγοθεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα.

 

Ασκήσεις μετά την επέμβαση

Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης. Συνήθεις ασκήσεις είναι: ισομετρικές ασκήσεις γόνατος, κάμψη και έκταση, διατάσεις, ενδυνάμωση τετρακέφαλου. Σκοπός της φυσιοθεραπείας αλλά και του ασκησιολόγιου στο σπίτι είναι το γόνατο να ενδυναμωθεί και να ανακτήσει το πλήρες εύρος κίνησης. Η σωστή αποθεραπεία οδηγεί σε ταχεία και επιτυχημένη αποκατάσταση.

 

Επιτυχία χειρουργείου

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλο όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής και αναίμακτη τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Ποιο το κόστος και η τιμή της αρθροσκόπησης; Πόσο κοστίζει η επέμβαση;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της κατάστασης του ασθενή και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το αρθροσκοπικό υλικό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από κάποια πάθηση του γόνατος, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση γόνατος.