Τι είναι η αρθρίτιδα του αγκώνα;

Η Αρθρίτιδα αγκώνα (οστεοαρθρίτιδα) είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από καταστροφή / εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών του αγκώνα.

Πως προκαλείται η αρθρίτδα του αγκώνα; Ποια τα βασικά αίτια;

Τα αίτια της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μετατραυματική αρθρίτιδα ύστερα από κάποιο τραυματισμό, κάταγμα ή εξάρθρημα του αγκώνα. Είναι η πιο συχνή αιτία αρθρίτιδας του αγκώνα.
  • Φλεγμονώδης αρθρίτιδα που παρουσιάζεται σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα
  • Μεταλοιμώδης αρθρίτιδα, σαν αποτέλεσμα λοίμωξης του αγκώνα
  • Εκφυλιστική αρθρίτιδα, φυσιολογική φθορά με την πάροδο της ηλικίας.

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

  • Έντονο πόνο σε όλον τον αγκώνα, ειδικά προς το τέλος της ημέρας
  • Νυχτερινό πόνο που ξυπνάει τον ασθενή
  • Πρήξιμο (οίδημα) του αγκώνα
  • Αδυναμία κάμψης και έκτασης του αγκώνα
  • Περιορισμός της κίνησης του αγκώνα
  • Αίσθημα κριγμού κατά την κίνηση

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με αρθρίτιδα του αγκώνα χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο ιατρός θα πάρει το ιστορικό και θα  εξετάσει τον αγκώνα. Θα χρειαστεί μία ακτινογραφία του αγκώνα για την αξιολόγηση του βαθμού εκφύλισης των αρθρικών επιφανειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μία μαγνητική ή αξονική τομογραφία του αγκώνα.

Συντηρητική θεραπεία για αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην αρθρίτιδα του αγκώνα

Η θεραπεία  στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

Χειρουργική θεραπεία – Αρθροσκόπηση αγκώνα

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση αγκώνα είναι μία θεραπευτική επιλογή σε επιλεγμένους ασθενείς – κυρίως με ελαφρότερης μορφής αρθρίτιδας.  Η αρθροσκόπηση αγκώνα περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον αγκώνα μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα αναγκαία εργαλεία. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου απελευθερώνονται συμφύσεις, αφαιρούνται ελεύθερα σωμάτια χόνδρου και ομαλοποιούνται οι εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες.

Χειρουργική αντιμετώπιση – Αρθροπλαστική αγκώνα

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροπλαστική αγκώνα δίνει την οριστική λύση. Η αρθροπλαστική του αγκώνα είναι η αντικατάσταση των επιφανειών των οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή και συνήθως είναι φθαρμένες. Οι επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τις προθέσεις. Τα υλικά που τοποθετούνται είναι από μέταλλο  και είναι απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα.

Πόσο επιτυχημένη είναι η αρθροπλαστική του αγκώνα;

Η  αρθροπλαστική του αγκώνα είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλη όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη και ασφαλής τεχνική με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση και η κίνηση του  αγκώνα αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό. Οι ασθενείς ακολουθούν πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (fast track surgery) και εξέρχονται από το νοσοκομείο την επομένη του χειρουργείου.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται βαθμιαία. Μέσα σε λίγες ημέρες από την αρθροπλαστική ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί κάνοντας τις βασικές κινήσεις της καθημερινότητάς του.

Ποιο το κόστος και οι τιμές για το χειρουργείο; Πόσο κοστίζει η εγχείρηση;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε αρθρίτιδα του αγκώνα συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στις παθήσεις του αγκώνα.