Τι είναι το Στροφικό Πέταλο (Τένοντες) του Ώμου;

Το στροφικό πέταλο είναι μία ομάδα τεσσάρων τενόντων που συμβάλλουν στην ομαλή κίνηση και λειτουργία του ώμου. Ο τραυματισμός – ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στον ώμο.

Γιατί προκαλείται; Ποια τα αίτια στην Ρήξη Τένοντα Ώμου;

Η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να προκληθεί είτε ύστερα από κάποιο οξύ τραυματισμό (όπως πτώση στον ώμο) ή εξαιτίας συνεχών μικροτραυματισμών σε ασθενείς που σηκώνουν συχνά βάρη (στην εργασία ή στα πλαίσια άθλησης).

Επίσης μια χρόνια τενοντίτιδα του ώμου μπορεί να καταπονήσει τον τένοντα ο οποίος τελικά παθαίνει ρήξη.

Συμπτώματα στην Ρήξη Τένοντα Ώμου

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα

 • Πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη.
 • Νυχτερινός πόνος που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο.
 • Έντονος και διαρκής πόνος ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται.
 • Αδυναμία του άνω άκρου
 • Ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να σηκώσει το χέρι του πλήρως (δυσκαμψία).
 • Αίσθημα τριξίματος όταν ο ώμος κινείται.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με ρήξη τένοντα του στροφικού πετάλου του ώμου χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Θα χρειαστεί η λήψη μίας ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία δεν οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα του ώμου ή σε άλλες παθήσεις (όπως ασβεστοποιός τενοντίτιδα). Ο κ. Λεωνίδου θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα της περιοχής για να εξετάσει την ακεραιότητα του τένοντα και την πιθανή παρουσία υγρού ή / και ασβεστώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία του ώμου για την αξιολόγηση της θέσης και του μεγέθους της ρήξης, τυχόν ατροφίας των μυών και παρουσία άλλων παθήσεων. Όλες αυτές οι παράμετροι καθορίζουν την προτεινόμενη θεραπεία.

Συνέντευξη Ιατρού για την Ρήξη Τένοντα Ώμου

 

Συντηρητική Θεραπεία Ρήξης Τένοντα στο Στροφικό Πέταλο του Ώμου

Η αρχική θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις – κυρίως σε μικρές, χρόνιες ρήξεις – είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής

 • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Παγοθεραπεία
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στην ελάττωση του πόνου και στην ανάκτηση του εύρους κίνησης.
 • Ένεση κορτιζόνης μόνη ή σε συνδυασμό με τη χρήση αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP).

Ενδείξεις Χειρουργικής Θεραπείας Ρήξης Τένοντα στο Στροφικό Πέταλο του Ώμου

 • Αποτυχία συντηρητικής θεραπείας
 • Οξείες ρήξεις τένοντα
 • Μεγάλες ρήξεις τένοντα

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα αναγκαία εργαλεία. Ο κ. Λεωνίδου θα καθαρίσει τους φλεγμαίνοντες ιστούς πάνω από τον τένοντα και θα αφαιρέσει οποιοδήποτε περιττό κομμάτι οστού που πιέζει τον τένοντα (ακρωμιοπλαστική). Στη συνέχεια θα επισκευάσει τη ρήξη του τένοντα με τη χρήση ειδικών ραμμάτων τα οποία καθηλώνουν τον τένοντα στην ανατομική του θέση. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.

 

Παρακολουθήστε την Αρθροσκόπηση – Video

 

Αποκατάσταση μετά από Χειρουργείο για Ρήξη Τένοντα του ώμου

Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι με μία ανάρτηση για λίγες εβδομάδες. Ο χρόνος χρήσης της ανάρτησης εξαρτάται από το μέγεθος και την βαρύτητα της ρήξης που επισκευάστηκε. Μετεγχειρητικά ακολουθείται ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης από τους φυσιοθεραπευτές της ομάδας μας.

 

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο;

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της ρήξης του στροφικού πετάλου είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

Ποιο το κόστος και οι τιμές για την εγχείρηση - χειρουργείο;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το αρθροσκοπικό υλικό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε ρήξη τένοντα του στροφικού πετάλου του ώμου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό από τη θέση του Διευθυντή σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.