Πως να αντιμετωπίσετε την κακή στάση του σώματος όταν εργάζεστε από το σπίτι;

Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε. Με την απόφαση των κυβερνήσεων να κλείσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να δοθεί η επιλογή στους εργοδότες να εφαρμόσουν το σύστημα της τηλεργασίας, πολλοί είναι αυτοί έχουν κληθεί να εργάζονται από το σπίτι. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι λοιπόν, επιτελούν τα εργασιακά τους καθήκοντά σε καναπέδες, τραπέζια κουζίνας ακόμα και σε κρεβάτια. Η εργασία σε μη εργονομική στάση, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλεί ή και επιδεινώνει τους μυοσκελετικούς πόνους.

Ένας αυτοσχέδιος σταθμός εργασίας, δεν προσφέρει το ίδιο επίπεδο στήριξης που έχει ένα εξατομικευμένο γραφείο. Εάν κάθεστε στην καρέκλα της κουζίνας ή στον καναπέ σας, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε κακή στάση του σώματος που επιβαρύνει με κόπωση και στρες τους μύες της ωμοπλάτης, του αυχένα και της μέσης, αλλά ακόμα δημιουργεί και πονοκεφάλους. Αυτό με τον καιρό και χωρίς τη σωστή φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες βλάβες στις αρθρώσεις και στους μυς.

 

 

Συμβουλές για τη σωστή στάση σώματος στο γραφείο

Το πρόβλημα είναι ότι στο σπίτι δεν έχουμε πάντα τον σωστό χώρο για να δημιουργήσουμε το δικό μας γραφείο με την εργονομία που χρειάζεται ο χώρος εργασίας μας. Υιοθετήστε τη σωστή στάση σώματος στο γραφείο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Επιλέξτε εργονομική καρέκλα, ελέγξτε το ύψος, την κλίση και τους βραχίονες ώστε να μπορείτε να κρατήστε τα χέρια σας σε γωνία 90º προς το σώμα σας.
  • Ευθυγραμμίστε τη σπονδυλική σας στήλη, βεβαιωθείτε ότι η πλάτη σας υποστηρίζεται πλήρως από το πίσω μέρος της καρέκλας και ότι η οθόνη είναι στο επίπεδο των ματιών.
  • Τα πόδια να ακουμπούν στο έδαφος, με τα πέλματα επίπεδα, και την καρέκλα σε σωστό ύψος. Σε μερικές περιπτώσεις ένα υποπόδιο μπορεί να βοηθήσει.
  • Τοποθετήστε τα περιφερειακά του υπολογιστή στη σωστή θέση. Υπάρχουν πολλά μοντέλα πληκτρολογίων και ποντικιών, σχεδιασμένα για να μειώνουν την επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος. Εάν έχετε φορητό υπολογιστή και πρέπει να πιέσετε το λαιμό σας προς τα κάτω για να κοιτάξετε την οθόνη, πάρτε ένα ανυψωτικό οθόνης.
  • Σηκωθείτε από τη θέση σας μία φορά την ώρα και ενεργοποιήστε τους μυς, μετακινήστε το λαιμό σας αργά σε ημικύκλια, από τον ώμο στον ώμο, τεντώστε τα χέρια σας, την πλάτη σας και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να μετακινήσετε τα πόδια σας.

 

Ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει ενδυνάμωση του κορμού και σωστές διατάσεις, είναι απαραίτητο ώστε  το σώμα να είναι ανθεκτικότερο στις φορτίσεις από την καθιστική εργασία και με λιγότερο στρες. Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει και επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, επικοινωνήστε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Ανδρέα Λεωνίδου για ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.