Τι είναι η αρθροπλαστική ώμου;

Η αρθροπλαστική του ώμου είναι η αντικατάσταση των επιφανειών των οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή και συνήθως είναι φθαρμένες. Οι επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τις προθέσεις. Τα υλικά που τοποθετούνται είναι είτε από μέταλλο, είτε από κεραμικό και είναι απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα. Το είδος της αρθροπλαστικής καθορίζεται από  το εύρος της βλάβης στην άρθρωση και την κατάσταση των υπερκείμενων μυών. Η αρθροπλαστική ώμου συνήθως πραγματοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο και την ανάκτηση του εύρους κίνησης και αφού η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει.

Πόσα είδη και τύποι αρθροπλαστικής ώμου υπάρχουν;

 • Αρθροπλαστική επιφανείας. Ο χόνδρος που πάσχει αφαιρείται και αντικαθίσταται από μία μεταλλική πρόθεση. Ο κ. Λεωνίδου υπηρέτησε στο βαθμό του Διευθυντή στην κλινική ώμου της Αγγλίας που εφηύρε την αρθροπλαστική επιφανείας.
 • Ολική Ανατομική Αρθροπλαστική.  Σεβόμενοι της ανατομία του ώμου, η τεχνητή κεφαλή τοποθετείται φυσιολογικά στο άνω άκρο του βραχιονίου, ενώ το κοίλο τμήμα της πρόθεσης, τοποθετείται ανατομικά, εκεί που βρίσκεται η φθαρμένη ωμογλήνη. Απαραίτητη προϋπόθεση η ακεραιότητα και σωστή λειτουργία των υπερκείμενων μυών.
 • Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική.  Στην ανάστροφη αρθροπλαστική η κεφαλή και το κοίλο τμήμα τοποθετούνται αντίστροφα από το φυσιολογικό. Η παραλλαγή αυτή επιτρέπει στην άρθρωση του ώμου να λειτουργεί φυσιολογικά σε περιπτώσεις ρήξεως των υπερκείμενων μυών του τενοντίου στροφικού πετάλου.

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική ώμου

Οι πιο συχνές παθήσεις του ώμου που αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα – καταστροφή των αρθρικών επιφανειών
 • Μετατραυματική Αρθρίτιδα, δηλαδή αρθρίτιδα σαν αποτέλεσμα ενός τραυματισμού του ώμου
 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες
 • Κατάγματα στα οποία η αρθρική επιφάνεια έχει καταστραφεί
 • Μαζικές μη επισκευάσιμες ρήξεις του στροφικού πετάλου

Εμπειρία στην αρθροπλαστική ώμου

Ο κ. Λεωνίδου εξειδικεύτηκε στην αρθροπλαστική ώμου σε μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του κόσμου, την Κλινική Ώμου του Reading. Σε αυτήν την κλινική εφευρέθηκαν η αρθροπλαστική επιφανείας Copeland και η ανάστροφη αρθροπλαστική χωρίς στυλεό. Ο Ιατρός έχει μεγάλη εμπειρία στην αρθροπλαστική ώμου με ασθενείς από όλον κόσμο. Στην Ελλάδα ο κ. Λεωνίδου εφαρμόζει για πρώτη φορά την αναστροφή αρθροπλαστική ώμου χωρίς στυλέο και χωρίς τσιμέντο.

Πλεονεκτήματα ανάστροφης αρθροπλαστικής ώμου χωρίς στυλεό (stem)

 • Μικρότερες τομές – άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Μικρότερος τραυματισμός των υποκείμενων ιστών
 • Σεβασμός του οστού – αφαιρούνται μόνο οι φθαρμένες επιφάνειες
 • Ελάχιστα επεμβατική (minimally invasive)
 • Αναίμακτη επέμβαση – δεν χρειάζεται μετάγγιση
 • Καθόλου άμεσος μετεγχειρητικός πόνος
 • Λιγότερες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείo – πρωτόκολλο fast track
 • Άμεση κινητοποίηση του ώμου εντός ολίγων ημερών – πρωτόκολλο rapid recovery

Προεγχειρητική προετοιμασία πριν την αρθροπλαστική ώμου

Ο ασθενής θα ενημερωθεί για την προτεινόμενη χειρουργική θεραπεία με αρθροπλαστική. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή, θα λάβει αναλυτικό  ιστορικό και θα οργανώσει τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Η αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά καθώς και για το από πότε πρέπει να είναι νηστικός.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο και αναισθησία

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος κ. Κούτρα χορηγεί περιοχική αναισθησία που εγγυάται την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. Επί ενδείξεων, η ομάδα του κ. Λεωνίδου εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αρθροπλαστική ώμου χωρίς γενική αναισθησία. Ο ασθενής λαμβάνει μόνο περιοχική αναισθησία και παραμένει ξύπνιος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Πόση ώρα διαρκεία το χειρουργείο; – Διάρκεια

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 60 – 90 λεπτά.

Τομή στην αρθροπλαστική ώμου

Ο κ. Λεωνίδου εφαρμόζει ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αρθροπλαστική ώμου. Η τομή βρίσκεται στην έξω επιφάνεια του ώμου και είναι μικρότερη των 10 εκατοστών.

Τι θα συμβεί μετά το χειρουργείο;

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα επιστρέψει στο θάλαμο. Ενθαρρύνουμε την άμεση κινητοποίηση. Ο ασθενής δεν φέρει ουροκαθετήρα ή παροχετεύσεις. Μετεγχειρητικά θα γίνει μία αιμοληψία για έλεγχο της αιμοσφαιρίνης. Στα 14 χρόνια εμπειρίας μας δε χρειάστηκε ποτέ να μεταγγιστεί ασθενής μετά από αρθροπλαστική ώμου. Ο ασθενής θα φέρει μια ανάρτηση για λίγες ημέρες.

Πόσες ημέρες νοσηλείας απαιτούνται;

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το χειρουργείο (fast track protocol).

Αποθεραπεία μετά την αρθροπλαστική ώμου - Αποκατάσταση

Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης. Οι περισσότερες κινήσεις του ώμου επιτρέπονται από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Επιτυχία αρθροπλαστικής ώμου

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλο όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Η ανακούφιση από τον οξύ πόνο είναι άμεση και η κίνηση του ώμου αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται βαθμιαία. Μέσα σε λίγες ημέρες από την αρθροπλαστική ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί κάνοντας τις βασικές κινήσεις της καθημερινότητάς του.

Ποια η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής ώμου – Διάρκεια αποτελεσμάτων

Η σωστή τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το χρόνο ζωής της. Στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού ώμου κ. Λεωνίδου η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής ώμου φθάνει στους περισσότερους ασθενείς τα 15 – 20 έτη.

Συνέντευξη ιατρού

Ποιο το κόστος και η τιμή για την αρθροπλαστική του ώμου; Πόσο κοστίζει η επέμβαση;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της κατάστασης του ασθενή και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το υλικό της αρθροπλαστικής, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν υποφέρετε από οστεοαρθρίτιδα και χρειάζεστε αρθροπλαστική ώμου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροπλαστική ώμου με μεγάλο όγκο περιστατικών.