Τι είναι η τενοντίτιδα αγκώνα;

Η τενοντίτιδα του αγκώνα είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων και επακόλουθο πόνο στην περιοχή του αγκώνα. Η τενοντίτιδα μπορεί να είναι ακόλουθο ενός τραυματισμού στον αγκώνα αν και πιο συχνά σχετίζεται με υπέρχρηση των μυών της περιοχής.

Στον αγκώνα οι καμπτήρες τένοντες (έσω επιφάνεια) και οι εκτείνοντες τένοντες (έξω επιφάνεια)  εμφανίζουν πιο συχνά τενοντίτιδα με επακόλουθο πόνο και δυσκαμψία.

Μορφές και τύποι στην τενοντίτιδα του αγκώνα

Οι πιο συχνές μορφές τενοντίτιδας στον αγκώνα είναι:

 • Έξω επικονδυλίτιδα: Γνωστή και ως ο αγκώνας του τενίστα (tennis elbow). Ο πόνος βρίσκεται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα και μπορεί να συνοδεύεται με διόγκωση (οίδημα) της περιοχής. Ο πόνος αντανακλά στον πήχη και έως τον καρπό και επιδεινώνεται με την έκταση των δακτύλων και την άρση βάρους.
 • Έσω επικονδυλίτιδα: Γνωστή και ως ο αγκώνας του παίκτη του γκολφ (Golfer’s elbow) ή ο αγκώνας του ρίπτη (Thrower’s elbow).  Ο πόνος και το οίδημα βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την κάμψη του αγκώνα, του καρπού και των δακτύλων. Η άρση βάρους και ο σχηματισμός γροθιάς είναι επίπονοι.

Πως προκαλείται; Ποια τα βασικά αίτια στην τενοντίτιδα αγκώνα;

τενοντίτιδα αγκώνα

Τα πιο συχνά αίτια είναι τα εξής:

 • Συχνή και διαρκής καταπόνηση του αγκώνα
 • Καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η συχνή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
 • Έντονη και επαναλαμβανόμενη αθλητική δραστηριότητα
 • Κακή τεχνική στη διάρκεια του αθλήματος, όπως το τένις
 • Χειρωνακτική εργασία και συχνή ανύψωση βάρους
 • Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα οδηγούν ενίοτε σε τενοντίτιδα στην περιοχή του αγκώνα

Συμπτώματα τενοντίτιδας αγκώνα

Τα πιο συχνά συμπτώματα  είναι:

 • Πόνος στην έσω ή έξω επιφάνεια του αγκώνα. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον καρπό.
 • Νυχτερινός πόνος που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα αγκώνα.
 • Αδυναμία του καρπού σε ανύψωση – συγκράτηση βάρους ή και σε απλές κινήσεις της καθημερινότητας όπως το κράτημα ενός στυλό ή ενός ποτηριού.
 • Περιορισμός της κινητικότητας του αγκώνα (αίσθημα δυσκαμψίας).

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με τενοντίτιδα αγκώνα χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Αγκώνα. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Θα χρειαστεί η λήψη μίας ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία δεν οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα του αγκώνα και ότι δεν συνυπάρχουν ασβεστώσεις στους τένοντες. Ο κ. Λεωνίδου θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα της περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία του αγκώνα.

Συντηρητική θεραπεία για την τενοντίτιδα του αγκώνα

Η αρχική θεραπεία της τενοντίτιδας αγκώνα είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Παγοθεραπεία
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στην ελάττωση του πόνου και στην ανάκτηση του εύρους κίνησης. Περιλαμβάνουν διατάσεις, ισομετρικές ασκήσεις, και ασκήσεις ενδυνάμωσης.
 • Χρήση ειδικού νάρθηκα για σύντομο χρονικό διάστημα
 • Ένεση κορτιζόνης μόνη ή σε συνδυασμό με τη χρήση αυτόλογων  επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP)

Η συντηρητική θεραπεία έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και η πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνει πλήρως.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση αγκώνα προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα για την έξω επικονδυλίτιδα.   Η αρθροσκόπηση αγκώνα περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον αγκώνα μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και διάφορα εργαλεία. Ο κ. Λεωνίδου θα καθαρίσει τους φλεγμαίνοντες ιστούς γύρω από τον τένοντα. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου θα επιδιορθώσει και οποιαδήποτε άλλη βλάβη μπορεί να υπάρχει στον αγκώνα (όπως αστάθεια).  Η χειρουργική αντιμετώπιση της έσω επικονδυλίτιδας γίνεται με μία μικρή τομή μικρότερη των 4 εκατοστών στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο για την τενοντίτιδα αγκώνα;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του  αγκώνα είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

Ποιο το κόστος και οι τιμές για την εγχείρηση; Πόσο κοστίζει;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν εμφανίζετε συμπτώματα τενοντίτιδας αγκώνα, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου για μία εμπεριστατωμένη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία.  Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό από τη θέση Διευθυντού σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και εξειδίκευση στην χειρουργική του αγκώνα.