ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΩΜΟΥ;

Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι μία εξειδικευμένη τεχνική για την αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών του ώμου. Στην ανάστροφη αρθροπλαστική η κεφαλή και το κοίλο τμήμα τοποθετούνται αντίστροφα από το φυσιολογικό. Η παραλλαγή αυτή επιτρέπει στην άρθρωση του ώμου να λειτουργεί φυσιολογικά σε περιπτώσεις ρήξεως των υπερκείμενων μυών του τενοντίου στροφικού πετάλου. Η αρθροπλαστική ώμου συνήθως πραγματοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο και την ανάκτηση του εύρους κίνησης και αφού η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει.

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΩΜΟΥ

Οι πιο συχνές παθήσεις του ώμου που αντιμετωπίζονται με ανάστροφη αρθροπλαστική είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα – καταστροφή των αρθρικών επιφανειών
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα, δηλαδή αρθρίτιδα σαν αποτέλεσμα ενός τραυματισμού του ώμου
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες
 • Κατάγματα στα οποία η αρθρική επιφάνεια έχει καταστραφεί
 • Μαζικές μη επισκευάσιμες ρήξεις του τένοντα του ώμου

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΩΜΟΥ

Ο κ. Λεωνίδου εξειδικεύτηκε στην αρθροπλαστική ώμου σε μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του κόσμου, την Κλινική Ώμου του Reading. Σε αυτήν την κλινική εφευρέθηκαν η αρθροπλαστική επιφανείας Copeland και η ανάστροφη αρθροπλαστική χωρίς στυλεό. Ο Ιατρός έχει μεγάλη εμπειρία στην αρθροπλαστική ώμου με ασθενείς από όλον κόσμο. Στην Ελλάδα ο κ. Λεωνίδου εφαρμόζει για πρώτη φορά την αναστροφή αρθροπλαστική ώμου χωρίς στυλέο και χωρίς τσιμέντο.

Προεγχειρητικά οι ακτινογραφίες του ασθενούς εισάγονται σε ένα εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο δημιουργεί ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο βάσει του οποίου αναπτύσσει το εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο (digital templating).

 

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΩΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΤΥΛΕΟ (STEM)

 • Μικρή τομή – άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός
 • Μικρότερος τραυματισμός των υποκείμενων ιστών
 • Σεβασμός του οστού – αφαιρούνται μόνο οι φθαρμένες επιφάνειες
 • Ακριβής τοποθέτηση προθέσεων
 • Ελάχιστα επεμβατική (minimally invasive)
 • Αναίμακτη επέμβαση – δεν χρειάζεται μετάγγιση
 • Καθόλου άμεσος μετεγχειρητικός πόνος
 • Λιγότερες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείo – πρωτόκολλο fast track
 • Άμεση κινητοποίηση του ώμου εντός ολίγων ημερών – πρωτόκολλο rapid recovery

ΑΠΟ ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΧΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μεταλλικά (κοβάλτιο-χρώμιο, κράμα τιτανίου) και πολυαιθυλένιο. Ενίοτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κεραμικά υλικά. Ο κ. Λεωνίδου χρησιμοποιεί τα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα υλικά που εγγυόνται την καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη αντοχή της νέας άρθρωσης.

 

ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΩΜΟΥ – ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ο ασθενής θα ενημερωθεί για την προτεινόμενη χειρουργική θεραπεία με ανάστροφη αρθροπλαστική. Η αναισθησιολόγος θα εξετάσει τον ασθενή, θα λάβει αναλυτικό  ιστορικό και θα οργανώσει τον προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Η αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά καθώς και για το από πότε πρέπει να είναι νηστικός.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος κ. Κούτρα χορηγεί περιοχική αναισθησία που εγγυάται την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. Επί ενδείξεων, η ομάδα του κ. Λεωνίδου εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αρθροπλαστική ώμου χωρίς γενική αναισθησία. Ο ασθενής λαμβάνει μόνο περιοχική αναισθησία και παραμένει ξύπνιος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

 

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 60 – 90 λεπτά.

 

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΜΗ;

Ο κ. Λεωνίδου εφαρμόζει ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου. Η τομή βρίσκεται στην έξω επιφάνεια του ώμου και είναι μικρότερη των 10 εκατοστών.

 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα επιστρέψει στο θάλαμο. Ενθαρρύνουμε την άμεση κινητοποίηση. Ο ασθενής δεν φέρει ουροκαθετήρα ή παροχετεύσεις. Μετεγχειρητικά θα γίνει μία αιμοληψία για έλεγχο της αιμοσφαιρίνης. Στα 16 χρόνια εμπειρίας μας δε χρειάστηκε ποτέ να μεταγγιστεί ασθενής μετά από ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου. Ο ασθενής θα φέρει μια ανάρτηση για λίγες ημέρες.

 

ΠΟΣΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το χειρουργείο (fast track protocol).

 

ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Λεωνίδου τα ευρήματα του χειρουργείου και θα λάβει το σχετικό φυλλάδιο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Ο ασθενής θα παρακολουθηθεί από φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας, εφαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης. Οι περισσότερες κινήσεις του ώμου επιτρέπονται από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΩΜΟΥ;

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλο όγκο περιστατικών. Στα σωστά χέρια έχει άριστα αποτελέσματα τόσο στην εξάλειψη του πόνου όσο και στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Είναι μία ασφαλής τεχνική με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά και κυμαίνονται στο 90 – 95%.

Η ανακούφιση από τον οξύ πόνο είναι άμεση και η κίνηση του ώμου αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται βαθμιαία. Μέσα σε λίγες ημέρες από την αρθροπλαστική ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί κάνοντας τις βασικές κινήσεις της καθημερινότητάς του.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ;

Η σωστή τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το χρόνο ζωής της. Στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού ώμου κ. Λεωνίδου η διάρκεια ζωής της ανάστροφης αρθροπλαστικής ώμου φθάνει στους περισσότερους ασθενείς τα 15 – 20 έτη.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΩΜΟΥ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την περιπλοκότητα της κατάστασης του ασθενή και τα ειδικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το υλικό της αρθροπλαστικής, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας. Υπάρχει και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν υποφέρετε από οστεοαρθρίτιδα και χρειάζεστε ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροπλαστική ώμου με μεγάλο όγκο περιστατικών.