Το κάταγμα ποδοκνημικής ή αλλιώς το κάταγμα αστραγάλου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τραυματισμούς.  Είναι μία επίπονη κάκωση που μπορεί να κυμαίνεται από ένα απλό σπάσιμο ενός οστού, έως πολλά κατάγματα στην ίδια περιοχή. Όσο περισσότερα κατάγματα υπάρχουν, τόσο πιο ασταθής γίνεται η άρθρωση. Τα κατάγματα ποδοκνημικής μπορούν να συμβούν σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Τα πιο συχνά επηρεαζόμενα οστά είναι η περόνη (έξω σφυρό) η οποία βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια και η κνήμη (έσω σφυρό) που βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια. Αν ένα κάταγμα αφορά και τα δύο οστά λέγεται αμφισφύριο ενώ εάν έχει σπάσει και η οπίσθια επιφάνεια της κνήμης λέγεται τρισφύριο. Πολλές φορές το κάταγμα συνοδεύεται από ρήξη των συνδέσμων μεταξύ της κνήμης και της περόνης.

katagmata1

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ: ΑΙΤΙΑ

Το κάταγμα αστραγάλου προκαλείται συνήθως από έναν στροφικό τραυματισμό, κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο, όπως κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Μπορεί  επίσης να προκληθεί από πρόσκρουση υψηλής δύναμης, όπως από από μία πτώση. Πιο συγκεκριμένα το κάταγμα ποδοκνημικής μπορεί να προκληθεί από:

  • περιστροφή της άρθρωσης
  • πτώση
  • άμεσο χτύπημα
  • στραβοπάτημα / γύρισμα ποδιού

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα κατά το κάταγμα ποδοκνημικής τείνουν να είναι αρκετά εμφανή και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος, συχνά ο πόνος δεν θα προέρχεται από την ακριβή περιοχή του κατάγματος.
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Οίδημα (πρήξιμο) γύρω από τον αστράγαλο
  • Μώλωπες και φουσκάλες γύρω από την άρθρωση, αν και όχι αμέσως
  • Σε σοβαρά κατάγματα μπορεί να δείτε εμφανείς παραμορφώσεις των οστών γύρω από τον αστράγαλο.

Εάν τραυματιστούν νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το πόδι, μπορεί να υπάρχει ακόμη περισσότερος πόνος συνοδευόμενος από μούδιασμα ή αδυναμία κίνησης του ποδιού ή των δακτύλων.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ;

Αφού συζητήσετε το ιατρικό ιστορικό, τα συμπτώματα και τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε ο τραυματισμός, ο ορθοπαιδικός θα εξετάσει κλινικά το πόδι σας. Εάν ο γιατρός υποψιάζεται κάταγμα στον αστράγαλο, θα προχωρήσει σε πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία) για να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό σας.

 

ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία βασίζεται στην ευθυγράμμιση των οστών και στη σταθερότητα της άρθρωσης του αστραγάλου. Ανάλογα με την έκταση του τραυματισμού η θεραπεία για το κάταγμα αστραγάλου είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.

 

Συντηρητική Θεραπεία

Εάν το κάταγμα της ποδοκνημικής αφορά μόνο το ένα κόκκαλο και δεν είναι παρεκτοπισμένο, τότε η θεραπεία είναι μη χειρουργική και περιλαμβάνει την εφαρμογή μίας μπότας για 6 εβδομάδες.  Μετά τις 3 εβδομάδες επιτρέπεται η πλήρης φόρτιση με τη μπότα.

 

Χειρουργική Θεραπεία

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις καταγμάτων η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, τα θραύσματα των οστών επανατοποθετούνται και συγκρατούνται μεταξύ με ειδικές βίδες και μεταλλικές πλάκες (λάμες) προσαρτημένες στην επιφάνεια του οστού. Το χειρουργείο γίνεται με περιοχική αναισθησία και δεν χρειάζεται γενική αναισθησία ή μέθη. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά καθώς δεν χρειάζεται νοσηλεία.

katagmata2

 

ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής δεν πρέπει να βάλει βάρος στο πόδι του για 4 έως 6 εβδομάδες. Συνιστάται τακτική παγοθεραπεία. Ο γυψονάρθηκας που υπάρχει μετά το χειρουργείο αντικαθίσταται από μία μπότα σε 3 εβδομάδες. Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης.  Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν πλήρως στις καθημερινές δραστηριότητες τους μέσα σε 3 μήνες.

 

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗΣ;

Ο κος Λεωνίδου χρησιμοποιεί τα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα υλικά. Οι ασθενείς μπορούν άφοβα να κάνουν μαγνητική τομογραφία μετεγχειρητικά.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗΣ;

Η αφαίρεση των υλικών συνιστάται μόνο εάν είναι ψηλαφητά κάτω από το δέρμα / προκαλούν κάποια ενόχληση και τουλάχιστον  18 μήνες μετά από από το χειρουργείο.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της κατάστασης του ασθενή και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το κόστος της επέμβασης, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Αν έχετε υποστεί κάταγμα ποδοκνημικής, επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου.

CTAmobile CTAdesktop