Τι είναι η αρθρίτιδα ώμου;

Αρθρίτιδα είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από καταστροφή / εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών του ώμου.

Πως προκαλείται και ποια τα αίτια εμφάνισης;

Τα αίτια της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Εκφυλιστική αρθρίτιδα, φυσιολογική φθορά με την πάροδο της ηλικίας. Είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας.
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα ύστερα από κάποιο τραυματισμό, κάταγμα ή εξάρθρημα στην περιοχή του ώμου
 • Αρθρίτιδα σαν αποτέλεσμα μαζικής ρήξης των τενόντων (στροφικό πέταλο) του ώμου
 • Φλεγμονώδης αρθρίτιδα που παρουσιάζεται σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα
 • Μεταλοιμώδης αρθρίτιδα, σαν αποτέλεσμα λοίμωξης του ώμου

αρθρίτιδα ώμου

Συμπτώματα της αρθρίτιδας του ώμου

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

 • Έντονο πόνο σε όλη την επιφάνεια του ώμου
 • Νυχτερινό πόνο που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο
 • Έντονο και διαρκή πόνο ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται.
 • Αδυναμία του άνω άκρου
 • Περιορισμός της κίνησης του ώμου
 • Αίσθημα κριγμού κατά την κίνηση

Διάγνωση

Ο ασθενής με αρθρίτιδα του ώμου χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο ιατρός θα πάρει το ιστορικό και θα  πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα του ώμου για να εξετάσει την ακεραιότητα των υποκείμενων τενόντων, την παρουσία υγρού στην άρθρωση καθώς πιθανές άλλες βλάβες στον ώμο. Θα χρειαστεί μία ακτινογραφία του ώμου για την αξιολόγηση του βαθμού εκφύλισης των αρθρικών επιφανειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μία μαγνητική τομογραφία ώμου.

 

Συντηρητική θεραπεία για την αρθρίτιδα του ώμου

Η θεραπεία  στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι.
 • Ένεση κορτιζόνης, υαλουρονικού ή αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων (PRP), με υπερηχογραφική καθοδήγηση

Χειρουργική θεραπεία

Αρθροσκόπηση Ώμου

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία θεραπευτική επιλογή σε επιλεγμένους ασθενείς – κυρίως με ελαφρότερης μορφής αρθρίτιδας.  Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα αναγκαία εργαλεία. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου απελευθερώνονται συμφύσεις, αφαιρούνται ελεύθερα σωμάτια χόνδρου και ομαλοποιούνται οι εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες. Παράλληλα διορθώνονται οι όποιες άλλες παθήσεις του ώμου υπάρχουν (όπως ρήξη τενόντων).

Αρθροπλαστική Ώμου

Η αρθροπλαστική του ώμου είναι η αντικατάσταση των επιφανειών των οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή και συνήθως είναι φθαρμένες. Οι επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τις προθέσεις. Τα υλικά που τοποθετούνται είναι είτε από μέταλλο , είτε από κεραμικό και είναι απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα.

Το είδος της αρθροπλαστικής καθορίζεται από  το εύρος της βλάβης στην άρθρωση και την κατάσταση των υπερκείμενων μυών. Η αρθροπλαστική ώμου συνήθως πραγματοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο και την ανάκτηση του εύρους κίνησης και αφού η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει.

Αν οι μύες που περιβάλλουν την άρθρωση λειτουργούν τότε συνιστάται ανατομική ολική αρθροπλαστική, όπου οι αρθρώσεις αντικαθίστανται με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν το χειρουργείο. Αν οι μύες που περιβάλλουν τον ώμο έχουν φθαρεί  συνιστάται ανάστροφη ολική αρθροπλαστική όπου η κεφαλή και το κοίλο τμήμα τοποθετούνται αντίστροφα από το φυσιολογικό. Η παραλλαγή αυτή επιτρέπει στην άρθρωση του ώμου να λειτουργεί φυσιολογικά και χωρίς τους υπερκείμενους μύες.

 Συνέντευξη ιατρού για την αρθροπλαστική ώμου

 

Πόσο επιτυχημένη είναι η αρθροπλαστική ώμου;

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλη όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση και η κίνηση του ώμου αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται βαθμιαία. Μέσα σε λίγες ημέρες από την αρθροπλαστική ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί κάνοντας τις βασικές κινήσεις της καθημερινότητάς του.

Ποιο το κόστος και οι τιμές του χειρουργείου;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε αρθρίτιδα του ώμου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου.