Σχολική Τσάντα: Τι να προσέξετε;

Κάθε χρόνο λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς χιλιάδες μαθητές σπεύδουν να αγοράσουν την σχολική τους τσάντα. Είναι αναγκαίο οι σχολικές τσάντας να χρησιμοποιούνται σωστά ώστε να είναι άνετες και ασφαλείς.

 

Ποιες είναι οι συνέπειες από μία υπέρβαρη τσάντα;

Μία συχνή ανησυχία είναι ότι μία βαριά τσάντα θα προκαλέσει σκολίωση στο παιδί. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και η βαριά τσάντα δεν έχει ενοχοποιηθεί για την δημιουργία ή την επιδείνωση προυπάρχουσας σκολίωσης.  Παρόλα αυτά το περίσσιο βάρος μπορεί να δημιουργήσει μυοσκελετικούς πόνους στο σώμα του μαθητή. Οι ώμοι, η πλάτη, ο αυχένας και η μέση μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά.

Εκτός από τα παραπάνω, το να είναι μια τσάντα υπέρβαρη για το παιδί μπορεί να το βλάψει και με άλλους τρόπους. Μία βαριά τσάντα, ειδικά αν δεν φοριέται σωστά μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο περπάτημα και να κάνει τον μαθητή πιο επιρρεπή σε πτώσεις και επακόλουθους τραυματισμούς.

 

Τρόποι πρόληψης

Η σωστή επιλογή της τσάντας είναι βασική προϋπόθεση για την αποφυγή τραυματισμών. Προφανώς δεν έχει να κάνει με την εικόνα της τσάντας, αλλά με τι προσφέρει στον μαθητή.

Ξεκινώντας με τους ιμάντες της τσάντας, οι οποίοι είναι το στήριγμα της στους ώμους του παιδιού, πρέπει να είναι σχετικά φαρδιοί. Έτσι μοιράζεται πιο ομαλά το βάρος της τσάντας. Επίσης για να αποφευχθεί η βλαβερή για τους ώμους πίεση επιβάλλεται το παιδί να μην χρησιμοποιεί μόνο τον έναν εκ των δύο ιμάντων.

Η πλάτη της τσάντας πρέπει να καλύπτεται, στο σημείο επαφής με την πλάτη του παιδιού, με μαλακό και προστατευτικό μαξιλαράκι. Η πλάτη είναι το σημείο που απορροφάει τους κραδασμούς όταν ο μαθητής περπατάει και η τσάντα συγκρούεται με την πλάτη σε κάθε βήμα. Επίσης η πλάτη της τσάντας πρέπει να εφαρμόζει σε αυτή του μαθητή για να ελαττωθούν αυτές οι κρούσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τέλος, η ιδανική τσάντα πρέπει να έχει αρκετές τσέπες προκειμένου να μοιράζεται το βάρος του περιεχομένου ομοιόμορφα. Τα πιο βαριά βιβλία τοποθετούνται στη μεγάλη τσέπη και τα υπόλοιπα μοιράζονται ανάλογα. Το βάρος της τσάντας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 10% του βάρους του παιδιού. Γενικά είναι καλό η τσάντα να είναι όσο το δυνατόν πιο άδεια.

 

Σωστή Χρήση της τσάντας

Βασικό είναι να μην την υπερφορτώνουμε. Οι ιμάντες πρέπει να είναι και οι δύο περασμένοι στους ώμους του παιδιού για να μοιράζεται το βάρος της τσάντας. Επίσης πρέπει να γίνεται χρήση όλου του διαθέσιμου χώρου που προσφέρει η τσάντα. Το σωστό μοίρασμα των βιβλίων επίσης κατανέμει σωστά το βάρος.

 

Είναι η τσάντα με ροδάκια η λύση;

Αν και θεωρητικά είναι πιο σωστή λύση, πρακτικά οι τσάντες με τα ροδάκια δεν χρησιμοποιούνται ορθά, ειδικά στις σκάλες.

 

Σε περίπτωση που το παιδί σας διατυπώνει παράπονα για ενοχλήσεις στη μέση ή την πλάτη, η οικογένεια θα πρέπει να συμβουλευθεί έναν ειδικό για την διαχείριση της κατάστασης. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό κ. Ανδρέα Λεωνίδου.