Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι μία αρκετά συχνά πάθηση που προκαλεί πόνο στο γόνατο  σε αθλητές ειδικά σε δρομείς.  

 

Τι είναι η λαγονοκνημιαία ταινία 

Η λαγονοκνημιαία ταίνια είναι μια παχιά ταινία – περιτονία συνδετικού ιστού που εκτείνεται κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του μηρού, ξεκινώντας από το ισχίο και φτάνοντας κάτω από την εξωτερική επιφάνεια του γόνατος.  

 Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας προκαλείται από την υπερβολική τριβή της στην άρθρωση του γόνατος με επακόλουθο οίδημα, φλεγμονή και πόνο. 

 

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Αίτια 

 • Μυϊκή αδυναμία και σφιχτοί μυς: Η αδυναμία ή το σφίξιμο στους μύες που περιβάλλουν τις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Ειδικότερα, αδύναμοι γλουτιαίοι μυς και σφιγμένοι καμπτήρες του ισχίου μπορούν να συμβάλουν εμφάνιση των συμπτωμάτων. 
 • Λάθη προπόνησης: Η υπέρχρηση και οι ακατάλληλες τεχνικές προπόνησης, όπως η υπερβολικά γρήγορη αύξηση των χιλιομέτρων ή της έντασης
 • Η άθληση με ακατάλληλα υποδήματα σε σκληρό δάπεδο 
 • Προϋπάρχουσα ανισοσκελία στα κάτω άκρα ή ανατομικά προβλήματα του ποδιού – όπως πλατυποδία. 

 

 

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Συμπτώματα 

Πόνος: Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος και η ευαισθησία στο εξωτερικό του γόνατος, που συνήθως επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα. Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει ως ήπιος πόνος και να εξελιχθεί σε έντονο – οξύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί επίσης να ακτινοβολεί επάνω στον μηρό προς το ισχίο. Τυπικά ο πόνος εμφανίζεται μετά το πέρας της άθλησης ή και προς το τέλος αυτής. 

 •  Πόνος όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες ή λόφους 
 •  Πόνος που επιδεινώνεται με παρατεταμένο κάθισμα ή ορθοστασία 
 •  Αίσθηση τριξίματος και ήχος τύπου «κλικ» όταν λυγίζετε ή ισιώνετε το γόνατο. 
 •  Δυσκαμψία ή μειωμένο εύρος κίνησης στην άρθρωση του γόνατος 

 

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Διάγνωση 

Ο ασθενής με σύνδρομο λαγονοκνημιαίς ταινίας χρειάζεται αξιολόγηση απόεξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσειυπερηχογράφημαγια την τελική διάγνωση και θα συζητήσει μαζί σας τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης. Ενίοτε θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία για την διερεύνηση πιθανών άλλων αιτιών των συμπτωμάτων. 

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Θεραπεία 

Ανάπαυση: Η ξεκούραση της άρθρωσης του γόνατος και η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα βοηθάει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. 

Παγοθεραπεία: Εφαρμογή πάγου στο γόνατο για 15-20 λεπτά κάθε φορά 3 – 4 φορές την ημέρα. Προσοχή ο πάγος να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα.  

Συμπίεση: Η εφαρμογή μίας επιγονατίδας ή ενός απλού ελαστικού επιδέσμου βοηθάει στην ύφεση των συμπτωμάτων. 

Φυσικοθεραπεία: Εξατομικευμένο πρόγραμμα με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ειδικά των μυών του ισχίου.  

Αθλητικό μασάζ που βοηθάει στην λύση των συμφύσεων 

Διατάσεις: Οι καλές διατάσεις του ισχίου και του γόνατος βοηθάνε στο να μειώνουν την τάση στην λαγονοκνημιαία ταινία.  

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα 

Ενεσοθεραπεία: σε εμμένουσες περιπτώσεις έχει θέση η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP – βιολογικές θεραπείες). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται μια ένεση κορτικοστεροειδούς για να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. 

Χειρουργική αποκατάσταση: Στις σπάνιες περιπτώσεις που αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η απελευθέρωση ή / και η επιμήκυνση της λαγονοκνημαίας ταινίας στο ύψος του γόνατος δίνει την οριστική λύση.  

 

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας – Πρόληψη 

 1. Καλή προθέρμανση και διατάσεις πριν την έναρξη της άθλησης. 
 2. Ενδυνάμωση των μυών του ισχίου ειδικά των απαγωγών και των καμπτήρων. 
 3. Κατάλληλα υποδήματα για τρέξιμο τα οποία θα πρέπει να αλλάζονται μετά από κάποια χιλιόμετρα ανάλογα με τις προδιαγραφές τους. 
 4. Αποφυγή τρεξίματος σε άσφαλτο ή τσιμέντο. Είναι καλύτερο να τρέχετε σε χώρους με κατάλληλο δάπεδο ώστε να ελαττώνονται τα φορτία στο γόνατό σας 
 5. Ήπιες διατάσεις μετά το πέρας της άσκησης. 
 6. Σταδιακή αύξηση της έντασης και της διάρκειας της προπόνησης και της άθλησης. 

 

Σύνδρομο λαγονοκνημαιαίας ταινίας – Πότε θα επιστρέψω στο τρέξιμο; 

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την υποκείμενη αιτιολογία. Κατά την αποθεραπεία μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια άλλη μορφή άσκησης όπως το κολύμπι. Πάρτε τον χρόνο που πρέπει και μην επιστρέψετε στην προπόνηση αν δεν είστε πλήρως καλά για την αποφυγή υποτροπών. Με την επιστροφή στο τρέξιμο σημαντικό είναι να αυξάνετε προοδευτικά τα χιλιόμετρα σε συνδυασμό πάντα με καλή προθέρμανση και διατάσεις.  

Αν έχετε επίμονο και έντονο πόνο στο γόνατο επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. 

CTAmobileCTAdesktop