Η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα (γόνατο του άλτη – jumper’s knee) είναι ένας συχνό αίτιο πόνου στο γόνατο. Ο επιγονατιδικός τένοντας συνδέει την επιγονατίδα με την κνήμη και είναι η κατάληξη του τετρακέφαλου μυός. Η φλεγμονή του τένοντα οδηγεί σε πόνο και περιορισμένη κινητικότητα και είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού ή υπέρχρησης.
Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού – Αίτια
Η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού προκαλείται από συχνή και επαναλαμβανόμενη πίεση στην άρθρωση του γόνατος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άλματα, όπως μπάσκετ, βόλεϊ ή άλμα εις ύψος, ή σε δραστηριότητες που απαιτούν συχνό οκλαδόν ή κάμψη του γονάτου, όπως η ποδηλασία ή η άρση βαρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τενοντίτιδα μπορεί να προκληθεί από μια ξαφνική αύξηση της έντασης ή του όγκου της προπόνησης, η οποία ασκεί υπερβολική πίεση στον τένοντα και προκαλεί φλεγμονή και οίδημα.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη τενοντίτιδας του επιγονατιδικού είναι:
- Σφιχτοί μυς στα κάτω άκρα
- Μη ευθυγραμμισμένο γόνατο (ραιβογονία / βλαισιογονία)
- Άθληση με ακατάλληλα υποδήματα
- Παθήσεις ποδιού όπως πλατυποδία
Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του επιγονατιδικού μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα ανάλογα με την έκταση του τραυματισμού. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πόνος και ευαισθησία στο μπροστινό μέρος του γόνατος, κοντά στην επιγονατίδα
- Οίδημα και φλεγμονή γύρω από τον επιγονατιδικό τένοντα
- Δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα στην άρθρωση του γόνατος, ιδιαίτερα μετά από περιόδους αδράνειας
- Αίσθηση τριξίματος και ήχος τύπου «κλικ» όταν λυγίζετε ή ισιώνετε το γόνατο.
- Πόνος που επιδεινώνεται με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άλματα ή κάμψη του γονάτου
- Πόνος που βελτιώνεται με την ανάπαυση, αλλά μπορεί να επανέλθει μετά την επανέναρξη της δραστηριότητας
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η τενοντίτιδα της επιγονατίδας μπορεί να οδηγήσει σε μια χρόνια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα συμμετοχής σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού – Διάγνωση
Ο ασθενής με τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα για την τελική διάγνωση και θα συζητήσει μαζί σας τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης. Ενίοτε θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία για την διερεύνηση πιθανών άλλων αιτιών των συμπτωμάτων.
Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού – Θεραπεία
- Ξεκούραση: Η ξεκούραση της άρθρωσης του γόνατος και η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα βοηθάει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
- Παγοθεραπεία: Εφαρμογή πάγου στο γόνατο για 15-20 λεπτά κάθε φορά 3 – 4 φορές την ημέρα
- Συμπίεση: Η εφαρμογή μίας επιγονατίδας ή ενός απλού ελαστικού επιδέσμου βοηθάει στην ύφεση των συμπτωμάτων.
- Φυσικοθεραπεία: Εξατομικευμένο πρόγραμμα με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Ενεσοθεραπεία: σε εμμένουσες περιπτώσεις έχει θέση η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP – βιολογικές θεραπείες).
- Χειρουργική αποκατάσταση: Στις σπάνιες περιπτώσεις που αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε ο ελάχιστα επεμβατικός καθαρισμός της τενοντίτιδας δίνει οριστική λύση.
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού – Πότε θα επιστρέψω στην άθληση;
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την υποκείμενη αιτιολογία. Κατά την αποθεραπεία μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια άλλη μορφή άσκησης όπως το κολύμπι. Πάρτε τον χρόνο που πρέπει και μην επιστρέψετε στην προπόνηση αν δεν είστε πλήρως καλά για την αποφυγή υποτροπών. Με την επιστροφή στο άθλημά σας σημαντικό είναι να αυξάνετε προοδευτικά την ένταση σε συνδυασμό πάντα με καλή προθέρμανση και διατάσεις.
Αν έχετε επίμονο και έντονο πόνο στο γόνατο επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.