Η αρθρίτιδα αντίχειρα ή αλλιώς αρθρίτιδα της βασικής άρθρωσης του αντίχειρα είναι από τις πιο συχνές αίτιες πόνου στο χέρι. Ο χόνδρος είναι ένας λείος, ελαστικός ιστός που επικαλύπτει τα άκρα των οστών των αρθρώσεων και τους βοηθά να γλιστρούν ο ένας πάνω στον άλλο με ευκολία. Όταν ο χόνδρος φθείρεται, μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα του αντίχειρα. Η αρθρίτιδα του αντίχειρα αφορά την άρθρωση μεταξύ της βάσης του αντίχειρα και των οστών του καρπού (καρπομετακαρπική αρθρωση).

Ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας του αντίχειρα είναι η οστεοαρθρίτιδα.

 

Αρθρίτιδα αντίχειρα – αίτια

Η ακριβής αιτία της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της πάθησης. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 

 • Ηλικία: Η βασική αρθρίτιδα του αντίχειρα είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών.
 • Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν βασική αρθρίτιδα του αντίχειρα από τους άνδρες.
 • Υπέρχρηση: Η επαναλαμβανόμενη χρήση του αντίχειρα, όπως σε ορισμένα επαγγέλματα (χειρωνακτικά ή συνεχής χρήση υπολογιστή) ή αθλήματα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα.
 • Τραύμα: Ένας προηγούμενος τραυματισμός στον αντίχειρα, όπως κάταγμα ή εξάρθρωση, μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

 

Αρθρίτιδα αντίχειρα – συμπτώματα

Τα συμπτώματα της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

 • Πόνος: Ο πόνος στη βάση του αντίχειρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος και παροδικός στην αρχή αλλά μπορεί να γίνει πιο έντονος και μόνιμος με την πάροδο του χρόνου.
 • Δυσκαμψία: Η δυσκαμψία (περιορισμός στην κινητικότητα) στην άρθρωση του αντίχειρα μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων που απαιτούν δραγμός, πιάσιμο ή γύρισμα αντικειμένων όπως ένα κλειδί.
 • Οίδημα: Μπορεί να υπάρχει οίδημα και φλεγμονή γύρω από την άρθρωση του αντίχειρα.
 • Αδυναμία: Μπορεί να εμφανιστεί αδυναμία στον αντίχειρα, ειδικά όταν προσπαθείτε να πιάσετε ή να στρίψετε κάτι.
 • Ήχος σαν «κλικ» ή τρίξιμο κατά την κίνηση του αντίχειρα.

 

Αρθρίτιδα αντίχειρα – διάγνωση

Ο ασθενής με  αρθρίτιδα αντίχειρα χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες ή ενίοτε μαγνητική τομογραφία για τη διερεύνηση πιθανών άλλων αιτιών των συμπτωμάτων καθώς και την αξιολόγηση της σοβαρότητας της βλάβης. Ορισμένοι ασθενείς με αρθρίτιδα αντίχειρα εμφανίζουν και συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και τότε χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με ηλεκτρομυογράφημα. Μόλις τεθεί η διάγνωση ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης.

 

 

Αρθρίτιδα αντίχειρα – συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία για τη βασική αρθρίτιδα του αντίχειρα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης και τα συμπτώματα του ατόμου. Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική και περιλαμβάνει:

 

 • Ξεκούραση και ακινητοποίηση: Η ξεκούραση του αντίχειρα και η ακινητοποίησή του με υποστηρικτικό νάρθηκα βοηθάει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ο νάρθηκας συστήνεται να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά διαστήματα την ημέρα.
 • Μη στεροειδή αντιφλεμονώδη φάρμακα
 • Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών απευθείας στην άρθρωση του αντίχειρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

 

Αρθρίτιδα αντίχειρα – χειρουργική θεραπεία

Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική συστήνεται χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος. Οι διαθέσιμες τεχνικές που εφαρμόζει ο ιατρός είναι:

 

 • Αφαίρεση του μείζονος πολύγονου οστού. Αυτό είναι το οστό που ευθύνεται κυρίως για τα συμπτώματα. Το οστό αφαιρείται από μία μικρή τομή και η άρθρωση ανακατασκευάζεται με τενόντια μοσχεύματα και ειδικά ράμματα.
 • Αρθροπλαστική αντίχειρα – η άρθρωση αντικαθίσταται με ειδικά εμφυτεύματα.
 • Αρθρόδεση του αντίχειρα. Η άρθρωση ακινητοποιείται με ειδικά υλικά.

 

Η χειρουργική αντιμετώπισης της αρθρίτιδας του αντίχειρα γίνεται με μία μικρή τομή και χωρίς εξωτερικά ράμματα. Η επέμβαση γίνεται με περιοχική – τοπική αναισθησία χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά.

 

Αποθεραπεία ύστερα από χειρουργείο για αρθρίτιδα αντίχειρα

Ο ασθενής φοράει ένα λειτουργικό νάρθηκα για τρεις εβδομάδες και εν συνέχεια ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Ο πόνος της αρθρίτιδας εξαλείφεται άμεσα και σταδιακά ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στην καθημερινότητά του καθώς και στην εργασία (ακόμα και χειρωνακτική) και τον αθλητισμό.

Αν έχετε αρθρίτιδα αντίχειρα επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.