Τι είναι η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα;

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μία ιδιαίτερα  επώδυνη πάθηση που χαρακτηρίζεται  από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του ώμου (στροφικό πέταλο). Το στροφικό πέταλο είναι μία ομάδα τεσσάρων τενόντων που συμβάλλουν στην ομαλή κίνηση και λειτουργία του ώμου.

Γιατί προκαλείται η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα;

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 30 – 60 ετών, καθώς και σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό. Στο 25% των ασθενών μπορεί να εμφανιστούν ασβεστώσεις και στους δύο ώμους. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι ασβεστώσεις θα υποχωρήσουν (απορροφηθούν) με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα στην οξεία φάση είναι:

  • Έντονος πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη.
  • Νυχτερινός πόνος που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο.
  • Έντονος και διαρκής πόνος ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται.
  • Αδυναμία του άνω άκρου
  • Ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να σηκώσει το χέρι του πλήρως (δυσκαμψία).

ασβεστοποιός τενοντίτιδα

 

Διάγνωση

Ο ασθενής με ασβεστοποιό τενοντίτιδα χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο  κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα του ώμου για να εξετάσει την ακεραιότητα του τένοντα, την παρουσία υγρού καθώς και το μέγεθος και την θέση της ασβέστωσης. Θα χρειαστεί η λήψη μίας ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία οφείλονται σε ασβέστωση και όχι σε κάποια άλλη αιτία όπως σε οστεοαρθρίτιδα του ώμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω διερεύνηση με μαγνητική τομογραφία.

Συντηρητική Θεραπεία για Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων
  • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στην ελάττωση του πόνου και στην ανάκτηση του εύρους κίνησης. Κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθούν και κρουστικοί υπέρηχοι σε μία προσπάθεια να «σπάσουν» οι ασβεστώσεις.
  • Ένεση κορτιζόνης μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες βιολογικές θεραπείες

Ενδείξεις Χειρουργικής Θεραπείας για Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα

  • Αποτυχία συντηρητικής θεραπείας
  • Επαναλαμβανόμενα οξέα επεισόδια πόνου
  • Όταν ο ώμος έχει “παγώσει”, και έχει μόνιμη δυσκαμψία
  • Συνοδές παθήσεις, όπως ρήξη τένοντα του ώμου

 

ασβεστοποιός τενοντίτιδα

 

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα αναγκαία εργαλεία. Ο κ. Λεωνίδου θα καθαρίσει τους φλεγμαίνοντες ιστούς και θα αφαιρέσει οποιοδήποτε περιττό κομμάτι οστού πιέζει τον τένοντα (ακρωμιοπλαστική). Στη συνέχεια θα εντοπίσει και θα αφαιρέσει πλήρως την ασβέστωση. Αποκλειστικά από την ομάδα του κ. Λεωνίδου προσφέρεται η δυνατότητα στον ασθενή να πραγματοποιήσει την αρθροσκόπηση ώμου χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς μέθη. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος θα χορηγήσει περιοχική αναισθησία και ο ασθενής θα παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Συνέντευξη του Ιατρού για την Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα

 

Πόσο Επιτυχημένο είναι το Χειρουργείο για Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα;

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση φορώντας μία ανάρτηση για 3 ημέρες.

 

metegxeiritikes odigies arthroskopisi

 

Παρακολουθήστε το χειρουργείο

 

Ποιο το κόστος και οι τιμές του χειρουργείου;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από το μέγεθος της ασβέστωσης και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το αρθροσκοπικό υλικό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε ασβεστοποιό τενοντίτιδα, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου.

CTAmobile CTAdesktop