Τι είναι το Σύνδρομο Πρόσκρουσης;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ή σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει την φλεγμονή και τον ερεθισμό των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου καθώς «προσκρούουν» στο υπερκείμενο ακρώμιο (άνω και πρόσθιο τμήμα της ωμοπλάτης).

Πως προκαλείται; Ποια τα βασικά αίτια;

Τα πιο συχνά αίτια είναι τα εξής:

 • Συχνή και διαρκής καταπόνηση του ώμου
 • Έντονη και επαναλαμβανόμενη αθλητική δραστηριότητα
 • Κακή Τεχνική στη διάρκεια του αθλήματος
 • Ανατομικοί λόγοι. Ο υπερακάνθιος τένοντας περνάει κάτω από ένα οστό – το ακρώμιο. Αν το ακρώμιο προεξέχει πολύ τότε ο τένοντας του υπερακανθίου διαρκώς τρίβεται κάτω από αυτό και ως εκ τούτου γίνεται πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη τενοντίτιδας.
 • Προϋπάρχουσα ασβεστοποιός τενοντίτιδα

Ποια τα συμπτώματα;

Τα πιο συχνά συμπτώματα  είναι:

 • Πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη
 • Νυχτερινός πόνος που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο
 • Έντονος και διαρκής πόνος ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται.
 • Αδυναμία του άνω άκρου
 • Περιορισμός κινητικότητας του ώμου

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με συμπτώματα συνδρόμου πρόσκρουσης χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ώμου. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Θα χρειαστεί η λήψη μίας ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία δεν οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα του ώμου ή σε άλλες παθήσεις (όπως ασβεστοποιός τενοντίτιδα). Ο κ. Λεωνίδου θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα της περιοχής για να εξετάσει την ακεραιότητα των τενόντων και την πιθανή παρουσία υγρού ή / και ασβεστώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία του ώμου.

Συντηρητική θεραπεία

Η αρχική θεραπεία του συνδρόμου πρόσκρουσης είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Παγοθεραπεία
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στην ελάττωση του πόνου και στην ανάκτηση του εύρους κίνησης.
 • Ένεση κορτιζόνης μόνη ή σε συνδυασμό με τη χρήση αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP)

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.  Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και διάφορα εργαλεία. Αποκλειστικά από την ομάδα του κ. Λεωνίδου προσφέρεται η δυνατότητα στον ασθενή να πραγματοποιήσει την αρθροσκόπηση ώμου χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς μέθη. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος θα χορηγήσει περιοχική – τοπική αναισθησία και ο ασθενής θα παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο κ. Λεωνίδου θα καθαρίσει τους φλεγμαίνοντες ιστούς πάνω από τον τένοντα καθώς και οποιοδήποτε περιττό κομμάτι οστού που πιέζει τον τένοντα (ακρωμιοπλαστική). Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου θα επιδιορθώσει και οποιαδήποτε άλλη βλάβη μπορεί να υπάρχει στον ώμο (όπως ρήξη τένοντα ή αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής).

Πόσο επιτυχημένο είναι το χειρουργείο;

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση φορώντας μία ανάρτηση για 3 ημέρες. Το ποσοστό επιτυχίας είναι πάνω από 95% και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στην καθημερινότητά του.

Ποιο το κόστος και οι τιμές για το χειρουργείο;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν εμφανίζετε συμπτώματα συνδρόμου πρόσκρουσης, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.