ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΙΣΚΟΣ;

Κάθε γόνατο έχει 2 μηνίσκους τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Οι μηνίσκοι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και λειτουργούν ως «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς κατά την κίνηση του γόνατος και κατανέμοντας το βάρος ομοιόμορφα σε όλη την άρθρωση.  Οι μηνίσκοι συμβάλλουν επίσης στην σταθερότητα του γόνατος.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;

Η ρήξη μηνίσκου  ή αλλιώς κάκωση μηνίσκου είναι από τις συνηθέστερες αθλητικές κακώσεις του γόνατος. Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη σε κάθε ηλικία. Σε  νεαρότερες ηλικίες οι ρήξεις δημιουργούνται κατά τη διάρκεια απότομων στροφικών κινήσεων με το πόδι “κολλημένο” στο έδαφος ή σε ένα βαθύ καθίσμα. Σε αθλητές συχνά οι ρήξεις μήνισκου συνοδεύουν και άλλες κακώσεις, όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Με την πάροδο της ηλικίας οι μηνίσκοι εκφυλίζονται και είναι πιο εύκολο να υποστούν ρήξη.  Η ρήξη μηνίσκου είναι από τις συχνότερες αιτίες πόνου στα γόνατα.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Η  ταξινόμηση γίνεται ανάλογα με:

 • την εντόπιση της ρήξης: πρόσθιο κέρας, οπίσθιο κέρας, σώμα μηνίσκου
 • την μορφολογία της ρήξης: ακτινωτή, οριζόντια,  επίμηκης, δίκην λαβής κάδου, ρίζας (root tear),  μηνισκοθυλακική ρήξη (ramp lesion), σύμπλοκη
 • την δυνατότητα επισκευής/συρραφής: ρήξεις προς την περιφέρεια του μηνίσκου έχουν καλύτερη αιμάτωση και άρα μπορούν να συρραφούν σε αντίθεση με τις κεντρικές ρήξεις

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

 • Πόνος στην έσω ή έξω επιφάνεια του γόνατος
 • Οίδημα (πρήξιμο) γόνατος
 • Δυσκαμψία, δυσκολία στην κίνηση
 • Πόνος στο βαθύ κάθισμα
 • Αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος
 • Κλείδωμα και αδυναμία κίνησης του γόνατος
 • Ορισμένες φορές ακούγεται ήχος σαν «κλικ»

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Η κλινική υποψία επιβεβαιώνεται με μία μαγνητική τομογραφία γόνατος. Η μαγνητική απεικονίζει την τοποθεσία και την έκταση της ρήξης καθώς και πιθανές άλλες συνοδές  κακώσεις χόνδρου ή συνδέσμων (όπως ρήξη χιαστού).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Στην οξεία φάση συνιστάται παγοθεραπεία, περίδεση και ανύψωση του μέλους, αποφόρτιση με πατερίτσες και λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Η τελική θεραπεία της ρήξης μηνίσκου εξαρτάται από τον τύπο, την εντόπιση και την έκταση της ρήξης καθώς και την παρουσία ή όχι συνοδών κακώσεων άλλων δομών του γόνατος.

Μικρές - ατελείς ρήξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με τη λήψη αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών πέριξ του γόνατος.

ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;

Σε μεγαλύτερες ρήξεις, σε αθλητές, σε ασθενείς με κλειδωμένο γόνατος (block)  ή με συνοδές κακώσεις όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση γόνατος. Η αρθροσκόπηση ενδείκνυται επίσης και σε μικρότερες ρήξεις όταν έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.  Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην ρήξη τύπου λαβής κάδου (bucket handle) η οποία πρέπει να συρράφεται άμεσα ώστε να επιτευχθεί πλήρης επούλωση και αποκατάσταση του γόνατος.

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Η αρθροσκόπηση γόνατος για ρήξη μηνίσκου γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία. Μέσα από 2 οπές στην έσω και έξω επιφάνεια του γόνατος (μήκος 4 χιλιοστά η καθεμία) ο κ. Λεωνίδου θα αντιμετωπίσει την ρήξη μηνίσκου με μία από τις εξής τεχνικές:

 • Συρραφή μηνίσκου: Ανάλογα με τη θέση της ρήξης, ο μηνίσκος επισκευάζεται και αποκαθίσταται η ανατομία του γόνατος.
 • Μερική μηνισκεκτομή: Το κομμάτι του μηνίσκου που έχει υποστεί ρήξη αφαιρείται και ο υπόλοιπος μηνίσκος ομαλοποιείται.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΝ ΑΜΕΛΗΣΩ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Επί ενδείξεων χειρουργικής αντιμετώπισης είναι καλό να προγραμματίζεται το χειρουργείο. Όσο καθυστερείτε την τελική θεραπεία τόσο θα επιδεινώνεται ο πόνος και ίσως προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη ρήξη στο μηνίσκο. Το γόνατο θα αρχίσει να κλειδώνει και η καθημερινότητά σας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Είναι γνωστό πλέον ότι μία ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στο μέλλον.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος οι ασθενείς περπατούν άμεσα και επιστρέφουν σπίτι την ίδια ημέρα, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας και χωρίς να χρειάζονται πατερίτσες. Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ταχεία αποκατάσταση και την γρήγορη αλλά ασφαλή επιστροφή στον αθλητισμό.

Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης μετά από μερική μηνισκεκτομή είναι 2 – 4 εβδομάδες και ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει από την πρώτη εβδομάδα.

Σε περιπτώσεις συρραφής του μηνίσκου μπορεί να χρειαστεί περιορισμός της κίνησης και φόρτισης του γόνατος, με λειτουργικό νάρθηκα και πατερίτσες για λίγες εβδομάδες.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της ρήξης. Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το αρθροσκοπικό υλικό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από ρήξη μηνίσκου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση γόνατος.