Έγχυση Υαλουρονικού Οξέος

 

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος είναι μια ελάχιστα επεμβατική επιλογή θεραπείας για ορισμένες ορθοπαιδικές παθήσεις. Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται συχνά στην ορθοπαιδική, καθώς είναι ουσία που υπάρχει φυσιολογικά στον αρθρικό χόνδρο και στο αρθρικό υγρό. Λειτουργεί ως «λιπαντικό» των αρθρώσεων συμβάλλοντας στην απορρόφηση των κραδασμών και στη καλύτερη – ομαλότερη κίνηση. Η έγχυση υαλουρονικού πραγματοποιείται κυρίως σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή χονδροπάθεια.

 

ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΧΥΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ;

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος είναι μια θεραπευτική επιλογή που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα καταστρέφει αργά τους αρθρικούς χόνδρους και μειώνει τη συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος στο αρθρικό υγρό. Η έγχυση υαλουρονικού οξέος  μπορεί να γίνει σε όλες τις αρθρώσεις που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα (γόνατο, ώμος κ.α.). Είναι επιστημονικα αποδεδειγμένο ότι ασθενείς με ηπιότερη μορφής οστεοαρθρίτιδα ωφελούνται περισσότερο από τις εγχύσεις με υαλουρονικό. 

 

ΠΟΣΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ;

Το πρωτόκολλο εξατομικεύεται για κάθε ασθενή και εξαρτάται από την πυκνότητα του υαλουρονικού. Συνήθως χρειάζονται 3 ενέσεις σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων ή μία ένεση αυξημένη πυκνότητας άπαξ. 

Αν και δεν ανταποκρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο στις ενέσεις υαλουρονικού, οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα και μειωμένο πόνο. Συνήθως χρειάζονται λίγες εβδομάδες για να φανούν τα οφέλη από την ένεση. Τα αποτελέσματα των ενέσεων μπορεί να διαρκέσουν από μήνες έως και χρόνια. Εάν τότε υποτροπιάσουν τα συμπτώματα μπορούν να επαναληφθούν εκ νέου οι εγχύσεις. 

 

ΕΓΧΥΣΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος συγκεντρώνουν σειρά πλεονεκτημάτων:

  • Η έγχυση υαλουρονικού οξέος γίνεται στο Ιατρείο, χωρίς ανάγκη νοσηλείας
  • Μη επεμβατική διαδικασία
  • Αποφυγή – καθυστέρηση χειρουργείου 
  • Χαμηλά ποσοστά επιπλοκών

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ; 

Οι παρενέργειες των ενέσεων υαλουρονικού οξέος, μπορεί να περιλαμβάνουν προσωρινό πόνο και πρήξιμο στην άρθρωση. Είναι, ωστόσο, σημαντικό μετά τη λήψη των ενέσεων να μην καταπονείται η προσβεβλημένη άρθρωση. Ο ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγει κάποιες δραστηριότητες για δύο ημέρες μετά τη θεραπεία.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις ως σύμπτωμα αρθρίτιδας, καλέστε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό κ. Λεωνίδου. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου ειδικεύεται στην αρθροσκοπική και επανορθωτική  χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και στην εφαρμογή ορθοβιολογικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων των ενέσεων υαλουρονικού οξέος στις αρθρώσεις.

 

CTAmobileCTAdesktop