Τι είναι το Γάγγλιο Καρπού;

To γάγγλιο καρπού ή γάγγλιο πηχεοκαρπικής είναι μία καλοήθης κύστη που περιέχει κολλώδες υγρό και εμφανίζεται κάτω από το δέρμα. Το υγρό είναι συνήθως παχύρευστο και διαυγές με υφή σαν gel. Το γάγγλιο ξεκινάει συνήθως από την άρθρωση του καρπού ή από το έλυτρο ενός τένοντα.

Ποια τα βασικά αίτια;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως προκαλείται το γάγγλιο. Η πιο επικρατής θεωρία είναι ότι ο τραυματισμός ή οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις (οστεοαρθρίτιδα) των ιστών έχει σαν αποτέλεσμα την διαφυγή υγρού εκτός της άρθρωσης ή του ελύτρου των τενόντων με επακόλουθο σχηματισμό του γαγγλίου.  Το γάγγλιο εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες και σε άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία. Συχνά εμφανίζονται και σε ασθενείς που κάνουν συχνές επαναλαμβανόμενες κινήσεις χαμηλής έντασης, όπως καθημερινή χρήση πληκτρολογίου.

Που εμφανίζεται το Γάγγλιο Καρπού;

  • Το γάγγλιο εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές γύρω από τον καρπό. Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι:
  • Ραχιαίο γάγγλιο του καρπού. Εμφανίζεται στην πίσω επιφάνεια του καρπού και είναι το πιο συχνό γάγγλιο.
  • Παλαμιαίο γάγγλιο του καρπού: Είναι το δεύτερο πιο συχνό γάγγλιο το οποίο συχνά έρχεται σε επαφή με την κερκιδική αρτηρία.
  • Ενδοστικό γάγγλιο: Αυτός ο τύπος γαγγλίου εμφανίζεται μέσα στα οστά του καρπού.
  • Ραχιαία επιφάνεια δακτύλων: το γάγγλιο εμφανίζεται στη ραχιαία επιφάνεια της τελικής άρθρωσης των δακτύλων και σχετίζεται με την ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας
  • Γάγγλιο καμπτήρων τενόντων: το γάγγλιο αυτό ξεκινάει από το έλυτρο των τενόντων – συνήθως τον καμπτήρων – και εμφανίζεται στην βάση των δακτύλων και της παλάμης.

Εκτός από τα γάγγλια στο χέρι και στον καρπό εμφανίζονται ενίοτε και γάγγλια στα κάτω άκρα – πιο συχνά στην ραχιαία επιφάνεια του ποδιού.

Ποια τα συμπτώματα;

Το γάγγλιο  είναι ορατό και αποτελεί αισθητικό πρόβλημα. Επίσης συχνά παρουσιάζει αυξομειώσεις στο μέγεθος. Τις περισσότερες φορές το γάγγλιο είναι ασυμπτωματικό – ανώδυνο. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να προκαλεί πόνο και αδυναμία κατά την κίνηση του καρπού και των δακτύλων  λόγω της πίεσης στην άρθρωση ή στους τένοντες. Σπανιότερα, αν το γάγγλιο πιέζει κάποιο νεύρο προκαλεί μούδιασμα και αδυναμία στα δάκτυλα. Ενίοτε όταν βρίσκεται στην παλαμιαία επιφάνεια προκαλεί πόνο κατά την πίεση και δυσκολία στην εργασία σε δουλειά γραφείου.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής  με γάγγλιο καρπού χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα για την τελική διάγνωση και θα συζητήσει μαζί σας τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης. Ενίοτε θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία για την διερεύνηση πιθανής υποκείμενης οστεοαρθρίτιδας καθώς και για να διαπιστωθεί αν το γάγγλιο πιέζει υποκείμενες δομές.

Συντηρητική θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση του γαγγλίου είναι συντηρητική και  περιλαμβάνει:
• Παρακολούθηση και αλλαγή τρόπου ζωής με ελάττωση της χειρωνακτικής εργασίας
• Κατάλληλο εξοπλισμός στην δουλειά γραφείου (εργονομικό πληκτρολόγιο και ποντίκι)
• Παροδική ακινητοποίηση καρπού με ειδικό κηδεμόνα
• Παρακέντηση του γαγγλίου με την βοήθεια υπερήχου με ή χωρίς έγχυση κορτιζόνης.

Τα ποσοστά υποτροπής (επανεμφάνισης του γαγγλίου) με την συντηρητική θεραπεία είναι αρκετά υψηλά και φτάνουν ακόμα κα στο 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το γάγγλιο μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του χωρίς καμία θεραπεία.

Χειρουργική θεραπεία – Ενδείξεις

Το γάγγλιο πρέπει να αφαιρεθεί όταν παρουσιάζει έντονο πόνο και επακόλουθη δυσλειτουργία του καρπού ή και των δακτύλων. Αφαίρεση χρειάζεται και όταν λόγω του μεγέθους τους προκαλεί συμπτώματα από την πίεση νεύρων ή τενόντων. Τέλος συχνά οι ασθενείς επιλέγουν να αφαιρέσουν το γάγγλιο λόγω του κοσμητικού προβλήματος που προκαλεί.

Πως αφαιρείται το Γάγγλιο Καρπού;

Συνήθως η αφαίρεση του γαγγλίου γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και επιστρέφει στο σπίτι του εντός ολίγων ωρών. Η τομή για την αφαίρεση του γαγγλίου είναι ελάχιστα επεμβατική – μικρή και συνήθως δεν υπάρχουν εξωτερικά ράμματα (πλαστική ραφή). Μετεγχειρητικά υπάρχει ένας επίδεσμος για 48 ώρες και μετά ενθαρρύνεται η σταδιακή – πλήρης επιστροφή στην καθημερινότητα και στην εργασία.

Είναι σημαντικό η αφαίρεση του γαγγλίου να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό με τη χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών, προς αποφυγή τραυματισμού υποκείμενων δομών και την πλήρη εκτομή της κύστης. Η πλήρης αφαίρεση του γαγγλίου ελαχιστοποιεί την πιθανότητα υποτροπής.

Μπορεί να εμφανιστεί και πάλι μετά το χειρουργείο;

Αν η αφαίρεση του γαγγλίου γίνει από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού τότε η πιθανότητα υποτροπής είναι ελάχιστη.

Ποιο το κόστος και οι τιμές για την αφαίρεση; Πόσο κοστίζει η επέμβαση;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το κόστος της επέμβασης, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας. Αν έχετε κάποιο γάγγλιο που σας ανησυχεί επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου για μία έγκυρη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία. Ο γιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εργασιακής εμπειρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξειδίκευση στις παθήσεις του χεριού.

CTAmobile CTAdesktop