ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ;

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος (αλλαγή γόνατος) είναι η αντικατάσταση των επιφανειών των οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή και είναι φθαρμένες. Οι επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τις προθέσεις. Τα υλικά που τοποθετούνται είναι από μέταλλο και είναι απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα. Η αρθροπλαστική γόνατος συνήθως πραγματοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο και την ανάκτηση του εύρους κίνησης και αφού η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Οι πιο συχνές παθήσεις του γόνατος που αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα – καταστροφή των αρθρικών επιφανειών
 • Μετατραυματική Αρθρίτιδα, δηλαδή αρθρίτιδα σαν αποτέλεσμα ενός τραυματισμού του γόνατος
 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Ο κ. Λεωνίδου πραγματοποίησε όλη την εκπαίδευσή και εξειδίκευσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιώντας μεγάλο όγκο αρθροπλαστικών γόνατος. Στην Ελλάδα εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική ΜΙS– αναίμακτη αρθροπλαστική γόνατος με πρωτοκόλλα ταχείας αποκατάστασης και αποθεραπείας.

Προεγχειρητικά οι ακτινογραφίες του ασθενούς εισάγονται σε ένα εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο δημιουργεί ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο βάσει του οποίου αναπτύσσει το εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο (digital templating).

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ

 1. Μικρή τομή – άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 2. Εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός
 3. Ακριβής τοποθέτηση προθέσεων
 4. Ειδική προσπέλαση που δεν τραυματίζει τους υποκείμενους ιστούς
 5. Αναίμακτη επέμβαση – δεν χρειάζεται μετάγγιση
 6. Καθόλου μετεγχειρητικός πόνος
 7. Λιγότερες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές
 8. Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο - πρωτόκολλο fast track
 9. Άμεση κινητοποίηση και φόρτιση του γόνατος – πρωτόκολλο rapid recovery

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ – ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ο ασθενής θα ενημερωθεί για την προτεινόμενη χειρουργική θεραπεία με αρθροπλαστική. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή, θα λάβει αναλυτικό  ιστορικό και θα οργανώσει τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Η αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά καθώς και για το από πότε πρέπει να είναι νηστικός.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος κ. Κούτρα χορηγεί περιοχική αναισθησία που εγγυάται την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. O  ασθενής δεν λαμβάνει γενική αναισθησία.

 

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 60 – 90 λεπτά.

 

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΜΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Ο κ. Λεωνίδου εφαρμόζει ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αρθροπλαστική γόνατος. Η τομή βρίσκεται στην μπροστινή επιφάνεια του γόνατος και είναι μικρότερη των 15 εκατοστών.

 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα επιστρέψει στο θάλαμο. Ενθαρρύνουμε την άμεση κινητοποίηση, στην αρχή ίσως με κάποιο βοήθημα βάδισης. Ο ασθενής δεν φέρει ουροκαθετήρα ή παροχετεύσεις. Μετεγχειρητικά θα γίνει μία αιμοληψία για έλεγχο της αιμοσφαιρίνης. Οι αναίμακτες τεχνικές που εφαρμόζει ο κ. Λεωνίδου σχεδόν μηδενίζουν την ανάγκη για μετεγχειρητική μετάγγιση.

 

ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ;

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το χειρουργείο βαδίζοντας κανονικά πάνω στο χειρουργημένο πόδι (fast track – rapid recovery protocol).

 

ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης. Συνιστάται λήψη απλών παυσίπονων για λίγες ημέρες καθώς και παγοθεραπεία.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλο όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση και η λειτουργική κίνηση του γόνατος αποκαθίσταται πλήρως.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Η σωστή τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το χρόνο ζωής της. Στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού κ. Λεωνίδου η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής γόνατος φθάνει στους περισσότερους ασθενείς τα 15 – 20 έτη.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και προσαρμόζεται ανάλογα με την βαρύτητα της κάθε περίπτωσης. Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το υλικό της αρθροπλαστικής, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν υποφέρετε από οστεοαρθρίτιδα και χρειάζεστε αρθροπλαστική γόνατος, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροπλαστική του γόνατος με μεγάλο όγκο περιστατικών.

Αρθροπλαστική Γόνατος