ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΙΣΚΟΣ;

Κάθε γόνατο έχει 2 μηνίσκους τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Οι μηνίσκοι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και λειτουργούν ως «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς κατά την κίνηση του γόνατος και κατανέμοντας το βάρος ομοιόμορφα σε όλη την άρθρωση.  Οι μηνίσκοι συμβάλλουν επίσης στην σταθερότητα του γόνατος.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;

Οι ρήξεις των μηνίσκων είναι από τις συνηθέστερες κακώσεις του γόνατος. Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη σε κάθε ηλικία. Σε μικρότερες ηλικίες οι ρήξεις δημιουργούνται κατά τη διάρκεια απότομων στροφικών κινήσεων ή βαθύ καθίσματος. Σε αθλητές συχνά οι ρήξεις μήνισκου συνοδεύουν και άλλες κακώσεις, όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Με την πάροδο της ηλικίας οι μηνίσκοι εκφυλίζονται και είναι πιο εύκολο να υποστούν ρήξη.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

  • Πόνος στην έσω ή έξω επιφάνεια του γόνατος
  • Οίδημα (πρήξιμο) γόνατος
  • Αίσθημα κλικ
  • Δυσκαμψία
  • Πόνος στο βαθύ κάθισμα
  • Αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος
  • Κλείδωμα και αδυναμία κίνησης του γόνατος

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Η κλινική υποψία επιβεβαιώνεται με μία μαγνητική τομογραφία γόνατος. Η μαγνητική απεικονίζει την τοποθεσία και την έκταση της ρήξης καθώς και πιθανές άλλες συνοδές  κακώσεις χόνδρου ή συνδέσμων.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Στην οξεία φάση συνίσταται η παγοθεραπεία, η  περίδεση και ανύψωση του μέλους, η αποφόρτιση με βακτηρίες (πατερίτσες) και η λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Η τελική θεραπεία της ρήξης μηνίσκου εξαρτάται από τον τύπο, την εντόπιση και  την έκταση της ρήξης καθώς και την παρουσία ή όχι συνοδών κακώσεων άλλων δομών του γόνατος.

Μικρές ρήξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με τη λήψη αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών πέριξ του γόνατος.

 

ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;

Σε μεγαλύτερες ρήξεις, σε ασθενείς με κλειδωμένο γόνατος ή με συνοδές κακώσεις όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση γόνατος. Η αρθροσκόπηση ενδείκνυται επίσης και σε μικρότερες ρήξεις όταν έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.

 

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Η αρθροσκόπηση γόνατος γίνεται χωρίς γενική αναισθησία. Μέσα από 2 τομές στην έσω και έξω επιφάνεια του γόνατος (μήκος 4 χιλιοστά η καθεμία) ο κ. Λεωνίδου θα αντιμετωπίσει την ρήξη μηνίσκου με μία από τις εξής τεχνικές:

  • Συρραφή μηνίσκου: Ανάλογα με τη θέση της ρήξης, ο μηνίσκος συρράπτεται και αποκαθίσταται η ανατομία του γόνατος.
  • Μερική μηνισκεκτομή: Το κομμάτι του μηνίσκου που έχει υποστεί ρήξη αφαιρείται και ο υπόλοιπος μηνίσκος ομαλοποιείται.

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος οι ασθενείς περπατούν άμεσα και επιστρέφουν σπίτι την ίδια ημέρα, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ταχεία αποκατάσταση και την γρήγορη αλλά ασφαλή επιστροφή στον αθλητισμό.

 

ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΝ ΑΜΕΛΗΣΩ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Επί ενδείξεων χειρουργικής αντιμετώπισης είναι καλό να προγραμματίζεται το χειρουργείο. Όσο καθυστερείτε την τελική θεραπεία τόσο θα επιδεινώνεται ο πόνος και ίσως προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη ρήξη στο μηνίσκο. Το γόνατο θα αρχίσει να κλειδώνει και η καθημερινότητά σας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.

 

ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Ο χρόνος αποκατάστασης στη μερική μηνισκεκτομή είναι 3 – 5 εβδομάδες και στην συρραφή 10 – 12 εβδομάδες.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από ρήξη μηνίσκου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση γόνατος.