Τι είναι το Κάταγμα Ισχίου;

Το κάταγμα ισχίου (σπάσιμο – ράγισμα) ή αλλιώς κάταγμα γοφού είναι μία πολύ συχνή ορθοπαιδική πάθηση. Το ισχίο είναι μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος και αποτελείται από το μηριαίο οστό, την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη (κοιλότητα που αρθρώνεται η κεφαλή).

Το κάταγμα ισχίου (γοφού) είναι το σπάσιμο στο άνω μέρος του μηριαίου οστού. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω οστεοπόρωσης και σαν αποτέλεσμα μία πτώσης συνήθως εξ΄ιδίου ύψους.

Το κάταγμα ισχίου μπορεί να συμβεί και σε νεαρότερες ηλικίες ύστερα από έναν τραυματισμό υψηλής ενέργειας (όπως ένα τροχαίο ατύχημα).

Ποια τα συμπτώματα στο κάταγμα ισχίου;

Τα συμπτώματα του κατάγματος ισχίου τείνουν να είναι αρκετά εμφανή και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έντονος πόνος, ειδικά στη εξωτερική επιφάνεια του ισχίου και στην βουβωνική περιοχή
  • Ο ασθενής δεν μπορεί να περπατήσει ή να κουνήσει το σπασμένο ισχίο
  • Μώλωπες
  • Αδυναμία του άκρου
  • Παραμόρφωση του ποδιού το οποίο φαίνεται πιο κοντό και σε έξω στροφή

Πως γίνεται η διάγνωση στο κάταγμα ισχίου;

Αφού συζητήσετε το ιατρικό ιστορικό, τα συμπτώματα και τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε ο τραυματισμός, ο ορθοπαιδικός θα εξετάσει κλινικά το πόδι σας. Εάν ο γιατρός υποψιάζεται κάταγμα στο ισχίο, θα προχωρήσει σε πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία) για να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό σας.

Κάταγμα ισχίου – Θεραπεία – Αντιμετώπιση – Αποκατάσταση

Το κάταγμα ισχίου αντιμετωπίζεται κατά κανόνα χειρουργικά και σχετικά άμεσα ύστερα από τον τραυματισμό. Έχει αποδειχθεί ότι η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος ισχίου έχει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα και μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών. Θέλουμε ο ασθενής να κινητοποιηθεί γρήγορα και να μην παραμένει ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι – με τους γνωστούς κινδύνους του κλινοστατισμού. (πνευμονίες, λοιμώξεις, θρομβώσεις, έλκη κατάκλισης). Η χειρουργική θεραπεία του κατάγματος ισχίου είναι ανάλογη με την θέση του κατάγματος (υποκεφαλικό, διατροχαντήριο, υποτροχαντήριο).

Υποκεφαλικό Κάταγμα Ισχίου – Τι είναι

Είναι το κάταγμα στον αυχένα του μηριαίου και είναι ενδαρθρικό. Σαν αποτέλεσμα αυτού του κατάγματος διαταράσσεται η αιμάτωση της κεφαλής του μηριαίου.  Σε νεαρότερους ασθενείς και σε απαρεκτόπιστα κατάγματα προτιμάται η υποστήριξη του οστού με βίδες (κοχλίωση). Σε παρεκτοπισμένα κατάγματα σε μεγαλύτερες ηλικίες γίνεται αντικατάσταση του σπασμένου ισχίου είτε με ημιαρθροπλαστική (αντικαθίσταται μόνο ή κεφαλή), είτε με ολική αρθροπλαστική ισχίου (αντικαθίσταται η κεφαλή και η κοτύλη).

Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου – Τι είναι

Στην εξωτερική επιφάνεια του μηριαίου οστού υπάρχει μία οστική προεξοχή που ονομάζεται μείζων τροχαντήρας. Χαμηλότερα και στην έσω μεριά υπάρχει μία μικρότερη οστική προεξοχή που ονομάζεται ελάσσονας τροχαντήρας. Οι τροχαντήρες είναι τα σημεία που συνδέονται οι μύες του μηρού και του ισχίου. Το διατροχαντήριο κάταγμα εμφανίζεται στην περιοχή ανάμεσα στον μείζονα και ελάσσονα τροχαντήρα και είναι εξωαρθρικό κάταγμα. Τα περισσότερα διατροχαντήρια κατάγματα αντιμετωπίζονται με ενδομυελικό ήλο (καρφί), ο οποίος τοποθετείται μέσα στο μυελό του οστού από μία μικρή τομή 2 εκατοστών στο ισχίο με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας. Εν συνεχεία τοποθετείται μία βίδα διά του ήλου ή οποία επιτρέπει την σταθεροποίηση του κατάγματος.

Υποτροχαντήριο κάταγμα ισχίου

Είναι το κάταγμα που εμφανίζεται πιο κάτω από τον ελάσσονα τροχαντήρα και είναι εξωαρθρικό. Τα υποτροχαντήρια κατάγματα αντιμετωπίζονται με ενδομυελική ήλωση.

Κάταγμα ισχίου – Αναισθησία στο χειρουργείο

Η αναισθησία είναι είναι συνήθως περιοχική (ραχιαία ή επισκληρίδειος) με ή χωρίς «μέθη». Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος χορηγεί συμπληρωματικά υπερηχογραφικά καθοδηγούμενο νευρικό αποκλεισμό στην περιοχή του ισχίου ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο μετεγχειρητικός πόνος.

Αποθεραπεία και αποκατάσταση μετά το χειρουργείο – επέμβαση για το κάταγμα ισχίου

Ο στόχος της χειρουργικής αποκατάστασης του κατάγματος ισχίου είναι ο ασθενής να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (Fast Track – Enhanced Recovery) επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς εντός ολίγων ωρών από το χειρουργείο. Ο ασθενής κάθεται από την πρώτη μέρα σε πολυθρόνα και μπορεί να περπατήσει με περιπατητήρα «Π» ή με πατερίτσες. Ενθαρρύνεται η πλήρης φόρτιση και η σταδιακή αφαίρεση βοηθημάτων στήριξης. Οι πιο πολλοί ασθενείς 3 – 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο περπατάνε χωρίς βοηθήματα, κάτι το οποίο εξαρτάται και από την προεγχειρητική γενική κατάσταση της υγείας τους.

Οι ασθενείς εξέρχονται από το νοσοκομείο όταν είναι σταθεροί, συνήθως μία ή δύο ημέρες μετά το χειρουργείο. Μετεγχειρητικά θα χρειαστεί για ένα μήνα αντιπηκτική αγωγή και αντιθρομβωτικές ελαστικές κάλτσες. Παυσίπονα χρειάζονται μόνο επί πόνου.

Ασκήσεις μετά την εγχείρηση

Με την επίβλεψη του φυσιοθεραπευτή και την καθοδήγηση του ιατρού οι πιο συχνές ασκήσεις για την αποκατάσταση μετά από ρήξη μηνίσκου είναι: ισομετρικές ασκήσεις γόνατος και ισχίου, κάμψη και έκταση, διατάσεις, ενδυνάμωση τετρακέφαλου και ασκήσεις κορμού και ράχης.

Εμπειρία του χειρουργού

Η εμπειρία του χειρουργού σε συνδυασμό με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (Fast Track) μειώνουν κατά πολύ τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, την ανάγκη για μετάγγιση και τον μετεγχειρητικό πόνο.

Ποιο το κόστος και οι τιμές για το χειρουργείο. Πόσο κοστίζει η επέμβαση;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της κατάστασης του ασθενή και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το κόστος της επέμβασης, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε υποστεί κάταγμα ισχίου, επικοινωνείστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου.