ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η αντικατάσταση των επιφανειών των οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή και είναι φθαρμένες. Οι επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τις προθέσεις. Τα υλικά που τοποθετούνται είναι από μέταλλο και είναι απολύτως συμβατά με το ανθρώπινο σώμα. Η αρθροπλαστική ισχίου συνήθως πραγματοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο και την ανάκτηση του εύρους κίνησης και αφού η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει.

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Οι πιο συχνές παθήσεις του ισχίου που αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα – καταστροφή των αρθρικών επιφανειών
 • Μετατραυματική Αρθρίτιδα, δηλαδή αρθρίτιδα σαν αποτέλεσμα ενός τραυματισμού του γόνατος
 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες
 • Οστεονέκρωση (άσηπτη νέκρωση) της κεφαλής του μηριαίου

 

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Ο κ. Λεωνίδου πραγματοποίησε όλη την εκπαίδευσή και εξειδίκευσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιώντας μεγάλο όγκο αρθροπλαστικών ισχίου. Στην Ελλάδα εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική – αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου με πρωτοκόλλα ταχείας αποκατάστασης και αποθεραπείας.

 

ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ

Ο κ. Λεωνίδου εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική τεχνική ALMIS. Η τεχνική αυτή μας επιτρέπει να προσεγγίζουμε την άρθρωση χωρίς να τραυματίζουμε τους μυς πέριξ του ισχίου. Προεγχειρητικά οι ακτινογραφίες του ασθενούς εισάγονται σε ένα εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο δημιουργεί ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο βάσει του οποίου αναπτύσσει το εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο (digital templating).

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ

 1. Εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός
 2. Μικρή τομή – άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 3. Ειδική προσπέλαση που δεν τραυματίζει τους  υποκείμενους ιστούς
 4. Ακριβής τοποθέτηση προθέσεων
 5. Αναίμακτη επέμβαση – δεν χρειάζεται μετάγγιση
 6. Καθόλου μετεγχειρητικός πόνος
 7. Λιγότερες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές
 8. Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικού εξαρθρήματος
 9. Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο – πρωτόκολλο fast track
 10. Άμεση κινητοποίηση και φόρτιση του ισχίου – πρωτόκολλο rapid recovery

αρθροπλαστική ισχίου

 

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ – ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ο ασθενής θα ενημερωθεί για την προτεινόμενη χειρουργική θεραπεία με αρθροπλαστική. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή, θα λάβει αναλυτικό  ιστορικό και θα οργανώσει τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Η αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά καθώς και για το από πότε πρέπει να είναι νηστικός.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος κ. Κούτρα χορηγεί περιοχική αναισθησία που εγγυάται την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. O ασθενής δεν λαμβάνει γενική αναισθησία.

 

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ;

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 60 – 90 λεπτά.

 

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΜΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ;

Ο κ. Λεωνίδου εφαρμόζει ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αρθροπλαστική ισχίου. Η τομή βρίσκεται στην πλαϊνή επιφάνεια του ισχίου και είναι μικρότερη των 10 εκατοστών.

 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα επιστρέψει στο θάλαμο. Ενθαρρύνουμε την άμεση κινητοποίηση, στην αρχή ίσως με κάποιο βοήθημα βάδισης. Ο ασθενής δεν φέρει ουροκαθετήρα ή παροχετεύσεις. Μετεγχειρητικά θα γίνει μία αιμοληψία για έλεγχο της αιμοσφαιρίνης. Οι αναίμακτες τεχνικές που εφαρμόζει ο κ. Λεωνίδου σχεδόν μηδενίζουν την ανάγκη για μετεγχειρητική μετάγγιση.

 

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ;

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το χειρουργείο βαδίζοντας κανονικά πάνω στο χειρουργημένο πόδι (fast track – rapid recovery protocol).

 

ΑΠΟ ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μεταλλικά (κοβάλτιο-χρώμιο, κράμα τιτανίου) και πολυαιθυλένιο. Ενίοτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κεραμικά υλικά. Ο κ. Λεωνίδου χρησιμοποιεί τα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα υλικά που εγγυόνται την καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη αντοχή της νέας άρθρωσης.

 

ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης. Συνιστάται λήψη απλών παυσίπονων από το στόμα για λίγες ημέρες καθώς και παγοθεραπεία. Για περίπου έξη εβδομάδες μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει ειδικές προφυλάξεις για να προστατέψει την καινούργια άρθρωση. Πιο συγκεκριμένα συνιστάται η ανάσκελη θέση ύπνου με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, να αποφεύγονται τα χαμηλά καθίσματα και να μην σταυρώνουν τα πόδια.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλο όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση και η λειτουργική κίνηση του ισχίου αποκαθίσταται πλήρως.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ;

Η σωστή τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το χρόνο ζωής της. Στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού κ. Λεωνίδου η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής ισχίου ξεπερνάει στους περισσότερους ασθενείς τα 25 – 30 έτη.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και προσαρμόζεται ανάλογα με την βαρύτητα της κάθε περίπτωσης.  Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το υλικό της αρθροπλαστικής, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν υποφέρετε από οστεοαρθρίτιδα και χρειάζεστε αρθροπλαστική ισχίου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροπλαστική ισχίου με μεγάλο όγκο περιστατικών.