Ανατομία Γόνατος – Τι είναι ο μηνίσκος;

Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από το περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού, το κεντρικό άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα. Κάθε γόνατο έχει 2 μηνίσκους, τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Οι μηνίσκοι είναι ελαστικοί ινοχόνδρινοι σχηματισμοί που αποτελούνται από νερό και κολλαγόνο.

Έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και λειτουργούν υποστηρικτικά, απορροφώντας τους κραδασμούς κατά την κίνηση του γόνατος και κατανέμοντας το βάρος ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της άρθρωσης. Οι μηνίσκοι συμβάλλουν, σε μεγάλο βαθμό, στη σταθερότητα και στην λίπανση του γόνατος.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια από τις συνηθέστερες κακώσεις του γόνατος. Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη σε κάθε ηλικία, όταν υφίσταται έντονη πίεση. Σε νεότερα άτομα οι ρήξεις δημιουργούνται κατά τη διάρκεια απότομων στροφικών κινήσεων, συνήθως στα πλαίσια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας. Σε αθλητές συχνά οι ρήξεις μηνίσκου συνοδεύονται και από άλλες κακώσεις, όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Με την πάροδο της ηλικίας οι μηνίσκοι εκφυλίζονται, ενώ η πιθανότητα να υποστούν ρήξη αυξάνεται.

Ταξινίμηση της ρήξης μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου

Η  ταξινόμηση γίνεται ανάλογα με:

 • την εντόπιση της ρήξης: πρόσθιο κέρας, οπίσθιο κέρας, σώμα μηνίσκου
 • την μορφολογία της ρήξης: ακτινωτή, οριζόντια,  επίμηκης, δίκην λαβής κάδου, ρίζας (root tear),  μηνισκοθυλακική ρήξη (ramp lesion), σύμπλοκη
 • την δυνατότητα επισκευής/συρραφής: ρήξεις προς την περιφέρεια του μηνίσκου έχουν καλύτερη αιμάτωση και άρα μπορούν να συρραφούν σε αντίθεση με τις κεντρικές ρήξεις

 

 

 

Συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου – Πώς το καταλαβαίνω;

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τις συχνότερες αιτίες πόνου στα γόνατα. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στην έσω ή έξω επιφάνεια του γόνατος
 • Οίδημα (πρήξιμο) γόνατος
 • Δυσκαμψία, δυσκολία στην κίνηση
 • Πόνος στο βαθύ κάθισμα
 • Αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος
 • Κλείδωμα και αδυναμία κίνησης του γόνατος – ενδεικτικό ρήξης δίκην λαβής κάδου (bucket handle) και επακόλουθου εγκλωβισμού του μηνίσκου ανάμεσα στα οστά του γόνατος
 • Ορισμένες φορές ακούγεται ήχος σαν «κλικ»

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Η κλινική υποψία επιβεβαιώνεται με μία μαγνητική τομογραφία γόνατος. Η μαγνητική απεικονίζει την τοποθεσία και την έκταση της ρήξης καθώς και πιθανές άλλες συνοδές  κακώσεις χόνδρου ή συνδέσμων (όπως ρήξη χιαστού).

 

Θεραπεία και αντιμετώπιση στην ρήξη μηνίσκου

Στην οξεία φάση συνιστάται παγοθεραπεία, περίδεση και ανύψωση του μέλους, αποφόρτιση με πατερίτσες και λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Η τελική θεραπεία της ρήξης μηνίσκου εξαρτάται από τον τύπο, την εντόπιση και  την έκταση της ρήξης καθώς και την παρουσία ή όχι συνοδών κακώσεων άλλων δομών του γόνατος.

Μικρές – ατελείς ρήξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με τη λήψη αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών πέριξ του γόνατος.

Ασκήσεις για αποκατάσταση στην ρήξη μηνίσκου – Χρόνος Αποκατάστασης

Με την επίβλεψη του φυσιοθεραπευτή και την καθοδήγηση του ιατρού οι πιο συχνές ασκήσεις για την αποκατάσταση μετά από ρήξη μηνίσκου είναι: ισομετρικές ασκήσεις γόνατος, κάμψη και έκταση, διατάσεις, ενδυνάμωση τετρακέφαλου.

Πότε χρειάζεται χειρουργείο και επέμβαση στη ρήξη μηνίσκου;

Σε μεγαλύτερες ρήξεις, σε αθλητές, σε ασθενείς με κλειδωμένο γόνατος (block)  ή με συνοδές κακώσεις όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση γόνατος. Η αρθροσκόπηση ενδείκνυται επίσης και σε μικρότερες ρήξεις όταν έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.  Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην ρήξη τύπου λαβής κάδου (bucket handle) η οποία πρέπει να συρράφεται άμεσα ώστε να επιτευχθεί πλήρης επούλωση και αποκατάσταση του γόνατος.

Αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου

Η αρθροσκόπηση γόνατος για ρήξη μηνίσκου γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία. Μέσα από 2 οπές στην έσω και έξω επιφάνεια του γόνατος (μήκος 4 χιλιοστά η καθεμία) ο κ. Λεωνίδου θα αντιμετωπίσει την ρήξη μηνίσκου με μία από τις εξής τεχνικές:

 • Συρραφή μηνίσκου: Ανάλογα με τη θέση της ρήξης, ο μηνίσκος επισκευάζεται και αποκαθίσταται η ανατομία του γόνατος.
 • Μερική μηνισκεκτομή: Το κομμάτι του μηνίσκου που έχει υποστεί ρήξη αφαιρείται και ο υπόλοιπος μηνίσκος ομαλοποιείται. Η επέμβαση διαρκεί 15 – 20 λεπτά.

 

Ρήξη Μηνίσκου

Αρθροσκόπηση Video

Συνέντευξη ιατρού για την ρήξη μηνίσκου

Πιθανοί κίνδυνοι αν αμελήσω την ρήξη μηνίσκου

Επί ενδείξεων χειρουργικής αντιμετώπισης είναι καλό να προγραμματίζεται το χειρουργείο. Όσο καθυστερείτε την τελική θεραπεία τόσο θα επιδεινώνεται ο πόνος και ίσως προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη ρήξη στο μηνίσκο. Το γόνατο θα αρχίσει να κλειδώνει και η καθημερινότητά σας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Είναι γνωστό πλέον ότι μία ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στο μέλλον.

 

 

Ανάρρωση και αποκατάσταση μετά την ρήξη μηνίσκου – Χρειάζεται φυσικοθεραπεία;

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος οι ασθενείς περπατούν άμεσα και επιστρέφουν σπίτι την ίδια ημέρα, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας και χωρίς να χρειάζονται πατερίτσες. Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ταχεία αποκατάσταση και την γρήγορη αλλά ασφαλή επιστροφή στον αθλητισμό.

Ο χρόνος  πλήρους αποκατάστασης μετά από μερική μηνισκεκτομή είναι 2 – 4 εβδομάδες και ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει από την πρώτη εβδομάδα.

Σε περιπτώσεις συρραφής του μηνίσκου μπορεί να χρειαστεί περιορισμός της κίνησης και φόρτισης του γόνατος, με  λειτουργικό νάρθηκα και πατερίτσες για λίγες εβδομάδες.

Ποιο το κόστος και η τιμή της επέμβασης;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της ρήξης.  Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το αρθροσκοπικό υλικό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από ρήξη μηνίσκου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση γόνατος.