Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο, είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρουν ασθενείς που υποφέρουν από πόνο στους ώμους. Προκαλεί δυσφορία και έχει αρνητική επίδραση και στην ποιότητα ύπνου του ασθενούς. Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου, εξηγεί τις συχνότερες αιτίες που προκαλούν πόνο στους ώμους τις νυχτερινές ώρες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης και περιορισμού του φαινομένου.

Νυχτερινός πόνος στον ώμο – Αίτια

Αν και ο νυχτερινός πόνος στον ώμο μπορεί να συνδέεται με πολλά και διαφορετικά αίτια, οι συχνότερες παθήσεις που εξηγούν το φαινόμενο είναι οι εξής:

  • Αρθρίτιδα ώμου: είναι μια εκφυλιστική πάθηση της άρθρωσης του ώμου, που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και δυσκαμψία
  • Ρήξη τένοντα ώμου: αποτελεί τη ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου, δηλαδή των τενόντων που συμβάλουν στην κίνηση του ώμου
  • Τενοντίτιδα ώμου: οφείλεται στη φλεγμονή των τενόντων του ώμου με επακόλουθο σύμπτωμα, πόνο στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου
  • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου: προκαλείται από τη συγκέντρωση αλάτων ή κρυστάλλων ασβεστίου πάνω στους τένοντες του ώμου
  • Σύνδρομο πρόσκρουσης: το σύνδρομο πρόσκρουσης ή αλλιώς προστριβής του ώμου, οφείλεται στον ερεθισμό των τενόντων του στροφικού πετάλου

Νυχτερινός πόνος στον ώμο – Διάγνωση

Προκειμένου να γίνει η κατάλληλη διάγνωση και να εξεταστούν τα ακριβή αίτια πρόκλησης του νυχτερινού πόνου στον ώμο, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό. Τα στάδια της διάγνωσης είναι:

Πρώτο στάδιο της διάγνωσης αποτελεί η κλινική εξέταση του ασθενούς και συγκεκριμένα ο έλεγχος του εύρους κίνησης του ώμου αλλά και ο εντοπισμός των ακριβή αιτιών που προκαλούν το νυχτερινό πόνο στον ώμο.

Στη συνέχεια, μπορούν να χρειαστούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να μας δείξουν αν υπάρχουν τραυματισμοί, αρθριτικά ή άλατα στην ευρύτερη περιοχή της άρθρωσης του ώμου.

Θεραπεία για το νυχτερινό πόνο στον ώμο

Η θεραπεία για το νυχτερινό πόνο στον ώμο, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αιτία αλλά και από τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς.Ο ορθοπαιδικός χειρούργος είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις πιο αποτελεσματικές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Μπορούμε να διαχωρίσουμε τη θεραπεία για το νυχτερινό πόνο στον ώμο σε δυο κατηγορίες:

Συντηρητική θεραπεία για το νυχτερινό πόνο στον ώμο:

Η συντηρητική θεραπεία επιλέγεται κατά τα πρώτα στάδια, όταν η κατάσταση του ασθενούς δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Φυσικοθεραπεία: η οποία αποσκοπεί στην ανάκτηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων του ώμου
  • Παγοθεραπεία: χρήση κρύων επιθεμάτων
  • Χορήγηση παυσίπονων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Περιορισμός κινήσεων (ξεκούραση-ανάπαυση των ώμων)
  • Ενεσοθεραπεία με βιολογικές θεραπείες

Χειρουργική θεραπεία για το νυχτερινό πόνο στον ώμο:

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ή σε περιπτώσεις ρήξη τένοντα,  ο ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίσει οριστικά την πάθηση με επεμβατικό – χειρουργικό τρόπο.

Η χειρουργική θεραπεία για το νυχτερινό πόνο στον ώμο, περιλαμβάνει μεθόδους όπως η αρθροσκόπηση ώμου και αρθροπλαστική ώμου.

Με την αρθροσκόπηση ώμου, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, επιτυγχάνεται η επιδιόρθωση της βλάβης, με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενούς. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο το μέγιστο 24 ώρες.

Η αρθροπλαστική ώμου, είναι μια χειρουργική επέμβαση, που εφαρμόζεται σε προχωρημένες περιπτώσεις αρθρίτιδας και σχετίζεται με την αντικατάσταση της φθαρμένης επιφάνειας του ώμου με τεχνητά ανθεκτικά εμφυτεύματα.

Αν πάσχετε και εσείς από νυχτερινό πόνο στον ώμο, είτε ισχυρό είτε πιο ήπιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρούργο Ανδρέα Λεωνίδου, για να λάβετε μια ολοκληρωμένη διάγνωση καθώς και προτεινόμενους αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας.

CTAdesktop

CTAmobile