Τι είναι ο ανώτερος Επιχείλιος Χόνδρος;

Ο επιχείλιος χόνδρος είναι συνδετικός ιστός που περιβάλλει την ωμογλήνη (κοίλο τμήμα του ώμου) με σκοπό να αυξήσει την σταθερότητα του ώμου. Στο ανώτερο τμήμα του επιχείλιου χόνδρου καταφύεται ο τένοντας της μακράς κεφάλης του δικέφαλου βραχιονίου.

Ρήξη Ανώτερου Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβη SLAP)

Η βλάβη SLAP περιλαμβάνει την τραυματική αποκόλληση του ανώτερου τμήματος του επιχείλιου χόνδρου από την ωμογλήνη. Η βλάβη προκαλείται ύστερα από τραυματισμό ή και σε αθλητές που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου (όπως αθλητές άρσης βαρών, ρίψεων, βόλεϊ).

Διάγνωση

Ο ασθενής με βλάβη τύπου SLAP χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο  κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα του ώμου για να εξετάσει την ακεραιότητα των τενόντων και την παρουσία υγρού. Για την οριστική διάγνωση θα χρειαστεί μαγνητική τομογραφία με έγχυση ενδαρθρικού σκιαγραφικού (η αλλιώς μαγνητικό αρθρογράφημα).

Συντηρητική Θεραπεία Βλάβη Slap

Η συντηρητική θεραπεία έχει θέση σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και μικρότερων απαιτήσεων σε σχέση με χειρωνακτική εργασία ή αθλητισμό.

Χειρουργική Θεραπεία

Η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.  Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα αναγκαία εργαλεία. Αποκλειστικά από την ομάδα του κ. Λεωνίδου προσφέρεται η δυνατότητα στον ασθενή να πραγματοποιήσει την αρθροσκόπηση ώμου χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς μέθη. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος θα χορηγήσει περιοχική αναισθησία και ο ασθενής θα παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου επισκευάζεται η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου. Επί ενδείξεων ο τένοντας της μακράς κεφαλής καθηλώνεται σε μία νέα θέση ώστε να μην προκαλεί πόνο (τενόδεση). Παράλληλη διορθώνονται οι όποιες άλλες παθήσεις του ώμου υπάρχουν (όπως ρήξη τένοντα).

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο για βλάβη slap;

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της βλάβης SLAP είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση φορώντας μία ανάρτηση για λίγες εβδομάδες. Με την συνδρομή φυσικοθεραπείας ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε λίγες ημέρες και με ασφάλεια στον αθλητισμό σε 3 μήνες.

Ποιο το κόστος και οι τιμές του χειρουργείου;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε τενοντίτιδα του δικεφάλου βραχιονίου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου.