Τι είναι η Ρήξη Καταφυτικού Τένοντα Δικεφάλου;

Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου είναι η τραυματική αποκόλληση του τένοντα από την κατάφυση του στον αγκώνα (στην κερκίδα).  Η λειτουργία του τένοντα είναι η κάμψη και ο υπτιασμός του αντιβραχίου.

Η κάκωση αυτή παρατηρείται συνήθως σε άνδρες ηλικία 30 – 60 ετών όταν ένα απότομο τράβηγμα οδηγήσει σε έκταση του αγκώνα την στιγμή που συσπάται  ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς. Συχνά αυτό παρατηρείται κατά την ανύψωση ή μεταφορά ενός βαριού αντικειμένου.

Ποια τα αίτια; Υπάρχει προδιάθεση;

Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα δικεφάλου είναι ένας τραυματισμός που εμφανίζεται πιο συχνά σε:

  • Τένοντες με χρόνια καταπόνηση (χειρωνακτική εργασία)
  • Καπνιστές
  • Ασθενείς που κάνουν χρήση κορτιζόνης ή στεροειδών αναβολικών

Ποια τα συμπτώματα στην Ρήξη Καταφυτικού Τένοντα Δικεφάλου;

Οι ασθενείς αναφέρουν οξύ πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα με επακόλουθη αδυναμία κάμψης και υπτιασμού. Συνήθως την ώρα του τραυματισμού αναφέρεται και έναν χαρακτηριστικός ήχος της ρήξης του τένοντα. Ακολούθως εμφανίζεται εκχύμωση (μελανιά) και οίδημα στην πρόσθια και εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Τέλος εμφανίζεται παραμόρφωση της ανατομίας του δικεφάλου ο οποίος τραβιέται προς τα πάνω (παραμόρφωση Popeye).

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό άνω άκρου. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα για την τελική διάγνωση και θα συζητήσει μαζί σας τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης. Ενίοτε θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία.

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία είναι δυνατή αλλά o ασθενής θα πρέπει να ενημερωθεί ότι θα απωλέσει το 70% της δύναμης υπτιασμού και το 30% της δύναμης κάμψης. Η συντηρητική θεραπεία προτείνεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις ή σε ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που δεν δύνανται να χειρουργηθούν. Σε όλους τους υπόλοιπους ασθενείς συστήνεται χειρουργική αποκατάσταση.

Χειρουργική θεραπεία: Πως αποκαθίσταται ο τένοντας;

Η χειρουργική αποκατάσταση είναι καλό να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα με την ρήξη του τένοντα. Με την πάροδο του χρόνου ο τένοντας τείνει να τραβιέται προς τα πάνω γεγονός και για αυτό δεν πρέπει να καθυστερεί η επισκευή της ρήξης. Κατά την χειρουργική επέμβαση ο τένοντας επανακαθηλώνεται στο ανατομικό σημείο από το οποίο κόπηκε με τη βοήθεια ραμμάτων και ενός ειδικού κουμπιού. Η τεχνική είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται μέσω μια τομής 3 εκατοστών περίπου. Συνήθως δεν υπάρχουν εξωτερικά ράμματα (πλαστική ραφή). Δεν χρειάζεται νοσηλεία και οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους λίγες ώρες μετά το χειρουργείο με μία απλή περίδεση (χωρίς γύψο) για 48 ώρες. Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται ένα εξατομικεύμενο πρωτόκολλο αποθεραπείας για την πλήρη επάνοδο στην εργασία, την καθημερινότητα και τον αθλητισμό.

ρήξη τένοντα δικεφάλου scaled

Ποιο το κόστος και οι τιμές για το χειρουργείο;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το κόστος της επέμβασης, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας. Αν έχετε υποστεί ρήξη τένοντα δικεφάλου επισκεφθείτε άμεσα τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου για άμεση και οριστική θεραπεία. Ο γιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εργασιακής εμπειρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξειδίκευση στις παθήσεις του άνω άκρου.

CTAmobile CTAdesktop