Το κάταγμα κλείδας είναι ένα σπάσιμο (ράγισμα) στην κλείδα, ένα από τα κύρια οστά στον ώμο. Η κλείδα είναι το μοναδικό συνδετικό οστό μεταξύ κορμού και άνω άκρου. Αυτός ο τύπος κατάγματος είναι αρκετά κοινός και αφορά το 5% όλων των καταγμάτων των ενηλίκων. Το κάταγμα κλείδας συνήθως προκαλείται από κάποιον οξύ τραυματισμό όπως πτώση, αθλητικό τραυματισμό ή αυτοκινητιστικό ατύχημα. 

κλείδα

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΛΕΙΔΑΣ: ΑΙΤΙΑ 

Τα κατάγματα κλείδας προκαλούνται συχνότερα από άμεσο χτύπημα στον ώμο. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας πτώσης στον ώμο ή ενός ατυχήματος, όπως μια σύγκρουση αυτοκινήτου. Μια πτώση σε τεντωμένο χέρι (όπως πτώση από μηχανή) μπορεί επίσης να προκαλέσει κάταγμα κλείδας. 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΔΑΣ;

Το κάταγμα κλείδας είναι ένας πολύ επώδυνος τραυματισμός. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Έντονος πόνος
 • Παραμόρφωση του ώμου: ο ώμος πέφτει προς τα κάτω ή προς τα εμπρός επειδή το οστό δεν τον υποστηρίζει πλέον
 • Δυσκαμψία: δυσκολία στην κίνηση ή την ανύψωση του άκρου, με πιθανή αίσθηση κριγμού
 • Οίδημα και μώλωπες  (εκχυμώσεις)
 • Μούδιασμα ή ευαισθησία στην περιοχή

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΔΑΣ;

Εάν νομίζετε ότι έχετε σπάσει την κλείδα σας, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα εξετάσει την περιοχή και θα ζητήσει ακτινογραφίες της τραυματισμένης περιοχής για να επιβεβαιώσει το σπασμένο οστό. Οι ακτινογραφίες θα δείξουν ακριβώς πού είναι το σπάσιμο και ποια είναι έκταση του τραυματισμού. Αν το κάταγμα είναι συντριπτικό ή υπάρχουν άλλα συνοδά κατάγματα (όπως ωμοπλάτη ή βραχίονας) τότε ο ορθοπαιδικός θα ζητήσει περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο με αξονική τομογραφία. 

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΛΕΙΔΑΣ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του κατάγματος κλείδας διακρίνεται σε μη χειρουργική και χειρουργική, ανάλογα με την βαρύτητα του κατάγματος. 

 

Μη χειρουργική θεραπεία

Στα κατάγματα με ελάχιστη παρεκτόπιση και σε αυτά όπου δεν υπάρχει μεγάλη συντριβή, επιλέγεται η συντηρητική αντιμετώπιση, που περιλαμβάνει:

 • Ακινητοποίηση του ώμου με τη χρήση νάρθηκα για 4 – 6 εβδομάδες
 • Φαρμακευτική αγωγή: χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων
 • Παγοθεραπεία

Η πλήρης επούλωση του κατάγματος μπορεί να διαρκέσει 3 – 6 μήνες, με ένα μικρό ποσοστό καταγμάτων να μην επουλώνονται τελικά (ψευδάρθρωση). Επίσης το κάταγμα μπορεί να πορωθεί σε πλημμελή θέση με επακόλουθη αισθητική παραμόρφωση στην περιοχή και εμμένοντα πόνο. Αν η πόρωση γίνει σε πλημελλή θέση με επακόλουθη μείωση του μήκους της κλείδας τότε υπάρχει εμφανής δυσλειτουργία κατά την ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες και άρση βάρους. 

Η αποκατάσταση μετά από κάταγμα κλείδας περιλαμβάνει ένα οργανωμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με σκοπό την πρόληψη της δυσκαμψίας του ώμου και την ανάκτηση της δύναμης της περιοχής. 

 

Χειρουργική θεραπεία

Εάν υπάρχει μεγάλη συντριβή και παρεκτόπιση (>2 εκατοστά) των καταγματικών άκρων, ο ορθοπαιδικός χειρουργός συστήνει τη χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης. Χειρουργικά αντιμετωπίζονται και κατάγματα στα οποία το δέρμα κινδυνεύει από την τάση του οστού και επιπλέον περιπτώσεις που το κάταγμα δεν έχει κολλήσει (ψευδάρθρωση). Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την επαναφορά των παρεκτοπισμένων τμημάτων του οστού στην ανατομική τους θέση και την σταθεροποίησή τους με μεταλλική πλάκα και ειδικές βίδες. 

Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και στον αθλητισμό
 • Λιγότερος πόνος
 • Ελάχιστη πιθανότητα να μην κολλήσει το κάταγμα (ψευδάρθρωση)
 • Γρηγορότερη επούλωση του κατάγματος αφού τα άκρα του οστού βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους. 

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΛΕΙΔΑΣ

Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα φοράει μία ανάρτηση για 4 εβδομάδες. Η κινήσεις κάτω από το επίπεδο του ώμου ενθαρρύνονται από την πρώτη μετεγχειρητική μέρα. Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης.  Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν πλήρως στις καθημερινές δραστηριότητες τους εντός ενός μήνα.

 

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗΣ;

Ο κος Λεωνίδου χρησιμοποιεί τα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα υλικά. Οι ασθενείς μπορούν άφοβα να κάνουν μαγνητική τομογραφία μετεγχειρητικά.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗΣ;

Η αφαίρεση των υλικών συνιστάται μόνο εάν είναι ψηλαφητά κάτω από το δέρμα / προκαλούν κάποια ενόχληση και τουλάχιστον 12 μήνες μετά από το χειρουργείο

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΔΑΣ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την βαρύτητα του κατάγματος και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το κόστος της επέμβασης, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας. 

Αν έχετε υποστεί κάταγμα κλείδας, επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου.