Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Η ωλένια νευρίτιδα είναι ένα σύνδρομο που περιγράφει την παγίδευση και τον επακόλουθο ερεθισμό του ωλενίου νεύρου, συνήθως στην περιοχή του αγκώνα.

 

Γιατί προκαλείται και ποια τα αίτια για το ωλένιο νεύρο;

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα 3 πιο σημαντικά νεύρα του άνω άκρου. Περνάει πίσω από την έσω πλευρά του αγκώνα και είναι υπεύθυνο για την κίνηση και αίσθηση μεγάλου μέρους των δακτύλων του χεριού. Περνώντας πίσω από τον αγκώνα ενίοτε συμπιέζεται και για αυτό προκαλείται η ωλένια νευρίτιδα. Προδιαθεσικοί παράγοντες για ωλένια νευρίτιδα είναι η χειρωνακτική εργασία, και οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες με τον αγκώνα σε κάμψη (όπως χρήση computer).  Η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας ή προηγούμενων καταγμάτων στην περιοχή του αγκώνα αυξάνουν επίσης την πιθανότητα για την εκδήλωση ωλένιας νευρίτιδας.

 

Συμπτώματα ωλένιας νευρίτιδας

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα

  • Πόνο στην έσω πλευρά του αγκώνα που αντανακλά σε όλο το χέρι
  • Μούδιασμα και πόνος στον παράμεσο και μικρό δάκτυλο και στην έσω επιφάνεια του χεριού
  • Επιδείνωση του πόνου και του μουδιάσματος τη νύχτα ή όταν ο αγκώνας παραμένει λυγισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Ατροφία μυών χεριού
  • Αδυναμία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων του χεριού
  • Δυσκαμψία αγκώνα

 

Ωλένια νευρίτιδα – Ωλένιο Νεύρο και εργασία

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με ωλένια νευρίτιδα χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Θα χρειαστεί η λήψη μίας ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το νεύρο δε συμπιέζεται εξαιτίας οστεόφυτων (οστεαρθρίτιδα) στον αγκώνα. Ο κ. Λεωνίδου θα σας παραπέμψει για ηλεκτρομυογράφημα που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα καθορίσει την βαρύτητα της νόσου.

 

Συντηρητική θεραπεία για ωλένια νευρίτιδα

Η αρχική θεραπεία σε ήπια ωλένια νευρίτιδα περιλαμβάνει:

  • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στην ελάττωση του πόνου και στην ανάκτηση του εύρους κίνησης του αγκώνα.
  • Χρήση νυκτερινού νάρθηκα για να κρατάει τον αγκώνα σε ευθεία.

 

Ασκήσεις και πρόληψη για την ωλένια νευρίτιδα

Θα πρέπει να αποφεύγεται στην καθημερινότητα παρατεταμένη κάμψη του αγκώνα. Εκτός από την εργασία άλλες δραστηριότητες που προδιαθέτουν και επιβαρύνουν την ωλένια νευρίτιδα είναι η συνεχής και παρατεταμένη χρήση τάμπλετ και κινητού. Επίσης κατά τη διάρκεια της οδήγησης καλό θα είναι να μην ακουμπάμε παρατεταμένα τον αγκώνα πάνω σε σκληρές επιφάνειες.  Οι καλές διατάσεις του αγκώνα και του καρπού βοηθάνε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και ενίοτε προλαμβάνουν την ωλένια νευρίτιδα.

 

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή σε προχωρημένες μορφές νευρίτιδας τότε η απελευθέρωση του ωλενίου νεύρου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Η απελευθέρωση γίνεται μέσω μίας μικρής τομής στην έσω επιφάνεια του αγκώνα. Η αναισθησία είναι τις περισσότερες φορές τοπική και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

 

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της ωλένιας νευρίτιδας είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς με ένδειξη για χειρουργείο να το προγραμματίζουν γιατί οι όποιες βλάβες μετά από καιρό ίσως να μην είναι αναστρέψιμες.

 

Ποιο το κόστος και οι τιμές για την εγχείρηση; Πόσο κοστίζει το χειρουργείο;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε συμπτώματα ωλένιας νευρίτιδας, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό από τη θέση του Διευθυντή σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, και εξειδίκευση στην χειρουργική του αγκώνα.

CTAdesktopCTAmobile