Αρθροπλαστική fast track

Αρθροπλαστική fast track | Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η αρθροπλαστική fast track είναι ένα πρωτόκολλο ταχείας αποκατάστασης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα από την αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος. Το πρωτόκολλο βασίζεται στη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών χειρουργικής (MIS – minimally invasive surgery), περιοχικής και τοπικής αναισθησίας καθώς και άμεσης κινητοποίησης του ασθενούς μετά την επέμβαση.

 

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για αρθροπλαστική fast track

Η αρθροπλαστική fast track εφαρμόζεται με επιτυχία σε ασθενείς που χρειάζονται ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης του γόνατος ή ισχίου. Οι ασθενείς αυτοί έχουν συνήθως προχωρημένου σταδίου οστεοαρθρίτιδα ή άλλες μορφες αρθρίτιδας όπως ρευματοειδής ή μετατραυματική αρθρίτιδα.

 

Πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής fast track

Τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής fast track σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές είναι πολλαπλά Οι ασθενείς έχουν συνήθως μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, λιγότερο πόνο και μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών. Επίσης, επιστρέφουν πιο γρήγορα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Μερικές από τα συγκεκριμένες πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής fast track περιλαμβάνουν:

 • Μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πρωτόκολλα fast track συνήθως παραμένουν στο νοσοκομείο 24 ώρες, σε σύγκριση με 3-4 ημέρες για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε παραδοσιακή αρθροπλαστική.
 • Λιγότερος πόνος: Η τοπική αναισθησία που χρησιμοποιείται στην αρθροπλαστική fast track παρέχει πολύ καλό έλεγχο του πόνου μετά την επέμβαση. Οι ασθενείς συνήθως δεν χρειάζονται ισχυρά παυσίπονα και μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος εκτός από την ραχιαία αναισθησία πραγματοποιεί και νευρικό αποκλεισμό του γόνατος – μία τεχνική που εκμηδενίζει τον άμεσο μετεγχειρητικό πόνο. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική περιορίζει την κάκωση στους ιστούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ως εκ τούτου οδηγεί σε μειωμένο πόνο μετεγχειρητικά.
 • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών: Το πρωτόκολλο ταχείας ανάρρωσης έχει χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από την παραδοσιακή αρθροπλαστική. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς κινητοποιούνται νωρίτερα, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της θρόμβωσης, των πνευμονικών λοιμώξεων και άλλων επιπλοκών. Επίσης η μετάγγιση αίματος χρειάζεται σπάνια, καθώς η ελάχιστα επεμβατική τεχνική σε συνδυασμό με την χορήγηση ειδικών φαρμάκων (τρανεξαμικό) ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
 • Ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική fast track μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σχετικά άμεσα. Από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες ενθαρρύνεται η πλήρης φόρτιση. Αρχικά χρησιμοποιείται κάποια υποστήριξη της βάδισης (περιπατητήρας ή πατερίτσες) για λίγες ημέρες ώστε ο ασθενής να αισθάνεται ασφαλής.

 

Συνοπτικά οφέλη της αρθροπλαστικής fast track

 • Μικρή τομή – άριστα αισθητικό αποτέλεσμα, με μικρότερο τραυματισμό των ιστών
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο – 24 ώρη νοσηλεία
 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
 • Αναίμακτη επέμβαση (δεν χρειάζεται μετάγγιση)
 • Χωρίς ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας
 • Λιγότερες διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Άμεση κινητοποίηση του χειρουργημένου ποδιού την ίδια ημέρα – λίγες ώρες μετά το χειρουργείο
 • Προληπτική χρήση υποστήριξης (πατερίτσες ή περιπατητήρας) μόνο για να αισθάνεται πιο ασφαλής ο ασθενής
 • Ταχύτερη αποκατάσταση και επαναφορά στην καθημερινότητα

 

Προετοιμασία για την αρθροπλαστική

Ο ασθενής θα ενημερωθεί για την προτεινόμενη χειρουργική θεραπεία με αρθροπλαστική. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή, θα λάβει αναλυτικό  ιστορικό και θα οργανώσει τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Η αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά καθώς και για το από πότε πρέπει να είναι νηστικός.

 

Ο ρόλος της εμπειρίας του χειρουργού

Τα πρωτόκολλα fast track απαιτούν εξειδίκευση του χειρουργού και του αναισθησιολόγου καθώς και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές με άρτιο και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ο κ. Λεωνίδου μετά από 14 χρόνια συνεχούς παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρως εξειδικευμένος και πιστοποιημένος στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και στα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης. Η αναισθησιολόγος μας είναι εξειδικευμένη στην fast track – enhanced recovery για την ασφαλή και ανώδυνη διεκπεραίωση της αρθροπλαστικής. Είναι σημαντικό ότι ο ασθενής δεν λαμβάνει γενική αναισθησία αλλά μόνο περιοχική. Οι ειδικές αναισθησιολογικές και χειρουργικές τεχνικές βοηθούν στον περιορισμό της αιμορραγίας, στην εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου και στην μείωση των πιθανών επιπλοκών μετά από μία ολική αρθροπλαστική γόνατος ή αρθροπλαστική ισχίου.

 

Εφαρμογή και στην αρθροπλαστική ώμου

Τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης fast track εφαρμόζονται από τον κ. Λεωνίδου και στην αρθροπλαστική ώμου (ολική ή ανάστροφη). Πιο συγκεκριμένα η χειρουργική προσπέλαση γίνεται στην εξωτερική επιφάνεια του ώμου (και όχι όπως παραδοσιακά από μπροστά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τομή να είναι μικρή και να μην τραυματίζονται οι υποκείμενοι ιστοί. Επίσης, χρησιμοποιείται το σύστημα ελάχιστα επεμβατικής αρθροπλαστικής Verso – χωρίς στυλεό ή τσιμέντο. Τέλος, η αναισθησιολόγος πραγματοποιεί διασκαληνικό block – περιοχική αναισθησία με υπερηχογραφική καθοδήγηση εκμηδενίζοντας τον άμεσο μετεγχειρητικό πόνο. Αποτέλεσμα των τεχνικών αυτών είναι οι ασθενείς μετά από αρθροπλαστική ώμου να έχουν τα εξής οφέλη:

 • Μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο – χωρίς συσκευές αναλγησίας ή ισχυρά παυσίπονα
 • Μικρότερη τομή με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • 24 ωρη νοσηλεία
 • Αναίμακτη επέμβαση – δεν χρειάζεται μετάγγιση
 • Άμεση κινητοποίηση του ώμου εντός ολίγων ημερών – πρωτόκολλο rapid recovery. Είναι σημαντικό ότι το χέρι μένει κρεμασμένο σε ανάρτηση για λίγες ημέρες και όχι για πολλές εβδομάδες όπως με τις παραδοσιακές τεχνικές.
 • Με το ειδικό πρωτόκολλο ενδυνάμωσης του πρόσθιου δελτοειδούς οι κινήσεις του χεριού επανέρχονται γρήγορα και ο ασθενής ανακτά ταχέως την ποιότητα ζωής του και την καθημερινότητά του.

 

Η αρθροπλαστική fast track είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης μετά από αρθροπλαστική ισχίου, γόνατος ή ώμου. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, όπως μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, λιγότερο πόνο, μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών και ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Αν χρειάζεστε αρθροπλαστική επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.