Το εξάρθρημα (εξάρθρωση) του αγκώνα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που προκαλείται συνήθως από την απευθείας πτώση πάνω στο χέρι με τον αγκώνα σε έκταση και κάμψη. Σαν αποτέλεσμα τα οστά του αντιβραχίου (κερκίδα και ωλένη) απομακρύνονται από την φυσιολογική τους θέση και άρθρωση με το βραχιόνιο οστό. Ο μηχανισμός της κάκωσης μπορεί να είναι πτώση από ύψος, κακώσεις κατά την διάρκεια αθλήματος και άλλοι τραυματισμοί υψηλής ενέργειας. Οι ασθενείς με εξάρθρημα συχνά εμφανίζουν και κατάγματα στην περιοχή του αγκώνα.

Το εξάρθρημα του αγκώνα είναι μία επείγουσα κάκωση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό.

 

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΓΚΩΝΑ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος: Έντονος πόνος στην περιοχή του αγκώνα και του αντιβραχίου
  • Οίδημα: Οίδημα γύρω από την περιοχή του τραυματισμού.
  • Περιορισμένη κινητικότητα: Αδυναμία κίνησης του αγκώνα
  • Μελάνιασμα: Εκχυμώσεις και αλλαγή χρώματος του δέρματος γύρω από το σημείο του εξαρθρήματος.
  • Παραμόρφωση: Αλλαγή στο σχήμα της άρθρωσης του αγκώνα.

 

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΓΚΩΝΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Εάν νομίζετε ότι έχετε υποστεί εξάρθρημα στον αγκώνα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα εξετάσει την περιοχή και θα ζητήσει ακτινογραφίες για να επιβεβαιώσει το εξάρθρημα και να αναδείξει συνοδά κατάγματα αν υπάρχουν. Αφού αναταχθεί το εξάρθρημα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση με αξονική τομογραφία με τρισδιάστατη ανασύσταση ή μαγνητική τομογραφία. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται για την περαιτέρω αξιολόγηση οστικών και συνδεσμικών βλαβών και την λήψη της απόφασης για συντηρητική ή επεμβατική αντιμετώπιση του εξαρθρήματος.

 

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΓΚΩΝΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το πρώτο μέλημα στο εξάρθρημα του αγκώνα είναι η άμεση ανάταξή του. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός με ειδικούς χειρισμούς επαναφέρει την άρθρωση του αγκώνα στην θέση της και ακολουθεί λεπτομερής έλεγχος της αγγειακής και νευρολογικής κατάστασης του άκρου. Εάν ο αγκώνας είναι σταθερός μετά την ανάταξη και δεν συνυπάρχουν κατάγματα τότε το εξάρθρημα αντιμετωπίζεται συντηρητικά ως εξής:

  1. Ακινητοποίηση: Ακινητοποίηση με τη χρήση ανάρτησης (φάκελου) για 2 – 3 εβδομάδες. Δε συστήνεται η χρήση γυψονάρθηκα.
  2. Αναλγησία: Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την διαχείριση του πόνου και την μείωση της φλεγμονής.
  3. Παγοθεραπεία: Συστήνεται η παγοθεραπεία 15-20 λεπτά, τέσσερεις φορές την ημέρα.
  4. Πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι: Από την πρώτη ημέρα του εξαρθρήματος αρχίζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι για την αποφυγή της δυσκαμψίας.
  5. Φυσιοθεραπεία: Η φυσιοθεραπεία αρχίζει 3 εβδομάδες μετά το εξάρθρημα και περιλαμβάνει σταδιακές ασκήσεις για την ανάκτηση του εύρους κίνησης και την ενδυνάμωση του ώμου.

Είναι πολύ σημαντικό από την ώρα που διαγνωστεί ένα κάταγμα ο ασθενής να αφαιρέσει από τα δάκτυλα του χεριού κοσμήματα όπως δακτυλίδια ή βέρα. Το αιμάτωμα του εξαρθρήματος θα κατέβει προς τον αγκώνα και προς τα δάκτυλα τα οποία πρήζονται και αν υπάρχουν κοσμήματα μπορεί να ελαττώσουν την ροή του αίματος. Είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο ασθενής εξ’αρχής ότι το πρήξιμο και το μελάνιασμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατέβει προς τα δάκτυλα.

 

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΓΚΩΝΑ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται σε ασταθή εξαρθρήματα ή όταν συνυπάρχουν κατάγματα των οστών του αγκώνα και ποικίλει ανάλογα με την έκταση και την βαρύτητα των βλαβών.

 

Αν έχετε υποστεί εξάρθρημα αγκώνα επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου.

CTAmobile CTAdesktop