Επιστρέψτε γρηγορότερα στην άθληση μετά από έναν τραυματισμό

Αφού υποστούν έναν τραυματισμό, οι περισσότεροι ασθενείς είναι πρόθυμοι να κινηθούν ξανά, είτε πρόκειται για την επιστροφή στον αθλητισμό είτε για τις καθημερινές λειτουργικές τους δραστηριότητες. Ανεξάρτητα από το είδος ή το επίπεδο του αθλήματος, οι τραυματισμοί είναι δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού. Η έγκαιρη λήψη βοήθειας και μια εξατομικευμένη στρατηγική αποκατάστασης, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την έγκαιρη επιστροφή στον αθλητισμό. O ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου δίνει συμβουλές για το πώς να επιτύχετε ταχύτερη ανάρρωση μετά από έναν τραυματισμό. 

 

Ανάπαυση, Παγοθεραπεία, Συμπίεση, Ανύψωση (μέθοδος RICE)

Η μέθοδος RICE που σημαίνει ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση είναι το κλειδί για τη θεραπεία ενός τραυματισμού των μαλακών ιστών. Ο στόχος αυτής της πρώιμης θεραπείας είναι ο έλεγχος της αρχικής φλεγμονής και η έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας επούλωσης. 

 

Βήμα 1: Ανάπαυση

Όταν τραυματίζεστε, σταματήστε αμέσως τη δραστηριότητά σας και ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τις πρώτες 2 ημέρες. Αποφύγετε να βάζετε βάρος στην τραυματισμένη περιοχή για 24 – 48 ώρες. Η ανάπαυση επίσης θα αποτρέψει τυχόν περαιτέρω τραυματισμούς.

 

Βήμα 2: Παγοθεραπεία

Εφαρμόστε μια παγοκύστη που καλύπτεται με μια ελαφριά, απορροφητική πετσέτα για 15 – 20 λεπτά κάθε 2 – 3 ώρες κατά τις πρώτες 24 – 48 ώρες από τον τραυματισμό. Το κρύο βοηθάει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος. Εάν δεν έχετε παγοκύστη, μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά επίσης θα βοηθήσει.

 

Βήμα 3: Συμπίεση

Τυλίξτε την πληγείσα περιοχή με έναν ελαστικό ιατρικό επίδεσμο για να αποφύγετε το πρήξιμο. Πρέπει να είναι σφιχτό αλλά όχι πολύ σφιχτό ώστε να διακόπτεται η ροή του αίματος. Χαλαρώστε τον επίδεσμο εάν το δέρμα από κάτω γίνει μπλε ή αισθανθείτε κρύο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα.

 

Βήμα 4: Ανύψωση

Σηκώστε το τραυματισμένο μέρος του σώματος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας. Αυτό μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο. Η τραυματισμένη περιοχή πρέπει να διατηρείται ανυψωμένη όποτε είναι δυνατόν.

 

Επιτρέψτε την επούλωση του σώματος σας

Συχνά είναι καλύτερο να ακινητοποιήσετε την τραυματισμένη περιοχή με νάρθηκα και να την ξεκουράζετε εντελώς για να επιτρέψετε την πλήρη επούλωση. Εάν συνεχίζετε κανονικά τις δραστηριότητές σας, τότε αυτό μπορεί να επιδεινώσει έναν οξύ τραυματισμό και να τον μετατρέψει σε χρόνιο, καθιστώντας το πιο πιθανό να υποτροπιάσει και να δυσκολέψει τη θεραπεία του.

 

Κατανοήστε τον τραυματισμό σας

Η αποκατάσταση μετά από έναν τραυματισμό είναι πολύ πιο εύκολη εάν καταλάβετε το είδος του τραυματισμού και ποια στρατηγική θα σας επαναφέρει στον αθλητισμό. Μιλήστε στον ορθοπαιδικό σας για τον τραυματισμό σας και κάνετε πάντα ερωτήσεις! Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο περισσότερο καταλαβαίνετε και ακούτε το σώμα σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αποφύγετε τραυματισμούς την επόμενη φορά.

 

Δείτε την αποκατάσταση ως μέρος της προπόνησής σας

Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας σας έχει σχεδιαστεί για να θεραπεύσει τον τραυματισμό σας. Έτσι, μπορείτε να επιστρέψετε στον αθλητισμό το συντομότερο δυνατό και με μειωμένο κίνδυνο επανάληψής του. Αν και μπορεί να μην αθλήστε με τον ίδιο τρόπο που κάνατε, το πρόγραμμα αποκατάστασης θα διατηρήσει σωματικά και διανοητικά κίνητρα. 

 

Ασκήσεις και ενδυνάμωση

Μόλις η φλεγμονή έχει περάσει, οι ασκήσεις για την αποκατάσταση ενός πλήρους εύρους κίνησης είναι κρίσιμες. Αυτό το πρόγραμμα άσκησης εφαρμόζεται υπό την επίβλεψη φυσιοθεραπευτή. Η πρόωρη επιστροφή στον αθλητισμό ενώ η κίνηση των αρθρώσεων είναι ακόμα περιορισμένη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για περαιτέρω τραυματισμό.

 

Σε κάθε περίπτωση ακούστε το σώμα σας. Συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Ανδρέα Λεωνίδου και την ομάδα του, για ένα εξατομικευμένο πλάνο αποκατάστασης, γρηγορότερη και ασφαλή επιστροφή στις αγαπημένες σας δραστηριότητες.