ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗ ΑΡΘΡΩΣΗ

Είναι η άρθρωση της κλείδας με το ακρώμιο (άνω και πρόσθιο τμήμα της ωμοπλάτης)

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

Είναι η εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών που προκαλείται είτε λόγω χρόνιας καταπόνησης και άρσης βαρών είτε ύστερα από ένα τραυματισμό ή και εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθωσης.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

 • Έντονο πόνο στην άνω επιφάνεια του ώμου
 • Πρήξιμο και πόνο στην ψηλάφηση
 • Νυχτερινό πόνο που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο
 • Έντονο και διαρκής πόνο ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται.
 • Αδυναμία του άνω άκρου

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο ασθενής με παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο  κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα του ώμου για να εξετάσει την ακεραιότητα των υποκείμενων τενόντων, την παρουσία υγρού στην άρθρωση καθώς πιθανές άλλες βλάβες στον ώμο. Θα χρειαστεί μία ακτινογραφία του ώμου για την αξιολόγηση του βαθμού εκφύλισης των αρθρικών επιφανειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μία μαγνητική τομογραφία ώμου.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι.
 • Ένεση κορτιζόνης, υαλουρονικού ή αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων (PRP), με υπερηχογραφική καθοδήγηση

 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ

 • Αποτυχία συντηρητικής θεραπείας
 • Παρουσία άλλων συνοδών παθήσεων, όπως ρήξη άλλων τενόντων του ώμου.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.  Η αρθροσκόπηση ώμου περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών η καθεμία. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα αναγκαία εργαλεία. Αποκλειστικά από την ομάδα του κ. Λεωνίδου προσφέρεται η δυνατότητα στον ασθενή να πραγματοποιήσει την αρθροσκόπηση ώμου χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς μέθη. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος θα χορηγήσει περιοχική – τοπική αναισθησία και ο ασθενής θα παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αφαιρούνται οι εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες. Παράλληλα διορθώνονται οι όποιες άλλες παθήσεις του ώμου υπάρχουν (όπως ρήξη τενόντων).

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ;

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση φορώντας μία ανάρτηση για 3 ημέρες. Ενθαρρύνεται η άμεση κινητοποίηση και με τη βοήθεια φυσικοθεραπείας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο ασθενής επανέρχεται σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς του.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου.