Η τενοντίτιδα αχιλλείου, επίσης γνωστή ως αχίλλειος τενοντοπάθεια είναι μία συχνή πάθηση που επηρεάζει τον αχίλλειο τένοντα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τένοντας στο ανθρώπινο σώμα. Ο Αχίλλειος τένοντας συνδέει τους μύες της γάμπας με το οστό της πτέρνας και είναι υπεύθυνος για την ώθηση όταν περπατάμε, τρέχουμε ή πηδάμε. Η αχίλλειος τενοντίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στην πτέρνα.

 

Τενοντίτιδα Αχιλλείου – Αιτιολογία

Η τενοντίτιδα του Αχίλλειου μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η υπερβολική χρήση, τα ακατάλληλα υποδήματα και οι εμβιομηχανικές ανισορροπίες. Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά σε δρομείς και αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν άλματα, περιστροφή ή ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης, όπως μπάσκετ, τένις ή ποδόσφαιρο.

Η υπέρχρηση είναι μια κοινή αιτία τενοντίτιδας του Αχίλλειου. Όταν ο τένοντας υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενο στρες ή ένταση μπορεί να παρουσιάσει οίδημα και φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συμβεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου ή μπορεί να συμβεί ξαφνικά ως αποτέλεσμα μιας απότομης αύξησης του επιπέδου ή της έντασης της δραστηριότητας.

Τα ακατάλληλα υποδήματα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην τενοντίτιδα του Αχίλλειου. Τα παπούτσια που δεν παρέχουν επαρκή στήριξη ή απορρόφηση κραδασμών μπορεί να αυξήσουν την πίεση στον αχίλλειο τένοντα και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Οι εμβιομηχανικές ανισορροπίες μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της αχίλλειας τενοντίτιδας. Για παράδειγμα, άτομα που έχουν πλατυποδία ή ψηλές καμάρες μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην πάθηση, καθώς αυτοί οι τύποι ποδιών μπορούν να ασκήσουν επιπλέον πίεση στον αχίλλειο τένοντα.

 

Τενοντίτιδα Αχιλλείου – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του Αχίλλειου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνος και δυσκαμψία στον αχίλλειο τένοντα και στην πτέρνα, ιδιαίτερα το πρωί ή μετά από περιόδους αδράνειας.
 • Πόνος που επιδεινώνεται με δραστηριότητα ή άσκηση
 • Οίδημα και ευαισθησία στον Αχίλλειο τένοντα
 • Αίσθημα τριξήματος όταν μετακινείτε τον αστράγαλο
 • Ένα εξόγκωμα ή πάχυνση στον αχίλλειο τένοντα κοντά στην πτέρνα

 

Τενοντίτιδα Αχιλλείου – Διάγνωση

Ο ασθενής με τενοντίτιδα αχιλλείου χρειάζεται αξιολόγηση από  Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα  και θα συζητήσει μαζί σας τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης. Ενίοτε θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την αξιολόγηση της σοβαρότητας.

 

Τενοντίτιδα Αχιλλείου – Θεραπεία

Η θεραπεία για την αχίλλειο τενοντίτιδα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε ήπιες περιπτώσεις, η ξεκούραση, ο πάγος και τα παυσίπονα μπορεί να είναι επαρκή για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι ακόλουθες είναι μερικές κοινές θεραπείες για την τενοντίτιδα του Αχίλλειου:

 

 • Ξεκούραση: Είναι σημαντικό να αποφεύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον αχίλλειο τένοντα, όπως το τρέξιμο ή το άλμα, μέχρι να επουλωθεί η πάθηση.
 • Πάγος: Η εφαρμογή πάγου για 15 έως 20 λεπτά κάθε φορά, πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.
 • Συμπίεση: Η χρήση συμπιεστικού επιδέσμου ή ειδικού ορθοπαιδικού νάρθηκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και να παρέχει υποστήριξη στον αχίλλειο τένοντα.
 • Ανύψωση: Η διατήρηση του προσβεβλημένου ποδιού πάνω από το επίπεδο της καρδιάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και στην προώθηση της επούλωσης.
 • Φυσικοθεραπεία: Οι ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης, καθώς και το μασάζ, βοηθούν στη βελτίωση της ευλυγισίας και στη μείωση της έντασης στον αχίλλειο τένοντα.
 • Πάτοι: Οι ειδικά κατασκευασμένοι πάτοι με μικρό τακούνι ύστερα από πελματογράφημα βοηθούν στην διόρθωση των εμβιομηχανικών ανισορροπιών και στη μείωση της πίεσης στον αχίλλειο τένοντα.
 • Φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Θεραπεία κρουστικών κυμάτων: Η εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων (ESWT) χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για επούλωση και τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στον Αχίλλειο τένοντα.
 • Ενεσοθεραπεία: Η ένεση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων (PRP) βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής και του πόνου
 • Χειρουργική επέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις αχίλλειου τενοντίτιδας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ή την αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού.

 

Τενοντίτιδα Αχιλλείου – Επιπλοκές

Είναι σημαντικό να μην αμελούμε την θεραπεία της τενοντίτιδας αχιλλείου. Η τενοντίτιδα αν αμεληθεί προκαλεί σταδιακή εκφύλιση του τένοντα που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη (σχίσιμο). Ο ασθενής αισθάνεται έναν οξύ πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού του σαν να δέχθηκε κάποιο χτύπημα και αδυνατεί να βαδίσει και να κινήσει την ποδοκνημική. Η ρήξη αχιλλείου τένοντα μπορεί να χρειαστεί χειρουργική συρραφή.

Αν έχετε τενοντίτιδα αχιλλείου, επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

CTAmobileCTAdesktop