Τι είναι το Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης;

Είναι η άρθρωση της κλείδας με το ακρώμιο (άνω και πρόσθιο τμήμα της ωμοπλάτης).

Πως προκαλείται και ποια τα αίτια για το Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης;

Είναι συνήθως επακόλουθο πτώσης στον ώμο. Το εξάρθρημα ταξινομείται σε 6 τύπους ανάλογα με τη βαρύτητά του, από απλό διάστρεμμα έως και σοβαρή ρήξη των συνδέσμων και παρεκτόπιση των αρθρικών επιφανειών.

Βασικά συμπτώματα στο Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

  • Έντονο πόνο στην άνω επιφάνεια του ώμου
  • Ορατή παραμόρφωση με προβολή του έξω τμήματος της κλείδας κάτω από το δέρμα και πόνο στην ψηλάφηση
  • Νυχτερινό πόνο που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο
  • Έντονο και διαρκής πόνο ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται.
  • Αδυναμία του άνω άκρου

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο  κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα του ώμου για να εξετάσει την ακεραιότητα των υποκείμενων τενόντων. Θα χρειαστεί μία ακτινογραφία του ώμου για την αξιολόγηση του βαθμού – σοβαρότητας του εξαρθρήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση με αξονική τομογραφία ώμου.

Θεραπεία και αντιμετώπιση για το Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

Η θεραπεία εξαρτάται από την βαρύτητα της κάκωσης. Κακώσεις τύπου 1 και 2 αντιμετωπίζονται συντηρητικά με μία ανάρτηση και αντιφλεγμονώδη για μία εβδομάδα και σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα με τη βοήθεια ενός εξατομικευμένου προγράμματος φυσιοθεραπείας.

Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται σε βαριές κακώσεις, σοβαρές παραμόρφωσης της άρθρωσης ή σε περιπτώσεις όπου ο πόνος επιμένει.

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει αντικατάσταση των ραγέντων συνδέσμων από ένα συνθετικό μόσχευμα (σύνδεσμος LARS) μέσω μίας μικρής τομής στην πρόσθια και άνω επιφάνεια του ώμου.

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο;

Η αποκατάσταση του εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση φορώντας μία ανάρτηση για λίγες εβδομάδες. Με την συνδρομή φυσικοθεραπείας ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε λίγες ημέρες και με ασφάλεια στον αθλητισμό σε 3 μήνες.

Ποιο το κόστος και οι τιμές για την επέμβαση;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου.