ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή τενοντοελυτρίτιδα ή δάκτυλο δίκην σκανδάλης είναι μία πάθηση που διαταράσσει την φυσιολογική κίνηση των δακτύλων.

Τα δάκτυλα του χεριού λυγίζουν με τη βοήθεια των καμπτήρων τενόντων. Οι τένοντες περνάνε μέσα από ένα τούνελ στην παλάμη που ονομάζεται έλυτρο. Ενίοτε το τούνελ αυτό στενεύει και οι τένοντες φλεγμαίνουν και πρήζονται. Σαν αποτέλεσμα ο ασθενής αισθάνεται πόνο και αδυναμία πλήρης έκτασης ή κάμψης του δακτύλου του. Ο ασθενής βάζοντας περισσότερη δύναμη καταφέρνει να υπερνικήσει τη στένωση του ελύτρου και το δάκτυλο εκτινάσσεται γρήγορα προς τα πίσω (και για αυτό ονομάζεται δάκτυλο δίκην σκανδάλης – trigger finger).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα το πρωί και περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στην παλάμη και στο δάκτυλο
  • Αδυναμία πλήρης έκτασης και κάμψης του δακτύλου
  • Αίσθημα κλειδώματος
  • Αίσθημα εκτίναξης του δακτύλου στην έκταση
  • Επώδυνη και ψηλαφητή σκληρία στην παλάμη

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Τα πιο συχνά επηρεαζόμενα δάκτυλα είναι ο αντίχειρας και ο μέσος δάκτυλος. Η νόσος μπορεί να υπάρχει παράλληλα σε πολλά δάκτυλα. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει με άλλα σύνδρομα του χεριού όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και την τενοντίτιδα de Quervain.

Η αιτιολογία της πάθησης δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Η χειρωνακτική εργασία καθώς και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού (όπως σε εργασία στο computer) προδιαθέτουν σε τενοντίτιδες. Η ουρική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός σχετίζονται με την εμφάνιση του εκτινασσόμενου δακτύλου.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

Ο κ. Λεωνίδου θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • Ξεκούραση
  • Χρήση νυκτερινού νάρθηκα
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Τοπική έγχυση κορτιζόνης

ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ

Αν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή αν το δάκτυλο είναι κλειδωμένο τότε το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική απελευθέρωση του εκτινασσόμενου δακτύλου.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟ ΔΑΚΤΥΛΟ

Η απελευθέρωση του εκτινασσόμενου δακτύλου γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα μέσω μίας τομής μήκους 1.5 εκατοστών στην παλάμη. Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι εντός ολίγων ωρών.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Η χειρουργική απελευθέρωση του εκτινασσόμενου δακτύλου (triggerfinger) είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. To αίσθημα κλειδώματος εξαφανίζεται αμέσως μετά το χειρουργείο και ο ασθενής κινητοποιεί άμεσα τα δάκτυλά του.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;

Το κόστος είναι αρκετά προσιτό. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν πάσχετε και εσείς από εκτινασσόμενο δάκτυλο, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην χειρουργική άνω άκρου.