Η ρήξη του μείζονος θωρακικού μυός (pec major) είναι ένας σπάνιος αλλά σοβαρός τραυματισμός που εμφανίζεται σε αθλητές, αρσιβαρίστες, bodybuilders και γενικά σε άτομα που σηκώνουν πολλά βάρη.  Ο μείζων θωρακικός εκτείνεται από το στέρνο μέχρι το βραχιόνιο οστό και βρίσκεται στην περιοχή του στήθους.

 

Ρήξη μείζονος θωρακικού μυός – Αιτιολογία

Η ρήξη εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες – ειδικά σε όσους σηκώνουν μεγάλα βάρη. Οι ασκήσεις άρσης βάρους σε πάγκο έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης ρήξης. Ο μείζων θωρακικός όμως μπορεί να κοπεί και ύστερα από έναν τραυματισμό υψηλής ενέργειας (όπως ένα τροχαίο), ή από μία άμεση πλήξη στο στήθος – όπως κατά τη διάρκεια ενός τάκλιν στο ποδόσφαιρο.

Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αλλά είναι πιο συχνή στους άνδρες λόγω της υψηλότερης μυϊκής τους μάζας και της συμμετοχής τους σε αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης.

 

Ρήξη μείζονος θωρακικού μυός – Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

  • Ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος ή στο άνω μέρος του βραχίονα την στιγμή του τραυματισμού.
  • Οίδημα και μώλωπες γύρω από το στήθος και τον βραχίονα.
  • Ένα ορατό ή ψηλαφητό κενό στο μυ ή ένα εξόγκωμα στη μασχάλη.
  • Αδυναμία και μειωμένο εύρος κίνησης του προσβεβλημένου άνω άκρου
  • Ένας ήχος θραύσης και αίσθημα ότι κάτι σκίστηκε την στιγμή του τραυματισμού.
  • Δυσμορφία στην περιοχή του στήθους. Στην περιοχή της ρήξης η θηλή είναι πεσμένη προς τα κάτω.

 

 

Ρήξη μείζονος θωρακικού: Διάγνωση

Ο ασθενής με τραυματισμό στο στήθος χρειάζεται αξιολόγηση από  Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα και θα συζητήσει μαζί σας τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης. Ενίοτε θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες για την διερεύνηση πιθανών άλλων αιτιών των συμπτωμάτων. Για την τελική διάγνωση θα χρειαστεί μαγνητική τομογραφία όπου θα αναδείξει την ρήξη, την θέση της και την σοβαρότητά της.

 

 

Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία προτείνεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις ή σε ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που δεν δύνανται να χειρουργηθούν. Σε όλους τους υπόλοιπους ασθενείς συστήνεται χειρουργική αποκατάσταση.

Ρήξη μείζονος θωρακικού μυός

 

Χειρουργική Θεραπεία – Πώς αποκαθίσταται ο τένοντας;

Η χειρουργική αποκατάσταση είναι καλό να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα με την ρήξη του τένοντα. Με την πάροδο του χρόνου ο τένοντας τείνει να τραβιέται προς τα έσω γεγονός και για αυτό δεν πρέπει να καθυστερεί η επισκευή της ρήξης. Κατά την χειρουργική επέμβαση ο τένοντας επανακαθηλώνεται στο ανατομικό σημείο από το οποίο κόπηκε με τη βοήθεια ραμμάτων και ειδικών κουμπιών. Η τεχνική είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται μέσω μια τομής 4 εκατοστών περίπου. Συνήθως δεν υπάρχουν εξωτερικά ράμματα (πλαστική ραφή). Δεν χρειάζεται νοσηλεία και οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται ένα εξατομικεύμενο πρωτόκολλο αποθεραπείας για την πλήρη επάνοδο στην εργασία, την καθημερινότητα και τον αθλητισμό.

 

Ρήξη μείζονος θωρακικού – Πότε θα σηκώσω βάρη;

Μετά το χειρουργείο συστήνεται η αποφυγή βάρους για 3 – 6 μήνες.  Πάρτε τον χρόνο που πρέπει και μην επιστρέψετε στην προπόνηση αν δεν είστε πλήρως καλά για την αποφυγή υποτροπών. Με την επιστροφή στο άθλημά σας σημαντικό είναι να αυξάνετε προοδευτικά την ένταση και τα κιλά σε συνδυασμό πάντα με καλή προθέρμανση και διατάσεις.

Αν έχετε κάποιον τραυματισμό στο στήθος επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.