Τι είναι ο πόνος στον αστράγαλο;
Τα κάτω άκρα και οι αστράγαλοι είναι σημεία του σώματος τα οποία λαμβάνουν εξαιρετικά μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως πόνο στον αστράγαλο ορίζουμε οποιοδήποτε είδος πόνου ή δυσφορίας επηρεάζει τον αστράγαλο και την ευρύτερη περιοχή του. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί να υποχωρήσει με συντηρητική θεραπεία στο σπίτι, με ανάπαυση, παγοθεραπεία και αναλγητικά. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο, ανάλογα με τα αίτια και την έκταση της βλάβης, μπορεί να χρειάζεται επεμβατική θεραπεία.
Σε τι οφείλεται ένας πόνος στον αστράγαλο και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε;
Ο πόνος στον αστράγαλο μπορεί να οφείλεται σε κάποια από της παρακάτω παθήσεις:
1. Διάστρεμμα αστραγάλου
Κάθε δραστηριότητα που απαιτεί απότομες και στροφικές κινήσεις μπορεί να προκαλέσει διάστρεμμα στον αστράγαλο. Μεταξύ αυτών, ο χορός, το περπάτημα σε ανώμαλο ή ολισθηρό έδαφος, μία απότομη προσγείωση στα πέλματα ή η γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης. Η ένταση του πόνου εξαρτάται από τον βαθμό βλάβης στους συνδέσμους και τους συγγενείς ιστούς, ενώ συχνά ο συγκεκριμένος τραυματισμός συνοδεύεται από οίδημα και μώλωπες.
Ποιοι επηρεάζονται από διαστρέμματα αστραγάλου;
Τα διαστρέμματα αστραγάλου μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία, επηρεάζοντας τους συνδέσμους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη σταθεροποίηση και τη στήριξή του. Τα διαστρέμματα περιστροφής, κατά τα οποία το πόδι στρέφεται προς τα μέσα ή προς τα έξω, είναι τα συχνότερα από το σύνολο των διαστρεμμάτων.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα διάστρεμμα αστραγάλου;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένα διάστρεμμα αστραγάλου μπορεί να υποχωρήσει πλήρως με συντηρητική αντιμετώπιση. Ωστόσο, η αξιολόγηση της βλάβης και ο σχεδιασμός της κατάλληλης θεραπείας αποτελούν απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών και τη διατήρηση της σταθερότητας του άκρου ποδός.
Επιγραμματικά, η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για το διάστρεμμα αστραγάλου περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση
- Παγοθεραπεία (με εφαρμογή πάγου ανά τακτά χρονικά διαστήματα)
- Συμπίεση (με απλή επίδεση ή νάρθηκα)
- Ανύψωση
Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις παραπάνω οδηγίες ώστε να επανέλθει με ασφάλεια στην καθημερινότητά του. Το γεγονός ότι το οίδημα μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τον πόνο, καθιστά τη λήψη αντιφλεγμονωδών συχνά αναγκαία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην υποχώρηση του οιδήματος και στην υποχώρηση του πόνου. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν τότε μπορεί να χρειαστεί ενεσοθεραπεία με βιολογικούς παράγοντες (PRP). Τέλος, ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας βοηθάει στην οριστική λύση του προβλήματος και στην ταχύτερη επάνοδο στην εργασία και την άθληση.
2. Κάταγμα αστραγάλου
Το κάταγμα στην περιοχή του αστραγάλου (ποδοκνημικής) εμφανίζει ποιο οξεία εικόνα και συμπτώματα όπως: έντονο πόνο, οίδημα, παραμόρφωση και αδυναμία βάδισης.
Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται ιατρική επέμβαση σε ένα κάταγμα αστραγάλου;
Κάθε κάταγμα ποδοκνημικής (αστραγάλου) θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό χειρουργό. Η αξιολόγηση έχει κομβική σημασία στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, καθώς η αναβολή της μπορεί να προκαλέσει πόνο και αστάθεια, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο τη μυοσκελετική υγεία του τραυματία. Η σταθεροποίηση του αστραγάλου είναι απαραίτητη για την σωστή επούλωση. Πολλά κατάγματα ποδοκνημικής αντιμετωπίζονται συντηρητικά με γύψο ή εφαρμογή ειδικού νάρθηκα (μπότα) ενώ άλλα χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση.
3. Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα στον αστράγαλο μπορεί να δημιουργήσει έντονο οίδημα, δυσκαμψία και αστάθεια. Οι διάφοροι τύποι αρθρίτιδας επηρεάζουν τα οστά με διαφορετικούς τρόπους.
Οι συχνότερες μορφές της αρθρίτιδας είναι:
- Οστεοαρθρίτιδα
- Μετατραυματική αρθρίτιδα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ουρική αρθρίτιδα
Πότε θα πρέπει να αναζητήσουμε θεραπεία για την αρθρίτιδα στον αστράγαλο;
Η αρθρίτιδα ποδοκνημικής, γνωστή και ως αρθρίτιδα αστραγάλου πρέπει να αντιμετώπιζεται από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό χειρουργό. Πέρα από την λήψη φαρμάκων, ενίοτε χρειάζονται βοηθητικές ενέσεις με υαλουρονικό ή κορτιζόνη. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η αρθροσκόπηση βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε πολύ προχωρημένη νόσο συστήνεται η αρθρόδεση όπου τα οστά συγκολλούνται μεταξύ τους και έτσι λύεται οριστικά το πρόβλημα. Στους ασθενείς με αρθρίτιδα ποδοκνημικής συστήνεται επίσης η εφαρμογή ειδικών πάτων στα υποδήματα.
4. Τενοντίτιδα
Η πιο συχνή τενοντίτιδα είναι αυτή του αχίλλειου τένοντα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ποδιού. Η τενοντίτιδα αχιλλείου μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου οξέως τραυματισμού ή χρόνια σαν αποτέλεσμα εκφυλισμού. Η αρχική θεραπεία είναι ξεκούραση, διατάσεις, αντιφλεγμονώδη και παγοθεραπεία.
Αν ο πόνος στον αχίλλειο τένοντα δεν υποχωρεί ή εάν η περιοχή έχει οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα τότε μπορεί να χρειαστεί φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με ενεσοθεραπεία με βιολογικούς παράγοντες (PRP).
Εάν υποφέρετε από πόνο στον αστράγαλο, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός σας.