Το κάταγμα κεφαλής βραχιονίου ή αλλιώς σπάσιμο ώμου – εγγύς βραχιονίου είναι από τα πιο συχνά κατάγματα της περιοχής του ώμου. Το σπάσιμο του ώμου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κινητικότητα του ώμου και την ποιότητα ζωής του ασθενούς και για αυτό συστήνεται η αντιμετώπισή του από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

 

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΩΜΟΥ – ΚΕΦΑΛΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ

Η κεφαλή του βραχιονίου είναι το σφαιρικό τμήμα του βραχιονίου οστού, που αρθρώνεται με την ωμογλήνη. Η σωστή κίνηση της κεφαλής επιτρέπει ένα μεγάλο εύρος κίνησης. Γύρω από την κεφαλή του βραχιονίου βρίσκονται πληθώρα οστικών δομών και τενόντων (όπως το στροφικό πέταλο). Όλες αυτές οι δομές τραυματίζονται συχνά σε ένα κάταγμα ώμου και μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο, μειωμένη κινητικότητα και αδυναμία του ώμου.

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ – ΑΙΤΙΑ

Ο πιο συχνός μηχανισμός κάκωσης είναι πτώση πάνω στην παλάμη με το χέρι σε κάμψη ή σε έκταση ή απευθείας πτώση στον ώμου. Συχνά αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες είναι τα εξής:

  • Τραυματισμός: Πτώσεις από ύψος, τροχαία ατυχήματα ή άλλοι τραυματισμοί υψηλής ενέργεας
  • Αθλητικές δραστηριότητες: Κακώσεις κατά τη διάρκεια αθλημάτων, ειδικά σε αθλήματα επαφής.
  • Οστεοπόρωση: Οι ασθενείς με οστεοπόρωση (συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας) έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα και ως εκτούτου είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα.

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος: Έντονος πόνος στην περιοχή του ώμου και του άνω βραχίονα.
  • Οίδημα: Οίδημα γύρω από την περιοχή του τραυματισμού.
  • Περιορισμένη κινητικότητα: Δυσκολία ή αδυναμία κίνησης του βραχίονα.
  • Μελάνιασμα: Εκχυμώσεις και αλλαγή χρώματος του δέρματος γύρω από το σημείο του κατάγματος.
  • Παραμόρφωση: Αλλαγή στο σχήμα της άρθρωσης του ώμου ή του βραχίονα.

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Εάν νομίζετε ότι έχετε κάταγμα στον ώμο σας, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα εξετάσει την περιοχή και θα ζητήσει ακτινογραφίες για να επιβεβαιώσει το κάταγμα. Οι ακτινογραφίες θα δείξουν ακριβώς πού είναι το σπάσιμο και ποια είναι η έκταση του τραυματισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση με αξονική τομογραφία με τρισδιάστατη ανασύσταση για να καθοριστεί η έκταση του τραυματισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει υποψία για κάκωση των τενόντων (στροφικό πέταλο) ή των συνδέσμων του ώμου μπορεί να ζητηθεί μαγνητική τομογραφία.

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα κατάγματα της κεφαλής βραχιονίου αντιμετωπίζονται στην πλειοψηφία τους συντηρητικά. Η συντηρητική θεραπεία ενδείκνεται σε κατάγματα τα οποία είναι απαρεκτόπιστα ή ελάχιστα παρεκτοπισμένα. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  1. Ακινητοποίηση: Ακινητοποίηση με τη χρήση ανάρτησης (φάκελου) για 4 – 6 εβδομάδες. Δε συστήνεται η χρήση γυψονάρθηκα.
  2. Αναλγησία: Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την διαχείριση του πόνου και την μείωση της φλεγμονής.
  3. Παγοθεραπεία: Συστήνεται η παγοθεραπεία 15-20 λεπτά, τέσσερεις φορές την ημέρα.
  4. Πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι: Από την πρώτη ημέρα του κατάγματος αρχίζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι για την αποφυγή της δυσκαμψίας.
  5. Φυσιοθεραπεία: Η φυσιοθεραπεία αρχίζει 3 εβδομάδες μετά το κάταγμα και περιλαμβάνει σταδιακές ασκήσεις για την ανάκτηση του εύρους κίνησης και την ενδυνάμωση του ώμου.
  6. Τακτική Παρακολούθηση: Η συντηρητική αντιμετώπιση του κατάγματος ώμου χρειάζεται τακτικό επανέλεγχο με κλινική εξέταση και ακτινογραφίες.

Είναι πολύ σημαντικό από την ώρα που διαγνωστεί ένα κάταγμα ο ασθενής να αφαιρέσει από τα δάκτυλα του χεριού κοσμήματα όπως δακτυλίδια ή βέρα. Το αιμάτωμα του κατάγματος θα κατέβει προς τον αγκώνα και προς τα δάκτυλα τα οποία πρήζονται και αν υπάρχουν κοσμήματα μπορεί να ελαττώσουν την ροή του αίματος. Είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο ασθενής εξ’αρχής ότι το πρήξιμο και το μελάνιασμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατέβει προς τα δάκτυλα.

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται σε πιο σοβαρά κατάγματα, ειδικά αυτά που είναι παρεκτοπισμένα και συντριπτικά (πολλά κομμάτια). Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση: Τα τμήματα του σπασμένου οστού τοποθετούνται στην θέση τους και συγκρατούνται με ειδική πλάκα και βίδες.
  2. Αρθροπλαστική Ώμου: Σε συντριπτικά κατάγματα με πολλαπλά τεμάχια που δεν είναι δυνατή η ανασύσταση του οστού τότε η κεφαλή του βραχιονίου αντικαθίσταται με ειδικό τεχνητό και απόλυτα βιοσυμβατό εμφύτευμα (ανάστροφη αρθροπλαστική).

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ

Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα φοράει μία ανάρτηση για 4 – 6 εβδομάδες. Ενθαρρύνεται η γρήγορη κινητοποίηση του αγκώνα για την αποφυγή δυσκαμψίας.  Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης.  Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν πλήρως στις καθημερινές δραστηριότητες τους εντός 6 εβδομάδων.

 

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗΣ;

Ο κος Λεωνίδου χρησιμοποιεί τα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα υλικά. Οι ασθενείς μπορούν άφοβα να κάνουν μαγνητική τομογραφία μετεγχειρητικά.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗΣ;

Πολλοί ασθενείς ρωτάνε εάν χρειάζεται ένα δεύτερο χειρουργείο για την αφαίρεση των υλικών οστεοσύνθεσης. Συνήθως δεν χρειάζεται εκτός αν ο ασθενής βιώνει πόνο, δυσκαμψία – ειδικά με τις αλλαγές του καιρού ή εάν τα ψηλαφά και τον ενοχλούνε.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την βαρύτητα του κατάγματος και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το κόστος της επέμβασης, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε υποστεί κάταγμα ώμου, επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου.

CTAmobile CTAdesktop