Τι είναι η αρθροσκόπηση αγκώνα;

H αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του αγκώνα. Περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης του αγκώνα  με μία κάμερα και μία πηγή ψυχρού φωτισμού μέσα από μία οπή 4 χιλιοστών και της ακόλουθης θεραπείας πιθανών βλαβών.

Είναι μία σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση συχνών παθήσεων του αγκώνα.

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση αγκώνα

Οι πιο συχνές παθήσεις του αγκώνα που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά είναι:

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στην αρθροσκόπηση;

  • Βελτιωμένη ορατότητα της άρθρωσης
  • Πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με ανοικτές επεμβάσεις
  • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών και επομένως μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς
  • Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Ποια η προετοιμασία πριν την επέμβαση; Προεγχειρητικά

Ο ασθενής θα ενημερωθεί για την προτεινόμενη αρθροσκοπική θεραπεία της παθήσεως του αγκώνα του του καθώς και την ακόλουθη αποθεραπεία. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή, θα λάβει αναλυτικό  ιστορικό και θα οργανώσει τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Η αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά καθώς και για το από πότε πρέπει να είναι νηστικός.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο – Αναισθησία

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η αναισθησία για την αρθροσκόπηση αγκώνα είναι γενική. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος κ. Κούτρα χορηγεί επίσης περιοχική αναισθησία που εγγυάται την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Αποθεραπεία μετά την αρθροσκόπηση του αγκώνα

Με το πέρας του χειρουργείου θα φέρει μια ανάρτηση για λίγες ημέρες. Επίσης ο ασθενής θα φέρει μια περίδεση γύρω από τον αγκώνα ή οποία θα αφαιρεθεί 3 ημέρες μετά το χειρουργείο. Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης.

Πόσο επιτυχημένη είναι η αρθροσκόπηση του αγκώνα;

Η αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλο όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής και αναίμακτη τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Ποιο το κόστος και η τιμή της επέμβασης; Πόσο κοστίζει;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της κατάστασης του ασθενή και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.  Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το αρθροσκοπικό υλικό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από κάποια πάθηση του αγκώνα, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση αγκώνα.