Τι είναι ο Εκτινασσόμενος Δάκτυλος;

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή τενοντοελυτρίτιδα ή δάκτυλο δίκην σκανδάλης είναι μία πάθηση που διαταράσσει την φυσιολογική κίνηση των δακτύλων.

Τα δάκτυλα του χεριού λυγίζουν με τη βοήθεια των καμπτήρων τενόντων. Οι τένοντες περνάνε μέσα από ένα τούνελ στην παλάμη που ονομάζεται έλυτρο. Ενίοτε το τούνελ αυτό στενεύει και οι τένοντες φλεγμαίνουν και πρήζονται. Σαν αποτέλεσμα ο ασθενής αισθάνεται πόνο και αδυναμία πλήρης έκτασης ή κάμψης του δακτύλου του. Ο ασθενής βάζοντας περισσότερη δύναμη καταφέρνει να υπερνικήσει τη στένωση του ελύτρου και το δάκτυλο εκτινάσσεται γρήγορα προς τα πίσω (και για αυτό ονομάζεται δάκτυλο δίκην σκανδάλης – trigger finger).

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα το πρωί και περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στην παλάμη και στο δάκτυλο
  • Αδυναμία πλήρης έκτασης και κάμψης του δακτύλου
  • Αίσθημα κλειδώματος
  • Αίσθημα εκτίναξης του δακτύλου στην έκταση
  • Επώδυνη και ψηλαφητή σκληρία στην παλάμη

Αιτίες

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Τα πιο συχνά επηρεαζόμενα δάκτυλα είναι ο αντίχειρας και ο μέσος δάκτυλος. Η νόσος μπορεί να υπάρχει παράλληλα σε πολλά δάκτυλα. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει με άλλα σύνδρομα του χεριού όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και την τενοντίτιδα de Quervain.

Η αιτιολογία της πάθησης δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Η χειρωνακτική εργασία καθώς και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού (όπως σε εργασία στο computer) προδιαθέτουν σε τενοντίτιδες. Η ουρική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός σχετίζονται με την εμφάνιση του εκτινασσόμενου δακτύλου.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • Ξεκούραση
  • Χρήση νυκτερινού νάρθηκα
  • Ασκήσεις: Διατάσεις καρπού και δακτύλου. Διατάσεις της τελικής φάλαγγας του δακτύλου, παθητική κίνηση του καρπού με τα δάκτυλα κλειστά.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Τοπική έγχυση κορτιζόνης

Πότε χειρουργείται ο Εκτινασσόμενος Δάκτυλος;

Αν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή αν το δάκτυλο είναι κλειδωμένο τότε το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική απελευθέρωση του εκτινασσόμενου δακτύλου.

Χειρουργείο - Επέμβαση για εκτινασσόμενο δάκτυλο

Η απελευθέρωση του εκτινασσόμενου δακτύλου γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα μέσω μίας τομής μήκους 1.5 εκατοστού στην παλάμη. Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι εντός ολίγων ωρών.

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο;

Η χειρουργική απελευθέρωση του εκτινασσόμενου δακτύλου (trigger finger) είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. To αίσθημα κλειδώματος εξαφανίζεται αμέσως μετά το χειρουργείο και ο ασθενής κινητοποιεί άμεσα τα δάκτυλά του.

Ποιο το κόστος και οι τιμές για το χειρουργείο; Πόσο κοστίζει;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από εκτινασσόμενο δάκτυλο, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην χειρουργική άνω άκρου.