Ρήξη τετρακεφάλου

 

Η ρήξη τετρακεφάλου συμβαίνει όταν ο τένοντας σχίζεται πλήρως ή μερικώς. Ο τένοντας του τετρακεφάλου είναι ένας δυνατός τένοντας που συνδέει τον τετρακέφαλο μυ με την επιγονατίδα. Είναι υπεύθυνος για την έκταση του γόνατου και ως εκτούτου αν δεν λειτουργεί ο ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει και να τεντώσει το γόνατο. Η πλήρης ρήξη τετρακεφάλου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με χειρουργική συρραφή.

 

Ρήξη τετρακεφάλου – Αιτιολογία

  1. Αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άλματα ή ξαφνικές, δυνατές κινήσεις του γόνατος – όπως σπριντ, μπάσκετ, βόλλεϋ
  2. Πτώση ή άμεση χτύπημα στο γόνατο
  3. Χρόνια τενοντίτιδα
  4. Ορισμένες συστηματικές παθήσεις κάνουν τον τένοντα πιο επιρρεπή σε ρήξεις. Τέτοιες παθήσεις είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια.
  5. Φάρμακα όπως η κορτιζόνη και ορισμένα αντιβιοτικά αποδυναμώνουν τον τένοντα και άρα είναι πιο εύκολο να κοπεί.

 

Ρήξη τένοντα τετρακεφάλου – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ρήξης τένοντα τετρακεφάλου περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνικό και έντονο πόνο στο γόνατο
  • Οίδημα και μώλωπες γύρω από την άρθρωση του γόνατος
  • Αδυναμία βάδισης
  • Αίσθημα ότι κάτι σκίστηκε κατά τη διάρκεια του τραυματισμού
  • Αδυναμία να τεντώσει το γόνατο

 

Ρήξη τένοντα τετρακεφάλου – Διάγνωση

Ο ασθενής με  ρήξη τένοντα τετρακεφάλου χρειάζεται άμεσα αξιολόγηση από  Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Στην κλινική εξέταση υπάρχει ψηλαφητό χάσμα και η επιγονατίδα έχει μετατοπιστεί προς τα κάτω. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα  και θα συζητήσει μαζί σας τον προτεινόμενο τρόπο αντιμετώπισης. Ενίοτε θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την αξιολόγηση της σοβαρότητας.

 

Ρήξη τετρακεφάλου – θεραπεία

Η ρήξη τετρακεφάλου είναι σχεδόν πάντα πλήρης – ολική. Οι μερικές ρήξεις είναι σπάνιες και μπορούν να θεραπευτούν συντηρητικά με ειδικό κηδεμόνα γόνατος, πατερίτσες και φυσικοθεραπεία. Ηθεραπεία για την πλήρη – ολική ρήξη τένοντα τετρακεφάλου περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική επέμβαση, ακολουθούμενη από εξατομικευμένη αποκατάσταση για την ανάκτηση της δύναμης και του εύρους κίνησης στο γόνατο.

 

Χειρουργική Αποκατάσταση

Η χειρουργική επέμβαση για ρήξη τένοντα του τετρακέφαλου περιλαμβάνει επανασύνδεση του σχισμένου τένοντα στην επιγονατίδα.  Αυτό γίνεται συνήθως μέσω μιας μικρής τομής στο γόνατο, χρησιμοποιώντας ράμματα ή άγκυρες για να συγκρατηθεί ο τένοντας στη θέση του.

 

Ρήξη τένοντα τετρακεφάλου – μετεγχειρητική αποκατάσταση

Μετά την επέμβαση, το γόνατο θα ακινητοποιηθεί σε λειτουργικό κηδεμόνα για περίπου 6 εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων θα χρησιμοποιούνται πατερίτσες. Η φόρτιση αυξάνεται σταδιακά και αρχικά δεν βάζουμε βάρος στο χειρουργημένο πόδι.  Αρχικά ο κηδεμόνας θα είναι κλειδωμένος σε έκταση και κάθε εβδομάδα θα αυξάνονται οι επιτρεπόμενες μοίρες κάμψης.

Μετεγχειρητικά όλοι οι ασθενείς ακολουθούν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την πλήρη ανάκτηση του εύρους κίνησης και της δύναμης του γόνατος.

 

Ρήξη τετρακέφαλου – επιστροφή στον αθλητισμό

Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες συστήνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά το χειρουργείο και με προοδευτική αύξηση της έντασης και της συχνότητας.

Αν έχετε τραυματισμό στο γόνατο και ρήξη τένοντα τετρακεφάλου, επισκεφθείτε άμεσα τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.