Η πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνας – πτέρνα του δρομέα) είναι μια συχνή πάθηση του ποδιού που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και ερεθισμό της πελματιαίας απονεύρωσης, μιας παχιάς ζώνης ιστού που εκτείνεται κατά μήκος της καμάρας του ποδιού, συνδέοντας το οστό της φτέρνας με τα δάχτυλα. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι αρκετά επώδυνη και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, αν και είναι πιο συχνή σε άτομα μέσης ηλικίας και αθλητές – ιδιαίτερα σε δρομείς και αθλητές υψηλών απαιτήσεων. Η πελματιαία απονεύρωση είναι βασικός μηχανισμός απορρόφησης κραδασμών του ποδιού.

 

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα: Αίτια

Η ακριβής αιτία εμφάνισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της:

  • Υπερχρήση: Η υπερβολική χρήση του ποδιού, ειδικά κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν πολλή ορθοστασία, περπάτημα ή τρέξιμο, μπορεί να καταπονήσει την πελματιαία απονεύρωση και να προκληθεί μικροσκίσιμο στον ιστό, οδηγώντας σε φλεγμονή και πόνο.
  • Μη φυσιολογική μηχανική του ποδιού: Η μη φυσιολογική μηχανική του ποδιού, όπως η πλατυποδία, οι ψηλές καμάρες ή το ανώμαλο βάδισμα, μπορεί να ασκήσουν υπερβολική πίεση και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
  • Παχυσαρκία: Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να ασκήσει αυξημένη πίεση στην πελματιαία απονεύρωση, οδηγώντας σε φλεγμονή και πόνο.
  • Ακατάλληλα υποδήματα: Το να φοράτε παπούτσια που δεν παρέχουν επαρκή στήριξη ή που είναι φθαρμένα μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
  • Σφιχτοί μύες της γάμπας: Οι σφιγμένοι μύες της γάμπας (γαστροκνήμιος, αχίλλειος τένοντας) αυξάνουν την τάση στην απονεύρωση και οδηγούν σε φλεγμονή και πόνο.
  • Άκανθα πτέρνας: Η άκανθα πτέρνας συχνά συνυπάρχει στους ασθενείς, χωρίς όμως αυτή να είναι το βασικό αίτιο της πάθησης.

 

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος: Το πιο κοινό σύμπτωμα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι ο πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού, ειδικά κοντά στη φτέρνα. Ο πόνος είναι συχνά χειρότερος το πρωί ή μετά από μια περίοδο ανάπαυσης και μπορεί να βελτιωθεί με τη δραστηριότητα, αλλά να επιδεινωθεί ξανά μετά από παρατεταμένη χρήση.
  • Δυσκαμψία – δυσκολία κίνησης: Πολλοί άνθρωποι με πελματιαία απονευρωσίτιδα παρουσιάζουν δυσκαμψία στο πόδι, ιδιαίτερα το πρωί ή μετά από μια περίοδο ανάπαυσης.
  • Πρήξιμο: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πελματιαία απονεύρωση μπορεί να διογκωθεί και να γίνει ευαίσθητη στην αφή.

 

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα: Διάγνωση

Ο ασθενής με  πελματιαία απονευρωσίτιδα χρειάζεται αξιολόγηση από  Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα για την τελική διάγνωση και θα συζητήσει μαζί σας τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης. Ενίοτε θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία για την διερεύνηση πιθανών άλλων αιτιών των συμπτωμάτων.

 

πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα: Θεραπεία

πελματιαία απονευρωσίτιδα θεραπεία

Η θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μέτρων αυτοφροντίδας και ιατρικών παρεμβάσεων. Οι παρακάτω είναι μερικές από τις πιο κοινές επιλογές θεραπείας:

  • Ξεκούραση: Η ξεκούραση του ποδιού και η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της θεραπείας της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
  • Πάγος: Η εφαρμογή πάγου στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τον πόνο. Ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται για 15-20 λεπτά τη φορά, πέντε φορές την ημέρα.
  • Διατάσεις:  Οι κοινές διατάσεις περιλαμβάνουν διατάσεις γαστροκνήμιου και διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης 5 – 10 φορές την ημέρα.
  • Σωστά υποδήματα και πάτοι: Η χρήση παπουτσιών που παρέχουν επαρκή στήριξη και απορρόφηση κραδασμών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στην πελματιαία απονεύρωση.  Συχνά η εφαρμογή πάτων σιλικόνης βοηθάει στην περαιτέρω βελτίωση των συμπτωμάτων.
  • Φαρμακοθεραπεία: Επί εντόνου πόνου συστήνεται θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Φυσιοθεραπεία: Η φυσιοθεραπεία βοηθάει στην ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών.
  • Ενεσοθεραπεία: Σε εμμένουσες καταστάσεις που δεν υποχωρούν με την κοινή συντηρητική αγωγή η ένεση με βιολογικούς παράγοντες, μόνη ή σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή βοηθάει στην αποκατάσταση.
  • Χειρουργική Αντιμετώπιση: Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση για την απελευθέρωση της πελματιαίας απονεύρωσης ή της επιμήκυνσης του γαστροκνήμιου μυός.

 

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα: Πρόληψη

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη της πελματιαίας απονευρωσίτιδας:

Φοράτε κατάλληλα υποδήματα: Το να φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά, παρέχουν επαρκή υποστήριξη και έχουν καλή απορρόφηση κραδασμών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Αποφύγετε τα παπούτσια με ψηλά τακούνια, καθώς μπορούν να ασκήσουν υπερβολική πίεση στην πελματιαία απονεύρωση.

Τακτικές διατάσεις: Το να τεντώνετε τακτικά τους μύες της γάμπας και το κάτω μέρος των ποδιών σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την πελματιαία σας απονεύρωση εύκαμπτη και να αποτρέψετε τον τραυματισμό. Οι διατάσεις είναι καλό να γίνονται πάντα

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω της άσκησης και μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της πάθησης.

Αυξήστε σταδιακά τη δραστηριότητα: Εάν ξεκινάτε μια νέα ρουτίνα άσκησης ή αυξάνετε την ένταση της τρέχουσας ρουτίνας σας, κάντε το σταδιακά για να αποφύγετε την υπερβολική πίεση στα πόδια σας.

Κάντε διαλείμματα: Εάν έχετε μια δουλειά που σας απαιτεί να στέκεστε για μεγάλες περιόδους, κάντε διαλείμματα για να καθίσετε και να ξεκουραστείτε τα πόδια σας. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να εναλλάσσετε καθιστή και όρθια στάση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πάτοι: Εάν έχετε πλατυποδία ή ψηλές καμάρες, η χρήση πάτων στα παπούτσια σας μπορεί να βοηθήσει στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης και στην πρόληψη της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Αποφύγετε τις σκληρές επιφάνειες: Αποφύγετε να περπατάτε ή να στέκεστε σε σκληρές επιφάνειες, όπως δάπεδα από μπετόν ή πλακάκια, για μεγάλες περιόδους. Εάν πρέπει να περπατήσετε ή να σταθείτε σε σκληρές επιφάνειες, φορέστε παπούτσια με καλή αντικραδασμική προστασία και στήριξη.

 

Αν πονάτε στο πέλμα, επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

 

CTAmobileCTAdesktop