Ο πόνος στον ώμο είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά την εργασία και καθημερινότητά των ανθρώπων. Ο πόνος στον ώμου μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, να επηρεάσει αρνητικά την κίνηση και αποτελεί μία από τις συχνές αιτίες αναζήτησης ορθοπαιδικής συμβουλής. Ποιες είναι όμως οι βασικές αιτίες πόνου;
Πόνος στον Ώμο: Αίτια
Ο ώμος αποτελεί την πιο ευκίνητη και πολύπλοκη άρθρωση όλου του σώματος. Δεδομένης της σύνθετης ανατομίας του, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πόνου, όπως:
- Φλεγμονή (Τενοντίτιδα ή παγωμένος ώμος)
- Ρήξη Τένοντα
- Αστάθεια
- Αρθρίτιδα
- Πόνος που αντανακλάται από τον αυχένα
Πιο συγκεκριμένα, παθήσεις στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο, είναι:
- Τενοντίτιδα ώμου: είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων και αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες για την εμφάνιση πόνου στον ώμο.
- Παγωμένος ώμος: είναι μια συνήθης κατάσταση που προκαλεί έντονο πόνο και οδηγεί σε δυσκαμψία της άρθρωσης. Τα αίτια συνήθως είναι άγνωστα, αλλά μπορεί να συνδέεται με άλλες παθήσεις (π.χ. διαβήτη) ή κάποιο τραυματισμό.
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου: περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία άλατα ασβεστίου εναποτίθενται στους τένοντες του ώμου. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία τοπικής φλεγμονής των τενόντων.
- Ρήξη Τένοντα ώμου: είναι η ρήξη του στροφικού πετάλου – τενόντων που κινούν τον ώμο.
- Εξάρθρημα ώμου: είναι η έξοδος της κεφαλής του βραχιονίου από την αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης, με άμεση συνέπεια τη ρήξη του επιχείλιου χόνδρου και των σταθεροποιητικών συνδέσμων.
- Οστεοαρθρίτιδα: είναι μία εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία υπάρχει φθορά των αρθρικών επιφανειών της άρθρωσης του ώμου. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ενίοτε ως επακόλουθο κάποιου τραυματισμού.
- Ρήξη ανώτερου επιχείλιου χόνδρου (βλάβη SLAP): είναι ρήξη που αφορά το ανώτερο τμήμα του επιχειλίου χόνδρου στον ώμο και περιορίζει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.
Πως γίνεται η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί πόνο στον ώμο;
Αρχικό στάδιο της διάγνωσης αποτελεί η λήψη του ιστορικού του ασθενή και η κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό. Ο γιατρός θα αξιολογήσει το εύρος της κίνησης και θα πραγματοποιήσει ειδικές κλινικές δοκιμασίες για κάθε πιθανή πάθηση. Ακολούθως ο γιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα της περιοχής και ίσως γίνουν και κάποιες περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία ή και μαγνητική τομογραφία.
- Ακτινογραφία: μπορεί να μας δείξει εάν υπάρχουν τραυματισμοί στα οστά που συνθέτουν την άρθρωση του ώμου καθώς και να αναδείξει την παρουσία αρθρίτιδας ή ασβεστώσεων.
- Μαγνητική τομογραφία: λεπτομερής απεικόνιση των τενόντων, των συνδέσμων και των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου.
Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τον πόνο στον ώμο;
Η άμεση διάγνωση και θεραπεία είναι αναγκαία καθώς τα προβλήματα του ώμου μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα του πόνου στον ώμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρώτο στάδιο θεραπείας είναι η συντηρητική θεραπεία και περιλαμβάνει:
- παγοθεραπεία
- φυσικοθεραπεία
- λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων
- ανάπαυση
- ένεση (έγχυση) βιολογικών θεραπειών
Στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει και ο πόνος στον ώμο συνεχίζει, τότε συνίσταται η χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με αρθροσκόπηση ώμου που προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας μπορεί να χρειαστεί ανοικτό χειρουργείο με την έλαχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ώμου.
Η υποτίμηση του προβλήματος και η μη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δυσκαμψία του ώμου. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Ανδρέα Λεωνίδου για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.