Τι είναι ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου;

Ο τένοντας του δικεφάλου βραχιονίου είναι μία κυλινδρική δομή που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του ώμου και συνδέει τον δικέφαλο βραχιόνιο μυ με την ωμογλήνη (το κοίλο τμήμα της άρθρωσης του ώμου). Ο τένοντας του δικεφάλου βρίσκεται σε στενή επαφή με τους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

Παθήσεις τένοντα δικεφάλου

Ο τένοντας της μακράς κεφαλής μπορεί να εμφανίσει τενοντίτιδα (φλεγμονή), μερική ή ολική ρήξη και αστάθεια.

Συμπτώματα παθήσεων του τένοντα του δικεφάλου

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

 • Έντονος πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου.
 • Νυχτερινός πόνος που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο.
 • Έντονος και διαρκής πόνος ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται.
 • Αδυναμία του άνω άκρου

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα του ώμου για να εξετάσει την ακεραιότητα του τένοντα, την παρουσία υγρού καθώς πιθανές άλλες βλάβες στον ώμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μία μαγνητική τομογραφία ώμου. 

Συντηρητική θεραπεία

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι.
 • Ένεση φαρμάκων ή βιολογικών επουλωτικών παραγόντων με υπερηχογραφική καθοδήγηση

Ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας

 • Αποτυχία συντηρητικής θεραπείας
 • Παρουσία μερικής ή ολικής ρήξης του τένοντα
 • Παρουσία άλλων συνοδών παθήσεων, όπως ρήξη άλλων τενόντων του ώμου.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.  Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα αναγκαία εργαλεία. Αποκλειστικά από την ομάδα του κ. Λεωνίδου προσφέρεται η δυνατότητα στον ασθενή να πραγματοποιήσει την αρθροσκόπηση ώμου χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς μέθη. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος θα χορηγήσει περιοχική αναισθησία και ο ασθενής θα παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αφαιρείται η φλεγμονή και αν υπάρχει ρήξη τότε ο τένοντας καθηλώνεται σε μία νέα θέση ώστε να μην προκαλεί πόνο (τενόδεση). Παράλληλη διορθώνονται οι όποιες άλλες παθήσεις του ώμου υπάρχουν (όπως ρήξη άλλου τένοντα).

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο;

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση παθήσεων της μακράς κεφαλής του δικέφαλου βραχιονίου είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση φορώντας μία ανάρτηση για 3 ημέρες.

Ποιο το κόστος και οι τιμές; Πόσο κοστίζει το χειρουργείο;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε τενοντίτιδα του δικεφάλου βραχιονίου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου.