Τι είναι το εξάρθρημα ώμου;

Η βασική άρθρωση του ώμου αποτελείται  από  την κεφαλής του βραχιονίου (σφαιρική επιφάνεια) και την ωμογλήνη  (κοίλη επιφάνεια).  Ο ώμος είναι  από  τη φύση του μία άρθρωση που επιτρέπει μεγάλο βαθμό κίνησης. Είναι όμως και η άρθρωση που εξαρθρώνεται  σε μεγαλύτερο βαθμό. Όταν η κεφαλή του βραχιονίου μετατοπισθεί εκτός του κοίλου τμήματος τότε προκαλείται το εξάρθρημα.

 

Γιατί προκαλείται το εξάρθρημα; Ποια τα αίτια;

Τις περισσότερες φορές το εξάρθρημα του ώμου είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, συχνά κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.  Ενίοτε εμφανίζεται και σε ασθενείς  που παρουσιάζουν χαλαρό συνδετικό ιστό και υπερκινητικότητα αρθρώσεων.  Ο πιο συχνός τύπος εξαρθρήματος είναι το πρόσθιο όπου η κεφαλή μετατοπίζεται μπροστά από την κοίλη επιφάνεια.

 

Ποια τα συμπτώματα και η αρχική θεραπεία;

Το οξύ τραυματικό εξάρθρημα ώμου χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και αδυναμία κίνησης του ώμου. Ενίοτε ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει μούδιασμα στην έξω επιφάνεια του ώμου ή και στα δάκτυλα του χεριού. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί άμεσα από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό και το εξάρθρημα να αναταχθεί. Μετά την ανάταξη ο ασθενής θα φορέσει μία ανάρτηση.

 

Συνοδές κακώσεις του ώμου

Στο μπροστινό μέρος της ωμογλήνης βρίσκεται  ο επιχείλιος χόνδρος, ένα κομμάτι συνδετικού ιστού που ενισχύει τη σταθερότητα του ώμου. Σε ένα πρόσθιο εξάρθρημα ο επιχείλιος χόνδρος παθαίνει ρήξη (βλάβη Bankart). Η  κεφαλή του βραχιονίου παθαίνει ένα συμπιεστικό κάταγμα (βλάβη Hill Sachs). Σε μεγαλύτερες ηλικίες το εξάρθρημα του ώμου μπορεί  να οδηγήσει σε  ρήξη των τενόντων του ώμου (ρήξη στροφικού πετάλου). Σπανιότερα κατά τη διάρκεια του εξαρθρήματος μπορεί η ωμογλήνη  να  υποστεί κάταγμα (οστικό Bankart).

 

Αξιολόγηση ασθενούς με εξάρθρημα ώμου

Ο ασθενής που υπέστη εξάρθρημα ώμου χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Αφού αναταχθεί ο ώμος ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα της περιοχής για να εξετάσει την ακεραιότητα των τενόντων του ώμου. Ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία του ώμου για την επιβεβαίωση και την αξιολόγηση της έκτασης και του βαθμού ρήξης του επιχείλιου χόνδρου.

 

Θεραπεία – Αντιμετώπιση στο Εξάρθρημα του Ώμου

Η θεραπεία ύστερα από την ανάταξη εξαρτάται  από τους εξής παράγοντες:

 • Ηλικία  του ασθενούς στο πρώτο εξάρθρημα
 • Αριθμός εξαρθρημάτων
 • Συνοδές κακώσεις οστών ή τενόντων
 • Ενασχόληση του ασθενούς με αθλητικές δραστηριότητες

Ενδεικτικά σε ηλικίες κάτω των  20  ετών η πιθανότητα υποτροπής του εξαρθρήματος ξεπερνάει σε ποσοστό το 90%.  Οι ασθενείς  με  υποτροπιάζον εξάρθρημα του ώμου εμφανίζουν συμπτώματα χρόνια αστάθειας.

 

Συμπτώματα χρόνιας αστάθειας στον ώμο

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

 • Πόνο στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη.
 • Νυχτερινό πόνο που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο.
 • Ο ασθενής αισθάνεται ότι ο ώμος του θα βγει όταν τον σηκώνει πολύ σε συνδυασμό με έξω στροφή.
 • Υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα ακόμα και την ώρα του ύπνου.

 

Ποια η συντηρητική θεραπεία για το εξάρθρημα του ώμου;

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς άλλες συνοδές κακώσεις και σε ασθενείς που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό το εξάρθρημα του ώμου αντιμετωπίζεται συντηρητικά ως εξής:

 • Ανάρτηση για 2 – 4 εβδομάδες
 • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Παγοθεραπεία
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση για το εξάρθρημα ώμου

Σε νεαρές ηλικίες, σε ασθενείς που ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό καθώς και επί παρουσίας συνοδών κακώσεων, η θεραπεία του εξαρθρήματος του ώμου είναι χειρουργική με αρθροσκόπηση. Η αρθροσκοπική σταθεροποίηση του ώμου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα αναγκαία εργαλεία. Ο κ. Λεωνίδου θα συρράψει τον επιχείλιο χόνδρο στην ανατομική του θέση με τη βοήθεια ραμμάτων και μίας οστικής άγκυρας. Τα υλικά είναι απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο ιατρός θα επιδιορθώσει και οποιαδήποτε άλλη συνοδή κάκωση (όπως ρήξη τένοντα).Η αναισθησία είναι περιοχική μόνο και ο ασθενής παραμένει ξύπνιος – αν το επιθυμεί – κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η τεχνική της αρθροσκόπησης ώμου χωρίς γενική αναισθησία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα του κ. Λεωνίδου. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

 

Συνέντευξη Ιατρού

 

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο;

Η αρθροσκοπική σταθεροποίηση του ώμου είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

 

Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο για εξάρθρημα του ώμου

Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι με μία ανάρτηση για λίγες εβδομάδες. Μετεγχειρητικά ακολουθείται ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης από τους φυσιοθεραπευτές της ομάδας μας. Η επιστροφή στον αθλητισμό γίνεται σταδιακά 3 – 6 μήνες μετά το χειρουργείο.

 

Τι μπορεί να συμβεί αν αμελήσω μια χρόνια αστάθεια ώμου;

Κάθε νέο εξάρθρημα του ώμου αυξάνει το κίνδυνο περαιτέρω βλάβης στον επιχείλιο χόνδρο καθώς και την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας συνοδής κάκωσης. Επίσης κάθε εξάρθρημα μπορεί να αφαιρέσει σε κάποιο βαθμό οστούν από το μπροστινό μέρος της ωμογλήνης. Αν αυτό το οστικό έλλειμα μεγαλώσει τότε ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα μεγαλύτερο και ανοικτό χειρουργείο για την σταθεροποίηση του ώμου του.

 

Αρθροσκόπηση Ώμου – Video

 

Ποιο το κόστος και η τιμή του χειρουργείου;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε ρήξη τένοντα του στροφικού πετάλου του ώμου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.