ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΘΙΟΣ ΧΙΑΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

O πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) είναι ένας από τους βασικούς συνδέσμους του γόνατος. Βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος και εκτείνεται από το μηριαίο οστό μέχρι την κνήμη. Ο πρόσθιος χιαστός είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για τη σταθερότητα του γόνατος και προστατεύει το γόνατο από ακραίες και επιβλαβείς κινήσεις.

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Η ρήξη του ΠΧΣ είναι από τις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις του γόνατος. Οι περισσότερες ρήξεις συμβαίνουν σαν αποτέλεσμα απότομων στροφικών κινήσεων, απότομη αλλαγής κατεύθυνσης ή από ανώμαλη προσγείωση στο έδαφος. Αθλήματα που σχετίζονται συχνά με ρήξη ΠΧΣ είναι το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το τένις.

 

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

  • Πόνος
  • Οίδημα (πρήξιμο) γόνατος τις πρώτες ώρες μετά την κάκωση
  • Δυσκαμψία
  • Αστάθεια γόνατος
  • Αίσθημα ότι κάτι κόπηκε την στιγμή της κάκωσης

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Η κλινική υποψία επιβεβαιώνεται με μία μαγνητική τομογραφία γόνατος. Η μαγνητική απεικονίζει τον χιαστό σύνδεσμο και πιθανές άλλες συνοδές κακώσεις μηνίσκων, χόνδρου ή συνδέσμων.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στην οξεία φάση συνίσταται η παγοθεραπεία, η περίδεση και ανύψωση του μέλους, η αποφόρτιση με βακτηρίες (πατερίτσες) και η λήψη παυσίπονων φαρμάκων.

Η ρήξη του ΠΧΣ δεν μπορεί να επιδιορθωθεί από μόνη της και ο ασθενής συχνά καταλήγει να έχει ένα αίσθημα χρόνιας αστάθειας στο γόνατό του. Παράλληλα οι ασθενείς δυσκολεύονται να επανέλθουν στο άθλημα τους .

Πιο σημαντικά, η απουσία του ΠΧΣ κάνει το γόνατο επιρρεπές σε κακώσεις άλλων δομών όπως οι μηνίσκοι και στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας. Επομένως, η θεραπεία της ρήξης είναι χειρουργική, με αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι γόνατα που έχουν αναπτύξει ήδη οστεοαρθρίτιδα ή ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που κάνουν καθιστική ζωή και δεν έχουν ενασχόληση με αθλήματα.

 

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Πριν από το χειρουργείο συνίσταται φυσικοθεραπεία και στατικό ποδήλατο με σκοπό την ενδυνάμωση του τετρακεφάλου και την αποκατάσταση του πλήρους εύρους κινήσεως του γόνατος. Η προεγχειρητική ενδυνάμωση του τετρακέφαλου (prehabiliation) εξασφαλίζει καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Η αρθροσκόπηση γόνατος γίνεται χωρίς γενική αναισθησία. Μέσα από 2 τομές στην έσω και έξω επιφάνεια του γόνατος (μήκος 4 χιλιοστά η καθεμία) ο κ. Λεωνίδου θα αντιμετωπίσει την ρήξη ΠΧΣ και παράλληλα οποιαδήποτε άλλη συνοδή βλάβη (όπως ρήξη μηνίσκου).

Ο πρόσθιος χιαστός θα αντικατασταθεί από ένα μόσχευμα οπισθίων μηριαίων τενόντων. Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αυτό το μόσχευμα από μία μικρή τομή στην έσω επιφάνεια του γόνατος. Το μόσχευμα θα περάσει μέσα από οστικά τούνελ στην κνήμη και στο μηριαίο οστούν. Το μόσχευμα συγκρατείται με ένα μικρό κουμπί και μία βίδα μέχρι ο νέος σύνδεσμος να ενσωματωθεί στα τούνελ.

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος οι ασθενείς περπατούν άμεσα και επιστρέφουν σπίτι την ίδια ημέρα. Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ταχεία αποκατάσταση και την γρήγορη αλλά ασφαλή επιστροφή στον αθλητισμό. Η επιστροφή στο άθλημα πραγματοποιείται συνήθως 6 μήνες μετά το χειρουργείο. Για τους επαγγελματίες αθλητές υπάρχει στενή συνεργασία με τον προπονητή και τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας για την ομαλή και ασφαλή επανένταξη του αθλητή.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΙΟ ΧΙΑΣΤΟ;

Η αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από ρήξη πρόσθιου χιαστού, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση γόνατος.