Τι είναι η Τενοντίτιδα de Quervain;

Η τενοντίτιδα de Quervain  είναι μία επώδυνη πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή ορισμένων εκ των τενόντων που εκτείνουν τον αντίχειρα. Οι τένοντες του αντίχειρα που φλεγμαίνουν είναι ο μακρός απαγωγός και ο βραχύς εκτείνοντας του αντίχειρα.  Οι τένοντες αυτοί περνάνε μέσα από ένα έλυτρο (τούνελ) που ενίοτε στενεύει, με αποτέλεσμα οι τένοντες να παγιδεύονται και να φλεγμαίνουν.

Γιατί προκαλείται; Ποια τα αίτια;

Προδιαθεσικοί παράγοντες για τενοντίτιδα de Quervain είναι η χειρωνακτική εργασία, και οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες με τον καρπό / αντίχειρα (όπως χρήση computer). Η τενοντίτιδα de Quervain εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες, και συχνά εκδηλώνεται πρώτη φορά κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή όταν οι μητέρες φροντίζουν ένα νεογέννητο.

Ποια τα συμπτώματα;

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα

 • Πόνο στον αντίχειρα
 • Πόνο στον καρπό στην προέκταση του αντίχειρα που αντανακλά κεντρικά στον πήχη.
 • Επιδείνωση του πόνου τη νύχτα ή όταν ο καρπός/αντίχειρας παραμένει σε κάμψη για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Αδυναμία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων του χεριού
 • Δυσκαμψία καρπού – αντίχειρα
 • Ευαισθησία στην ψηλάφηση της βάσης του αντίχειρα και της προέκτασής της στον καρπό

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με τενοντίτιδα de Quervain χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα της περιοχής για να αξιολογήσει την παρουσία οιδήματος στους φλεγμαίνοντες τένοντες.

Συντηρητική θεραπεία για το σύνδρομο de Quervain

Η αρχική θεραπεία σε ήπια τενοντίτιδα de Quervain περιλαμβάνει:

 • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Παγοθεραπεία
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν διατάσεις του καρπού και του αντίχειρα.
 • Χρήση νάρθηκα για να κρατάει τον αντίχειρα και καρπό σε ευθεία.
 • Μία ένεση κορτιζόνης γύρω από τους τένοντες μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα για κάποιους μήνες, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά.

Χειρουργική θεραπεία και αντιμετώπιση

Τενοντίτιδα de Quervain θεραπεία
Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η απελευθέρωση των τενόντων προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Η απελευθέρωση γίνεται μέσω μίας μικρής τομής στην βάση του αντίχειρα / καρπού. Μέσω αυτής της τομής ο ιατρός απελευθερώνει και αποσυμπιέζει τους τένοντες που φλεγμαίνουν. Η αναισθησία είναι τοπική και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση με μία επίδεση για 3 ημέρες. Το χειρουργείο είναι σημαντικό να επιτελείται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό καθώς στην περιοχή της τομής βρίσκεται ένα σημαντικό νεύρο που παρέχει αισθητικότητα στον καρπό και πρέπει να προστατευτεί.

Επιτυχία επέμβασης

Η χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας de Quervain είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Το μήκος  της χειρουργικής τομής είναι 2 εκατοστά και  η επέμβαση διαρκεί συνολικά 15 λεπτά.

Ποιο το κόστος και οι τιμές για το χειρουργείο; Πόσο κοστίζει;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε συμπτώματα τενοντίτιδας στον καρπό, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό από τη θέση του Διευθυντή σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και εξειδίκευση στην χειρουργική άνω άκρου.