Επιστροφή στο γυμναστήριο: Όλα όσα πρέπει να προσέχετε

Η γυμναστική είναι ωφέλιμη για το σώμα και την υγεία μας. Η  συχνή γυμναστική σωστής έντασης συμβάλει στη διατήρηση ενός υγειούς και ανθεκτικού  σώματος. Εάν για κάποιο λόγο διακοπεί η άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 2 μήνες) η σωματική δύναμη και ανθεκτικότητα μειώνεται. Όταν πλέον επιστρέψουμε στην καθημερινή άσκηση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να προστατεύσουμε το σώμα μας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερεκτιμήσουμε τις ικανότητες μας. Οι μύες μας δεν είναι το ίδιο δυνατοί ή ανθεκτικοί. Η αντοχή μας δεν είναι ίδια και το σώμα μας δεν είναι το ίδιο ελαστικό. Προφανώς εάν έχουμε παραμείνει δραστήριοι στο διάστημα αποχής, η φυσική μας κατάσταση θα είναι καλύτερη. Πώς λοιπόν μπορούμε να προστατευθούμε, να επανέλθουμε αλλά και να βελτιωθούμε;

 

Τι πρέπει να προσέχετε;

Το θετικό είναι ότι δεν ξεκινάμε από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι όση αποχή και αν κάναμε από την άσκηση οι μύες μας ακόμη υπάρχουν. Το  σώμα μας δεν είναι σε καμία περίπτωση στην ίδια κατάσταση που ήταν και με το πέρασμα του χρόνου φθείρεται. Αυτόματα γινόμαστε επιρρεπείς σε πιθανούς τραυματισμούς. Αυτοί οι τραυματισμοί μόνο θα μας βλάψουν και θα μας κρατήσουν μακριά από το γυμναστήριο για ακόμη περισσότερο καιρό. Για αυτό τον λόγο πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο που θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα μας καθώς και τα κιλά ή την αντίσταση που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο θα βοηθήσουμε το σώμα μας να επανέλθει είναι οι διατάσεις. Μέσω των διατάσεων ωφελείται όλο το σώμα. Η ροή του αίματος και γενικά το καρδιαγγειακό σύστημα βελτιώνεται. Το ίδιο και η ευλυγισία, χωρίς την οποία οι μύες μας είναι υπερβολικά σφιχτοί, κάτι που μας κάνει πολύ εύθραυστους. Οι αρθρώσεις χαλαρώνουν και γίνονται πιο εύκαμπτες. Επίσης αυξάνεται η σταθερότητα τους, πράγμα το οποίο αποτρέπει μικρορήξεις και τραυματισμούς. Ο σωστός τρόπος είναι να εκτελούνται οι διατάσεις ελεγχόμενα και αργά. Σκοπός τους είναι να «ανοίξουν» του μύες προκειμένου να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

Ένας ακόμη τρόπος προετοιμασίας είναι η προθέρμανση. Πολλές φορές και ειδικά εάν ήμαστε σε κρύο περιβάλλον η προθέρμανση προηγείται των διατάσεων. Διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και είναι ουσιαστικά η προειδοποίηση προς το σώμα ότι πρόκειται να ασκηθεί με ένταση.

Όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι όταν ξεκινάμε και πάλι να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο. Δεν πρέπει όμως ο ενθουσιασμός να μας καταβάλει. Για το καλό της σωματικής μας υγείας πρέπει να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα μας στα μέτρα μας και με υπομονή και επιμονή θα καταφέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή πόνο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό αθλητικών κακώσεων κ. Ανδρέα Λεωνίδου, για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.