ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ 

Ο παγωμένος ώμος περιγράφει μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επώδυνη δυσκαμψία της περιοχής. Ο ασθενής εκτός από τον πόνο εμφανίζει και μια γενικευμένη μείωση του εύρους κίνησης του ώμου προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο παγωμένος ώμος οφείλεται σε  φλεγμονή και επώδυνη ρίκνωση του αρθρικού θυλάκου του ώμου. Σαν αποτέλεσμα ο ασθενής πονάει και δεν μπορεί να εκτελέσει απλές δραστηριότητες της καθημερινότητάς του.

Ο παγωμένος ώμος μπορεί να είναι πρωτοπαθής (χωρίς γνωστή αιτιολογία) ή δευτεροπαθής. Ένα από τα πιο συχνά δευτεροπαθή αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν παγωμένο ώμο από ότι ο γενικός πληθυσμός. Οι ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη έχουν ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίζονται σε τρία στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως ένα χρόνο.

  • Στάδιο 1: Αυτό είναι το φλεγμονώδες επώδυνο στάδιο. Ο ασθενής αισθάνεται πόνο και μία σταδιακή μείωση τις κινητικότητας του ώμου.
  • Στάδιο 2: Το στάδιο του παγώματος. Ο πόνος μειώνεται αλλά η δυσκαμψία επιδεινώνεται και τελικά σταθεροποιείται. Ο ασθενής έχει πολύ μικρή κινητικότητα.
  • Στάδιο 3: Το στάδιο της αποκατάστασης. Σταδιακή βελτίωση της κινητικότητας


ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο ασθενής με παγωμένο ώμο χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ώμου. Θα χρειαστεί η λήψη μίας ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία δεν οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα του ώμου. Στα δύο πρώτα στάδια του συνδρόμου η θεραπεία είναι συντηρητική. Συνίσταται μία ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης ή αυτόλογων βιολογικών παραγόντων - PRP (υποβοηθούμενη υπερηχογραφικά) και φυσιοθεραπεία – κινησιοθεραπεία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει και ο ασθενής ταλαιπωρείται με δυσκαμψία τότε υπάρχει δυνατότητα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αντιμετώπισης με άριστα αποτελέσματα. Το χειρουργείο γίνεται με αρθροσκόπηση ώμου με τρεις μικρές τομές 4 χιλιοστών στον ώμο. Μέσα από αυτές τις τομές εισάγεται μία κάμερα καθώς και τα αρθροσκοπικά εργαλεία. Εν συνεχεία οι συμφύσεις απελευθερώνονται και ο ασθενής ανακτά το πλήρες εύρος της κινητικότητάς του. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου μετεγχειρητικό πόνο καθώς η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος θα έχει φροντίσει για την χορήγηση περιοχικής αναισθησίας (μούδιασμα νεύρων του άνω άκρου). Η περιοχική αυτή αναισθησία διαρκεί περίπου 12 – 24 ώρες. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΩΜΟ

Μετά την επέμβαση ο ασθενής φοράει μία ανάρτηση για λίγες ημέρες και εντός μίας εβδομάδας μπορεί να ανακτήσει σε σημαντικό βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητές του. Θα χρειαστεί ένα εντατικό – εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας με ασκήσεις και στο σπίτι ώστε να διατηρηθεί το εύρος κίνησης.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΩΜΟ;

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση του παγωμένου ώμου  είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από παγωμένο ώμο, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.