Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου. Περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου με μία κάμερα μέσα από μία οπή 4 χιλιοστών και της ακόλουθης θεραπείας πιθανών βλαβών.

Είναι μία σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση συχνών παθήσεων του ώμου.

 

Ανατομία του ώμου

Ο ώμος είναι η πιο σύνθετη άρθρωση του σώματος και μπορεί να κινείται σε πολλάπλά επίπέδα στο χώρο. Αποτελείαται από τρία οστά, την ωμοπλάτη, το βραχιόνιο και την κλείδα. Σημαντικές δομές γύρω από τον ώμο είναι οι εξής:

 • Στροφικό Πέταλο (τενόντιο πέταλο): Αποτελείται από τέσσερεις τένοντες τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, τον υποπλάτιο και τον ελάσσονα στρογγύλο. Το στροφικό πέταλο είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις του ώμου και σταθεροποιεί την άρθρωση.
 • Επιχείλιος χόνδρος: Είναι το κομμάτι συνδετικού ιστού που ευθύνεται για την σταθερότητα του ώμου. Βρίσκεται στην ωμογλήνη και τραυματίζεται όταν ο ώμος παθαίνει εξάρθρωση.
 • Χόνδρος: Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει την αρθρική επιφάνεια. Είναι λείος και επιτρέπει την ομαλή και απρόσκοπτη ολίσθηση των οστών.
 • Ακρώμιο: Είναι η προεξοχή της ωμοπλάτης που βρίσκεται πάνω από το στροφικό πέταλο.
 • Ορογόνος Θύλακος (bursa): Ανάμεσα στο ακρώμιο και στο στροφικό πέταλο βρίσκεται ο ορογόνος θύλακος. Ο θύλακος παράγει υγρό και βοηθάει στην ομαλή ολίσθηση του στροφικού πετάλου στις κινήσεις του ώμου.

 

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση του ώμου

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του ώμου;

 • Βελτιωμένη ορατότητα της άρθρωσης
 • Πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με ανοικτές επεμβάσεις
 • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών και επομένως μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς
 • Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Δε χρειάζεται νοσηλεία

 

Προετοιμασία πριν το χειρουργείο

Ο ασθενής θα ενημερωθεί για την προτεινόμενη αρθροσκοπική θεραπεία της παθήσεως του ώμου του καθώς και την ακόλουθη αποθεραπεία. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή, θα λάβει αναλυτικό  ιστορικό και θα οργανώσει τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Η αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά καθώς και για το από πότε πρέπει να είναι νηστικός.

 

αρθροσκόπηση ώμου

 

Εισαγωγή στο νοσοκομείο – Αναισθησία

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Μπορεί να επιλέξει είτε γενική αναισθησία είτε να είναι ξύπνιος (awake shoulder surgery). Η αρθροσκόπηση ώμου με τον ασθενή ξύπνιο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα μας. Πιο συγκεκριμένα, η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος χορηγεί περιοχική αναισθησία και ο ασθενής παραμένει ξύπνιος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.  Το πλεονέκτημα της περιοχικής αναισθησίας είναι ότι ο ασθενής δεν έχει καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

 

Διαδικασία

Ο κ. Λεωνίδου θα πραγματοποιήσει 2 οπές (μήκους 4 χιλιοστών) στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια του ώμου. Θα εισάγει στον ώμο μία κάμερα, το αρθροσκόπιο, το οποίο συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού σε ένα μόνιτορ. Στο μόνιτορ ο κ. Λεωνίδου επισκοπεί το εσωτερικό του ώμου σε μεγέθυνση και με υψηλή ευκρίνεια (high definition – HD). Ο ώμος διατείνεται με τη βοήθεια μίας αντλίας φυσιολογικού ορού.  Από την άλλη οπή ο χειρουργός θα εισάγει όλα τα απαραίτητα αρθροσκοπικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της υποκείμενης παθολογίας.

Στο τέλος της επέμβασης οι οπές του δέρματος καλύπτονται με απλά αυτοκόλλητα, χωρίς ράμματα. Η επέμβαση καταγράφεται σε DVD το οποίο δίνεται στον ασθενή πριν το εξιτήριο. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση του ώμου και συνήθως κυμαίνεται από 20 λεπτά έως μία ώρα.

 

Αποθεραπεία – Αποκατάσταση & Χρόνος αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση

Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Με το πέρας του χειρουργείου ο ασθενής φέρει μία ανάρτηση. Το χρονικό διάστημα χρήσης της ανάρτησης ποικίλει ανάλογα με τα ευρήματα του χειρουργείου και τη βαρύτητα των βλαβών που επιδιορθώθηκαν. Τις πρώτες ημέρες μετά την αρθροσκόπηση συνιστάται παγοθεραπεία στο σπίτι. Μετεγχειρητικά δεν υπάρχει συνήθως πόνος και χορηγούνται προληπτικά απλά παυσίπονα από το στόμα.

Ασκήσεις μετά την αρθροσκόπηση του ώμου

Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης. Οι ασκήσεις αρχικά είναι παθητικές, εν συνεχεία ενεργητικά υποβοηθούμενες και τελικά ενεργητικά και με αντίσταση. Σκοπός της φυσιοθεραπείας αλλά και του ασκησιολόγιου στο σπίτι είναι ο ώμος να ενδυναμωθεί και να ανακτήσει το πλήρες εύρος κίνησης. Η σωστή αποθεραπεία οδηγεί σε ταχεία και επιτυχημένη αποκατάσταση.

αρθροσκόπηση ώμου

 

Επιτυχία της αρθροσκόπησης του ώμου

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλο όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής και αναίμακτη τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

 

Ποιο το κόστος και οι τιμές; Πόσο κοστίζει το χειρουργείο;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της κατάστασης του ασθενή και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το αρθροσκοπικό υλικό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από κάποια πάθηση του ώμου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.